جوان آنلاین: برخلاف آنچه این روزها از دو سوی افراطی منتسب به دولت و مجلس در فضای رسانهای و مجازی نمایانده میشود، روابط دولت و مجلس با حفظ استقلال دو قوه، همچنان بر اساس مفاهمه، همکاری، وفاق و همدلی جریان دارد. این مهم را میتوان در مواضع دیروز رئیسان قوه مجریه و مقننه به وضوح دید. این مفاهمه و همدلی البته چنانکه در سخنان رئیسان دو قوه هم اشاره شده، منافاتی با برخی اختلاف دیدگاههای کارشناسی در حوزههای مختلف ندارد، بلکه همین همدلی است که میتواند به نزدیک شدن دیدگاههای کارشناسی هم کمک کند.
دکتر مسعود پزشکیان که خود برآمده از مجلس است، روز گذشته به مناسبت روز مجلس به خانه ملت رفت و ضمن تبریک این روز به همکاران خود، به بحث و تبادل نظر پیرامون مسائل اساسی کشور و منطقه پرداخت. در این نشست که ابتدا به صورت غیر علنی و به مدت سه ساعت طول کشید، محور موضوعات روی مهمترین مسائل و مشکلات کشور چرخید. جایی که ایمان شمسایی، رئیس مرکز ارتباطات، رسانه و امور فرهنگی مجلس با انتشار پستی در تشریح جزئیاتی از این نشست غیر علنی نوشت: «در این نشست سه نفر از نمایندگان به قید قرعه و همچنین رئیسان کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس به بیان دیدگاههای خود و مطالبات مردم درباره شاخصها و مسائل روز کشور از جمله کنترل گرانیها، رفع ناترازی بخشهای مختلف از جمله بانکها و انرژی مدیریت تورم و تأمین ارز مورد نیاز کالاهای اساسی پرداختند.» شمسایی اضافه کرد: «همچنین وزیر اقتصاد و دارایی و رئیس سازمان برنامه و بودجه در گزارشی مبسوط و محرمانه، شاخصهای کنونی کشور و چالشهای خرد و کلان بودجهای و اقتصادی کشور را توصیف و راهکارهای دولت برای برون رفت از شرایط کنونی را تشریح کردند. در انتهای این نشست غیررسمی غیرعلنی نیز رئیسان مجلس و جمهور در سخنانی که بسیار شفاف، صریح و مصداقی بود به ارائه راهکارهای حل ناترازیهای کنونی و برون رفت از شرایط کنونی با تمرکز بر حمایت از معیشت مردم، به خصوص قشر ضعیف پرداختند. پس از نشست غیر رسمی غیر علنی، رئیسجمهور پشت تریبون رفت تا بار دیگر دست یاری و همکاری را به سوی مجلس دراز کند. او با تشکر دوباره از نمایندگان مجلس که به کابینه پیشنهادی او اعتماد کردند و به همه وزرای پیشنهادی رأی اعتماد دادند، گفت: «این همراهی و همدلی نمایندگان، برای ما قوت قلبی بود که بتوانیم ادامه راه را با کمک شما نمایندگان عزیز ادامه دهیم.»
رئیسجمهور راه عبور از مشکلات را همراهی و همفکری قوا عنوان کرد و در این زمینه تصریح کرد: «تلاش خواهیم کرد مشکلاتی را که با آن مواجهیم با همدلی و همراهی و همفکری از پیشرو برداریم و تلاش خواهیم کرد وفاق و وحدت را به عنوان یک میثاق مشترک بین خودمان داشته باشیم و اطمینان دارم اگر بتوانیم با هم و با وحدت عمل کنیم هیچ مشکلی در مملکت وجود نخواهد داشت که نتوانیم آن را حل کنیم.» او البته برخی مشکلات جاری را متوجه مسئولان دانست که با راه حلهای شناخته و تجربه شده میتوان امیدوار به حل آنها شد: «اگر مشکلی وجود دارد ابتدا باید در عملکرد خود آن را جستوجو کنیم. در دنیا برای همه مشکلات صدها راهحل و تجربه وجود دارد که اگر باهم باشیم و بر اساس تجربه و علم و کارشناسی و مدیریت حرکت کنیم به امید خدا خواهیم توانست این دغدغههایی که مردم عزیز دارند، رفع کنیم و باور و ایمان و اعتقاد جامعه را به حکومت انقلاب و اسلام افزایش دهیم.»
پزشکیان به مشکل ناترازیها اشاره کرد و حل این مسئله را هم در گرو همکاری و همراهی دولت، مجلس و آحاد جامعه دانست: «امیدوارم دست به دست هم دهیم و ناترازیها و مشکلات را حل کنیم حل این مشکلات امکانپذیر نیست مگر با کمک شما و مردم و روحانیت. نیاز ما به همدلی و همراهی جهت ادامه راه خیلی بیشتر از گامهایی است که تاکنون برداشته شده است. امیدوارم با کمک و همراهی شما برای ناترازیها راه چاره پیدا کنیم.» رئیسجمهور هنگام خروج از مجلس، به یک نکته اساسی و مهم اشاره کرد که برخلاف قرائتهای مختلف از روابط بین دولت و مجلس، امیدوار کننده و خنثیکننده بخشی القائات انحرافی و شیطانی بود.
وحدت در عین کثرت
پزشکیان توافق و تفاهم بر سر کنار گذاشتن اختلافات را مهمترین خروجی و نتیجه نشست مشترک دولت و مجلس عنوان کرد: «باوجود برخی تفاوت دیدگاهها نمایندگان محترم مجلس به کابینه دولت رأی بیسابقه دادند و کلیات لایحه بودجه را در تفاهم با دولت به تصویب رساندند که امیدوارم این روند همچنان استمرار داشته باشد و همکاریها میان دولت و مجلس روز به روز بیشتر شود.» رئیسجمهور با بیان اینکه دغدغههای دولتمردان و نمایندگان مجلس مشترک است، اما هریک از یک زاویه مسائل را رصد و پیگیری میکنند تصریح کرد تلاش داریم این نگاهها را همسو و همجهت کنیم و اجرای سیاستها را با همدلی و زبان مشترک پیش ببریم و قطعاً همه ما به دنبال حل مشکلات کشور هستیم. پزشکیان درباره علت برگزاری نشست مشترک دولت و مجلس به صورت غیر علنی نیز اظهار داشت: جلسه را غیرعلنی برگزار کردیم که هم نمایندگان و هم دولتمردان به صورت شفاف مسائل، مشکلات و احیاناً برخی تفاوت دیدگاهها درباره موضوعات کشور را به جامعه منتقل نکنیم و سوء تفاهمات احتمالی بین وزرا و نمایندگان با گفتگو و تعامل حل و فصل شود.
عزم دولت و مجلس برای گرهگشایی از زندگی مردم
توصیف رئیس مجلس شورای اسلامی از نشست مشترک دولت و مجلس هم در نوع خود جالب بود. قالیباف این نشست را «کم نظیر» توصیف کرد و با بیان اینکه طی دوران بیش از چهار سالی که در مجلس حضور داشتم، جلسه امروز (دیروز) یکی از جلسات کم نظیری بود که میان دولت و مجلس برگزار شد، عنوان کرد: «در این جلسه عمدتاً روی موضوعاتی با محوریت مسائل اقتصادی و به جهت گره گشایی از زندگی مردم به ویژه با تأکید بر حل مشکلات معیشتی آنها بحث شد.»
رئیس مجلس با تأکید بر اینکه مردم و سرمایهگذاران باید شاهد آثار کاهش تورم و ثبات اقتصادی به ویژه در حوزه امنیت سرمایه باشند، گفت: «ما نیازمند همافزایی هستیم و باید تلاش کنیم ذینفع نهایی این همافزایی فقط مردم باشند. ما در حوزه معیشت حتماً متمرکز به کالابرگ به ویژه برای پنج دهک پایین جامعه خواهیم بود تا بتوانیم که هدفمندتر از گذشته از آنها در مقابل تورم حمایت کنیم.» رئیس مجلس درباره سیاست دولت و مجلس در حوزه مسکن این وعده را داد که «موضوع مسکن را برای تمام کسانی که فاقد مسکن هستند، پیگیری میکنیم و در این جلسه پیرامون مشکلات مسکن به عنوان یکی از موضوعات معیشتی بحث و بررسی صورت گرفت.»
عزم دولت و مجلس برای حل ناترازیها
مسئله ناترازیها نکته دیگری بود که رئیس مجلس از بحث و تبادل نظر دولت و مجلس در نشست غیر علنی و غیر رسمی درباره آن توضیح داد. رئیس قوه مقننه حوزه انرژی را شامل دو نکته محوری دانست و افزود: «یک محور آن این است که ما پرمصرف هستیم که این اسراف در اسلام نیز حرام است و باید آن را اصلاح کنیم، اما محور دیگر این است که در حال هدر دادن انرژی هستیم که حتماً باید با همکاری دولت، مجلس و مردم جلوی آن را بگیریم. امروز بخشی از سرمایههای ما از این مسیر هدر میرود؛ نه تنها هدر میرود بلکه حتی به آب، خاک و هوا نیز صدمه میزند و در مواردی باعث آلودگی صوتی میشود که انصاف نیست و باید برطرف شود. بخش دیگری از این جلسه نیز درباره موضوع اشتغال بود که از اولویتهای ما است.» قالیباف در ادامه رابطه دولت و مجلس را یک رابطه پایدار، همراه و هماهنگ دانست که بدون همدلی و همکاری آنها، هم افزایی صورت نمیگیرد: «ما نیازمند هم افزایی هستیم و باید تلاش کنیم ذینفع نهایی این همافزایی فقط مردم باشند. در ادامه کار نیز این مردم و سرمایهگذاران هستند که باید شاهد آثار کاهش تورم و ثبات اقتصادی به ویژه در حوزه امنیت سرمایه باشند که البته نکات مفصلی دارد و بعد از جلسه سران به اطلاع مردم خواهد رسید.»
با توصیفی که از نشست دیروز دولت و مجلس گذشت، میتوان اینگونه نتیجه گرفت که مفاهمه برای حل مسائل اساسی مردم و دوری از مسائل جزیی و جناحی- که بعضاً در ادوار مختلف گذشته، به عنوان یک عارضه فرصت سوز، بسیاری از ظرفیتهای دولت و مجلس را درگیر خود کرده بود- فصل مشترک جلسه دیروز بود و انتظار میرود با تداوم این روند و البته همراهی مردم، شاهد گشایش در زندگی و معیشت مردم باشیم.
نمای نزدیک
انتقاد از سکوت شرمآور مدعیان حقوق بشر
در جریان برگزاری نشست مشترک دولت و مجلس که متمرکز بر مسائل و مشکلات جاری کشور و راههای برون رفت از مشکلات بود، مسئله تحولات منطقه و جبهه مقاومت موضوعی نبود که از نظر رئیسجمهور دور بماند.
پزشکیان در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه ما تأکید داریم که به هیچ وجه به دنبال جنگ و خونریزی نیستیم و آنها که جنگ و خونریزی را توسعه میدهند، همانهایی هستند که ادعای صلح و حقوق بشر و انسانیت میکنند تصریح کرد: برای من به عنوان یک انسان فارغ از سمتی که دارم قابل تصور نیست که رژیمی به خود اجازه دهد که روی سر زنان و کودکان و مردم بیدفاع و غیرنظامی در بیمارستانها و مدارس بمبهای چند تنی بیندازد. در طول جنگهای غزه و لبنان رژیم صهیونیستی ۱۰ هزار کودک را به شهادت رسانده است و آنها که مدعی حقوق بشر هستند فقط نظاره میکنند. این رفتار شرم آور است تعجب میکنم چطور دم از حقوق بشر میزنند و ادعای حقوق بشری دارند و از ما هم ایراد میگیرند، اما در برابر جنایات رژیم صهیونیستی ساکتاند. شما اگر مرد هستید با جنگجویان مبارزه کنید چرا روی سر زنان و کودکان و مردم عادی و بیدفاع بمب میاندازید؛ و شرم آور است که این فاجعه با پشتیبانی امریکا و کشورهای اروپایی و کمک تسلیحاتی آنها انجام میشود. رئیسجمهور با تأکید بر اینکه ایران به مرزهای هیچیک از همسایگان خود طمع ندارد، تأکید کرد: ما معتقدیم امنیت منطقه را کشورهای منطقه میتوانند برقرار کنند و نیازی به حضور بیگانگان در منطقه نیست. در این دولت تلاش شد سوء برداشتها در روابط دوجانبه میان همسایگان برطرف شود و از این بابت در منطقه وضعیت بهتری داریم. به عنوان مثال برای اولین بار بود که همه کشورهای منطقه تجاوز اسرائیل به ایران را محکوم کردند و از همسایگان در قبال این موضع درست قدردانی میکنم. امیدوارم این مشکلی که در سوریه به وجود آمده با کمک کشورهای اسلامی حل شود و کشورهای مسلمان اجازه ندهند که درگیریهای داخل کشورها، زمینهساز مداخله بیشتر بیگانگان در منطقه شود.