اگر جدی بودن نقش هوشمصنوعی در رشد 14درصدی اقتصاد جهان تا سال2030 را جدی بگیریم، به این نتیجه میرسیم نشست وزرای امورخارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در مشهد، فرصتی مغتنم برای ارائه طرحهای توسعهای در حوزه هوش مصنوعی است. انسجام کشورهای عضو سازمان اکو یک اصل مهم در تقویت زیرساختها برای نیل به اهداف مشترک در زمینه توانمندسازی یکدیگر در حوزه هوش مصنوعی است.
پاکستان به عنوان یک قطب مهندسی و فناوری اطلاعات با بیش از 134دانشگاه و تربیت متخصصان برجسته آیتی به جایگاه جهانی رسیده و پیشبینی میشود درآمد حاصل از بازار خدمات فناوری اطلاعات پاکستان در سال 2024 به 3میلیارد و 100 میلیون دلار برسد.
ترکیه به عنوان رتبه 22 تدوین راهبرد هوش مصنوعی جهان پلههای صعود را طی کرده است. بهرهگیری از هوشمصنوعی در سازمان اقتصادی جمهوری اسلامی ایران محل خیر بوده و تولید ناخالص ملی (جیانپی) کشور ما با ورود فناوری هوش مصنوعی در این دوره رشد مطلوبی داشته است. بر همین اساس ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﺍﺯ ﻫﻮﺵﻣﺼﻨﻮعی يک ﻓﺮﺻﺖ ﻣﻨﺤﺼﺮ ﺑﻪﻓﺮﺩ ﺑﺮﺍی ﺍﻳﺮﺍﻥ و کشورهای عضو این سازمان ﺍﺳﺖ ﺗﺎ ﺑﺘﻮﺍﻧند ﺑﻪ ﺍﺑﺮﭼﺎﻟﺶﻫﺎی ﻣﻬمی ﭼﻮﻥ ﺑﺤﺮﺍﻥ ﺁﺏ، ﺑﺤﺮﺍﻥ ﺩﺭ ﻧﻬﺎﺩﻫﺎی ﻣﺎلی ﻭ ﺍﻗﺘﺼﺎﺩی ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺻﻨﺪﻭﻕﻫﺎی بازنشستگی ﻭ نظام بانکی، ﺑﻴﻜﺎﺭی، ﺧﺮﻭﺝ ﻣﺴﺘﻤﺮ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪ ﺍﻧﺴﺎنی، ﻓﺴﺎﺩ ﺍﺩﺍﺭی، ﺑﺤﺮﺍﻥ ﺍﻋﺘﻤﺎﺩ ﻭ ... ﻓﺎئق ﺁﻳند.
حتی هوش مصنوعی ابزاری است که میتواند فرایند صادرات را به طرز چشمگیری تسهیل کند.
با استفاده از دادههای دقیق و تحلیلهای پیشرفته، کسبوکارها میتوانند بازارهای جدید را بهتر شناسایی کنند، راهبردهای خود را بهبود بخشند و با کارایی بیشتر به بازارهای جهانی دست یابند. هوش مصنوعی میتواند میدان شناخت دولتهای عضو برای درک بهتر عرصههای اقتصادی یکدیگر را گسترش دهد. با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشین، صادرکنندگان میتوانند الگوهای رفتاری مشتریان در بازارهای مختلف را شناسایی و محصولات یا خدمات خود را براساس این الگوها بهینه کنند. شایان ذکر است از مزایای هوش مصنوعی در صادرات، بهینهسازی زنجیره تأمین است. با تحلیل دادههای مرتبط با لجستیک و حملونقل، هوش مصنوعی به شرکتها کمک میکند زمان و هزینههای حملونقل را کاهش دهند و فرایندهای مرتبط با انبارداری و توزیع را بهبود بخشند. همچنین، این فناوری میتواند با شناسایی نقاط ضعف در زنجیره تأمین، به صادرکنندگان در جلوگیری از مشکلات احتمالی کمک کند و به آنها اجازه دهد بهصورت بهینهتر به بازارهای جهانی دسترسی داشته باشند. جمهوری اسلامی ایران به عنوان بازیگر محوری سازمان همکاری اقتصادی اکو میتواند میزبان توسعه تعاملات میان اعضا در عرصه هوش مصنوعی به عنوان عنصر اثرگذار آینده بشریت باشد.