امیرحسین حسینی در گفت و گو با خبرنگار دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، با اشاره به اینکه کولیک یکی از شایعترین مشکلات دوران شیرخوارگی است، اظهار کرد: این مشکل معمولا از هفته سوم تولد آغاز میشود.
وی افزود: کولیک معمولا در تمام شیرخوارن از هفته سوم به بعد آغاز و تا پنج یا شش ماهگی ادامه دارد.
دردهای کولیکی معمولا شبها بیشتر میشود
این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه گریه و بیقراری شدید، یکی از مهمترین نشانههای کولیک شیرخوارگی است، ادامه داد: دل دردهای شیرخواران در ساعتهای خاصی از شبانهروز ایجاد میشود که معمولا از بعدازظهر تا نزدیک صبح متغیر است.
وی ادامه داد: مشخصه کولیک شیرخوارگی این است که به طور مرتب و تا بازه زمانی خاصی تکرار میشود.
دکتر حسینی با اشاره به اینکه شیرخوارن معمولا در طول روز آرام هستند و گریه و بیقراری با در آغوش گرفتن برطرف میشود، گفت: صدای سشوار، لالایی خواندن و تکانها یا حرکات لرزشی آرام، برای بیشتر شیرخواران آرامبخش است.
هر بیقراری و گریه در شیرخوار نشانه کولیک نیست
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی ادامه داد: اگر شیرخواری طبق جدول، وزنگیری مناسبی نداشته باشد یا مدام در طول شبانهروز بیقرار و درحال گریه کردن باشد باید برای بررسی بیشتر به متخصص اطفال مراجعه کرد.
فوق تخصص گوارش، کبد و اندوسکوپی کودکان و نوجوانان در ادامه دفع خون، خلط و بلغم از مدفوع، استفراغهای خونی و جهنده و افزایش فشار داخلی مغزی(به شکلی که درقسمت قدامی سر برجستگی مشاهده شود) را از عوامل اورژانسی برای بررسی بیشتر توسط پزشک عنوان کرد و افزود: بیقراری در پی بروز این نشانهها، کولیک تلقی نمیشود و نیاز به مداخله فوری توسط پرشک وجود دارد.
درمان علامتی کولیک شیرخوارگی
دکتر حسینی با تاکید بر اینکه صورتی که در معاینه شیرخوار هیچگونه علامت خطر یا نکته مشکوکی یافت نشود، میتوان علائم و نشانههای بیقراری و گریه شبانه را ابتلابه کولیک دانست ادامه داد: در این صورت گام اول برای درمان شیرخوار، اطمینان بخشی و ارایه توضیحات لازم به والدین است، حمایت از والدین شیرخوار طی این دوران پراضطراب و خستهکننده یکی از مهمترین اقدامات درمانی در سیر درمان کولیک شیرخوارگی است.
وی یادآوری کرد: نشانههای کولیک شیرخوارگی با در آغوش گرفتن، همراه با تکانهای آرام و راه رفتن، تسکین پیدا میکند.
دکتر حسینی به راههای درمان نسبی کولیک در شیرخوارن اشاره کرد و افزود: باید توجه داشت که زمانی که نوزاد یا کودکتان در حال شیرخوردن است، هوای اضافی وراد معده نشود، اگر هوا وارد معده شیرخوارشود، بلع معده افزایش پیدا خواهد کرد و دلدردهای ناشی کولیک به مراتب بیشتر میشود.
منع مصرف فستفودها در مادرانی که کودکشان را با شیر خود تغذیه میکنند
فوق تخصص گوارش، کبد و اندوسکوپی کودکان و نوجوانان دانشگاه پیروی از رژیم غذایی مناسب برای مادران را مورد تاکید قرار داد و گفت: مادر باید از مصرف غذاهای نفاخ، فستفودها، حبوبات، کاهو، سیر و پیاز خام پرهیز کند.
وی انجام ماساژ روی کمر و شکم را یکی دیگر از راههای کاهش نشانههای کولیک دانست و اضافه کرد: استفاده از کیسه آبولرم، گرفتن بادگلو، انجام حرکات لرزشی، لالایی خواندن وتکان دادنهای آرام در گهواره از مهمترین راههای کم کردن دردهای کولیک در شیرخواران است.