به گزارش خبرگزاری ایمنا، رسانههای آزاد، روزنامهها و مطبوعات در هر جامعهای از ارکان توسعه و دموکراسی بهشمار میآید، بر این اساس خبرگزاری ایمنا، مرور عناوین مطبوعات کشور را بهصورت روزانه در دستور کار خود دارد.
روزنامه ایران در صفحه نخست امروز خود با تیتر «یکشنبه کمنظیر بهارستان» نوشت: روز گذشته در پایان نشست مشترک غیرعلنی دولت و مجلس که ۳ ساعت طول کشید دود سفید از بهارستان برخاست. در عالم سیاست، دود سفید به معنای این نیست که از قبل اختلافی بوده و حالا رفع شده است. بلکه به این معنی است که طرفهای حاضر در آن نشست خاص به تفاهم و اشتراک نظر رسیدند. وقتی رئیس مجلس در پایان این جلسه گفت «طی دوران بیش از چهار سالی که در مجلس حضور داشتم، جلسه امروز یکی از جلسات کمنظیری بود که میان دولت و مجلس برگزار شد» یا رئیسجمهور که گفت «توافق و تفاهم بر سر کنار گذاشتن اختلافات مهمترین خروجی و نتیجه نشست مشترک دولت و مجلس بود» جز دستیابی دولت و مجلس به اشتراک نظر، تفاهم و توافق نمیتوان برداشت دیگری از این نشست داشت. اما این اشتراک نظر و تفاهم که این همه روی آن تأکید میشود، اساساً درباره چیست؟ بالاتر از آن، چنین تفاهمی چه عایدی برای مردم دارد؟ مهمترین موضوع جلسه دیروز دولت و مجلس در بهارستان، بودجه سال ۱۴۰۴ بود. اما همین یک موضوع، به تنهایی همه مسائل مهم کشور و مردم را شامل میشود. اینکه سال آینده یارانهها چقدر باشد، مالیاتها چه میزان باشد و چطور اخذ شود، قیمت سوخت تغییر میکند یا نمیکند، حقوق کارکنان دولت چقدر افزایش مییابد، رشد اقتصادی چقدر خواهد بود، سرمایهگذاری در بخش نفت و گاز یا زیرساخت چقدر خواهد بود، وامهایی که با عناوین مختلف به مردم داده میشود چهها هستند و در نهایت، اینکه با ناترازیهای گاز و برق چه باید کرد؛ همه اینها در قانون بودجه مشخص میشود.
روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «عراقچی: مردم ایران دوستان روزهای سخت را فراموش نمیکنند» نوشت: دیپلمات ایرانی همراه وزیر امور خارجه در سفر به سوریه به نقل از «سیدعباس عراقچی» گفت: به جبران حمایت سیاسی و دیپلماتیک سوریه در هشت سال دفاع مقدس به دمشق خواهیم رفت تا نشان دهیم مردم ایران دوستان روزهای سخت را فراموش نخواهند کرد.
سید علی موجانی دیپلمات همراه عراقچی در سفر به دمشق پیش از ظهر یکشنبه، ۱۱ آذر در پیامی که در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس به اشتراک گذاشت، عنوان داشت: در فرودگاه از عراقچی پرسیدند چرا در این شرایط میخواهید به سوریه بروید؟ ساده و روان گفت به جبران حمایت سیاسی و دیپلماتیک سوریه در هشت سال دفاع مقدس تا نشان دهیم مردم ایران دوستان روزهای سخت را فراموش نخواهند کرد.
به گزارش ایرنا، موجانی در پیامی دیگر ادامه داد: از دکتر عراقچی سوال شد پیام سفر در این شرایط خاص به سوریه چیست؟ پاسخ چنین بود به محیط همسایگان و منطقه اراده ایران را نشان دهیم که با هرگونه تغییر در مرزها دخالت و اشغال خارجی گسترش تروریسم، استفاده از خشونت علیه دولتهای ملی و تعرض به کیان مردم مخالفت خواهیم کرد.
عباس عراقچی وزیر امور خارجه ایران بلافاصله پس از ورود به دمشق پایتخت کشور سوریه با «بشار اسد» رئیسجمهوری سوریه دیدار و درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقهای، تحرکات تروریستها و وضعیت کنونی سوریه گفتوگو کرد.
روزنامه جوان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «حرکت جدی ارتش سوریه با تأخیر» نوشت: «تروریستها تنها زبان زور را میفهمند و این زبانی است که با آن، آنها را درهم خواهیم شکست و نابود خواهیم کرد.» بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، دیروز پس از این موضعگیری، این را هم گفت که تروریستها نماینده ملت یا مؤسسات نیستند بلکه نماینده دستگاههایی هستند که آنها را به کار میگیرند و از آنها حمایت میکنند. اظهارات اسد ساعاتی پس از آن بود که اداره موسوم به عملیات نظامی وابسته به عناصر تروریست مدعی شد، آنها کنترل شهرک و بزرگراه خناصر در حومه حلب را به دست گرفتهاند و پیشرویها همچنان تداوم دارد. شبکه الجزیره هم به نقل از تروریستها مدعی شد که کنترل آکادمی نظامی شهر حلب در دست آنهاست. ضمن اینکه آنها در مناطق گستردهای از حومه شمالی حماه مستقر شده و کنترل روستای «امنیر» را در اختیار دارند.
اگرچه گروههای تروریستی بهویژه گروه موسوم به «هیئت تحریرالشام» (جبهه النصره سابق) از هفته گذشته، حمله به نقاط غربی استان حلب را آغاز کرده بودند و انتظار میرفت ارتش سوریه پیش از اینها وارد عمل شود، اما با وجود تأخیر حدوداً پنجروزه، سرانجام از شنبه شب و بهخصوص روز یکشنبه مجموعهای از عملیاتهای سنگین را علیه مواضع تروریستها اجرایی کرد. تلویزیون سوریه، صبح دیروز در تشریح اقداماتی که ارتش صورت داده، در گزارشی به هلاکت حدود هزار نفر از تروریستهای جبهه النصره طی سه روز گذشته خبر داد. وزارت دفاع سوریه نیز دیروز صبح اعلام کرد که نیروهای این کشور شب گذشته گروههای تروریستی را از چند منطقه در شمال حماه (شمال غرب سوریه) بیرون کرده و در امن کردن مهمترین این مناطق یعنی «قلعهالمضیق» و «معردوس» موفق عمل کردهاند. همچنین، دیشب، خبرنگار شبکه المیادین خبر داد که ارتش سوریه تقریباً تمامی روستاهای واقع در حومه حماه را به صورت کامل باز پس گرفته است. وی تأکید کرد که ارتش سوریه در جریان عملیات هجومی علیه تروریستها، به سرعت در حال پیشروی است. تلویزیون سوریه هم گزارش کرد که یگانهای ارتش در حال تکمیل اقدامات جنگی خود در شمال حماه هستند و قصد دارند مسیرهای امدادرسانی تروریستها را در ریف ادلب قطع کنند.
روزنامه وطن امروز در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ضربه به سر عقرب» نوشت: سرانجام پس از گذشت ۴ روز از پیشروی سریع تکفیریها در خاک سوریه، نیروهای ارتش با پشتیبانی هوایی سنگین ارتش سوریه و روسیه وارد عمل شدند و در شهر حماه به دفاع در مقابل پیشروی تکفیریهای تحت حمایت دولت ترکیه پرداختند. نیروهای ارتش سوریه با عقبنشینی از مناطق ریف شرقی حلب و جنوب درعا در شمال شهر حماه موضع و خط دفاعی خود را تقویت کردند و با رسیدن نیروهای پشتیبانی ارتش سوریه از شهر دمشق و حمص به این شهر، عملیات پاتک خود را پس از چند روز آغاز کردند؛ عملیاتی که منجر به نابودی چند ستون از نیروهای تکفیری در بزرگراه M5 در ورودی شهر حماه، شد و تعداد زیادی از تکفیریها به هلاکت رسیدند و بخشی از آنها بازداشت شدند. با ایجاد خط دفاعی در شمال شهر حماه نیروی هوایی ارتش سوریه و روسیه نیز حملات هوایی سنگین خود را به عقبه تروریستهای تکفیری در شهر اشغالی ادلب اجرا کردند که منجر به ۹ مرتبه هدف قرار گرفتن مقر فرماندهی تروریستها در این شهر شد. به موازات آن نیز حملات سنگین هوایی علیه تروریستهای تکفیری در شهرهای حلب و تل رفعت در شامگاه شنبه افزایش یافت و تعداد زیادی از تکفیریها در همان شنبه به هلاکت رسیدند. با هدف قرار گرفتن عقبه تروریستهای تکفیری در ادلب و حلب، ارتباطات تروریستها با فرماندهی خود دچار اختلال شده و تکفیریها که در چند روز گذشته با سرعت بالایی در حال پیشروی در محورهای مختلف بودند دچار سردرگمی شده و از سرعت پیشروی آنها کاسته شد.
روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود تیتر «حواشی یک قانون» را برگزید و نوشت: «دولت برای اصلاح قانون حجاب اقدام میکند»؛ وعدهای که دیروز مهدی طباطبایی، در برابر موج گسترده انتقادات به ابلاغ احتمالی قانون حجاب و عفاف و محتوای غیرکارشناسی آن توییت کرد. از روز شنبه که متن نهایی قانون حجاب و عفاف منتشر شده و جزئیات مواد آن در اختیار عموم قرار گرفته، موج وسیعی از انتقادات به مجلس و همچنین دولت روانه شده که چرا باید مجلس چنین متن غیرکارشناسی و حساسیتبرانگیز را تصویب کند و به دنبال ابلاغش باشد و از سویی، دولت چرا این لایحه را برای کار کارشناسی بیشتر همان ابتدا از مجلس پس نگرفته که اکنون شاهد ابلاغ قانونی چنین واکنشبرانگیز باشیم.
در این میان، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر رئیسجمهور به قانون حجاب که سروصدای زیادی به پا کرده واکنش نشان داد و گفت: «حکمرانی شایسته» از «اجرای قوانین بد»، «پیشگیری» خواهد کرد. او در توییتی نوشت: برای اصلاح قوانین بد هم مسیرهای منطقی پیشبینی شده است، حکمرانی شایسته از اجرای قوانینی که مخالف مصالح کلی کشور است و جامعه را دچار تنش و دوپارگی خواهد کرد پیشگیری خواهد کرد. باید قدری بیشتر صبور باشیم. گفتهاند کامیابی عاقبت کسی است که صبر میورزد.
در حالی طباطبایی از صبوری دم زده که مواد بسیاری از این لایحه پرحاشیه در صورت اجرا میتواند تبعات ناخوشایندی در پی داشته باشد. قرار بود به گفته مجید انصاری، قانون حجاب و عفاف در مرحله تعلیق قرار بگیرد اما با ورود جریان رادیکال که از موافقان سرسخت این قانون هم بودند، خبر ابلاغ آن رسانهای شد، دقیقاً در روزی که مجید انصاری گفت: «قانون حجاب و عفاف تعلیق شده است»، مرتضی آقاتهرانی اعلام کرد: «قانونی که در این جهت نوشته شده بهزودی ابلاغ میشود و همه باید به قانون عمل کنیم». در ادامه تاریخ ۲۳ آذر برای ابلاغ این قانون اعلام شد.
روزنامه دنیای اقتصاد در صفحه نخست امروز خود تیتر «قلک خالی بازنشستهها» را برگزید و نوشت: صندوقهای بازنشستگی در ایران با استانداردهای پایینی مدیریت میشوند و کمتوجهی به آینده، چشمانداز سختی را پیشروی شاغلان امروز و بازنشستگان آتی ترسیم میکند. گزارش رسمی وزارت رفاه نشان میدهد در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۳۵۴، نسبت بیمهگذاران به مستمریبگیران تأمین اجتماعی تا عدد ۵ افول کرده و همزمان تعداد بازنشستگان با آهنگی صعودی بالا رفته که این روند از سال ۱۴۱۵ سرعتی دوچندان پیدا خواهد کرد.
نتیجه طبیعی چنین روندی، خالی شدن قلک بیننسلی کشور است. موضوعی که جز با اصلاحات اقتصادی جدی و حرکت به سمت توسعه اقتصادی که ضامن تولید ثروت باشد، تغییر نمیکند. اقتصاددانان معتقدند بهبود مدیریت مالی داراییهای بیمهگذاران میتواند به کند شدن روند فعلی کمک کند؛ اما فعلاً امکان کسب بازدهی بالاتر از داراییهای بیمهگذاران بهدلیل عمق کم بازار سرمایه و قطع ارتباط مالی با جهان دور از دسترس است. بازنگری در نگاه به مفهوم کار بهویژه مشاغل فریلنس یکی از مسیرهایی است که میتواند بنیه صندوقهای بازنشستگی و تأمین اجتماعی را تقویت کند؛ اما برای پرهیز از خطر یونانیزه شدن، کشور به تغییر ساختاری در حکمرانی اقتصادی احتیاج دارد.