«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده بعد از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری پنجم نوامبر، «کیث کلاگ»، مشاور امنیت ملی سابق و ژنرال بازنشسته ارتش کشورش را به عنوان گزینه انتصاب به عنوان فرستاده ویژه در امور اوکراین و روسیه معرفی کرد؛ گزینهای که طبق تحلیل روزنامه «پالتیکو» عامل تداوم نگرانی کییف از مواضع دولت دوم ترامپ در قبال جنگ اوکراین است.
به گزارش ایسنا؛ به نوشته این روزنامه آمریکایی این گزینه معرفی شده از سوی دونالد ترامپ به عنوان فرستاده ویژه در امور مربوط به روسیه و اوکراین، سابق بر این مواضعی را بیان کرده که میتوانند تا حدی از نگرانیهای کییف نسبت به وقوع اتفاقات نامطلوب در آینده بکاهند.
پالتیکو در ابتدای این تحلیل خود به قلم «جیمی دتمر»، تحلیلگر این رسانه با تیتر «بازی دیپلماتیک زلنسکی برای ترامپ» نوشته است: «کییف میداند باید در انتظارات خود بازنگری کرده و احتیاط کند که روی بد ترامپ را تحریک نکند، از این رو است که شاهد تاکید زلنسکی بر اهمیت جستجو برای راهحلهای دیپلماتیک هستیم.»
در ادامه این مطلب آمده است: «مقامهای اوکراینی با کیث کلاگ آشنایی دارند؛ کسی که حامی رویکرد صلح از موضع قدرت بوده و علنا استدلال کرده هر گونه توافق برای پایان دادن به تقریبا سه سال جنگ فرسایشی باید شامل تضمینهای امنیتی محکمی برای اوکراین بوده تا وجود صلح پایدار را تضمین کرده و جلوی حمله دیگری از جانب روسیه را بگیرد. کلاگ از اینکه تنها تسلیم شده و اجازه دهیم ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به همه خواستههایش برسد حمایت نمیکند.»
کلاگ ماه ژوئن در مصاحبهای به رویترز گفت: «ما به اوکراینیها میگوییم شما باید به پای میز مذاکره بیایید در غیر این صورت حمایتهای ایالات متحده ته میکشد. از آن طرف به ولادیمیر پوتین میگوییم که او باید به پای میز مذاکره بیاید و اگر این کار را نکند ما به اوکراینیها هر چیزی که برای کشتن شما در میدان نبرد لازم دارند را خواهیم داد.»
کلاگ بر خلاف دیگر اعضای تیم نزدیک به ترامپ از تصمیم اخیر «جو بایدن»، رئیس جمهور آمریکا برای تصویب کردن حملات اوکراین با موشکهای دوربرد آمریکایی به اهداف در داخل خاک روسیه حمایت و ادعا کرد این اتفاق به دونالد ترامپ «اهرم» و قابلیت مانور بالاتری داده است.
در مقابل نزدیکان دیگر ترامپ شامل پسر بزرگ او، «دونالد جونیور»، «مایک والتز»، گزینه ترامپ برای مشاور امنیت ملی و «ریچارد گرنل»، کسی که در دور اول ریاست جمهوری او، برای مدتی مدیر موقت امنیت ملی بود به این تصمیم بایدن اعتراض کردند.
گرنل در پستی که در شبکه اجتماعی «ایکس» منتشر کرده بود، نوشت: «هیچ کس پیشبینی نمیکرد جو بایدن در دوران انتقالی تنشها در جنگ اوکراین را تشدید کند. این کار مثل این میماند که او یک جنگ کاملا جدید را راه انداخته است.»
پسر بزرگ دونالد ترامپ نیز بایدن را به تلاش برای به راه انداختن جنگ جهانی سوم قبل از آنکه پدرش «فرصت ایجاد صلح و نجات جان انسانها را پیدا کند» متهم کرد.
تحلیلگر روزنامه پالتیکو معتقد است: «به طور خلاصه کلاگ کسی است که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین و حلقه افراد او میتوانند با او کار کنند و این رئیس جمهور اوکراین به این ترتیب با زیرکی در حال تطابق دادن خود با تغییر سیاستها در واشنگتن و تحولات سیاسی در اروپا با ابراز تمایلش به آمدن به پای میز مذاکره است. این کاری است که مشاوران آمریکایی او از او خواستهاند که انجام داده و باعث شود که خطر عذاب ترامپ برای پوتین باقی ماند.»
زلنسکی در مصاحبهای در روز جمعه با اسکای نیوز پیشنهاد داد اوکراین در حالی عضو ناتو شود که چتر امنیتی این ائتلاف تنها شامل بخشهایی از خاک اوکراین که هنوز در کنترل دولت کییف هستند شده تا به این ترتیب «به مرحله داغ جنگ پایان داده شود.» به ادعای زلنسکی، این پیشنهاد بعدا دست اوکراین را باز گذاشته تا به طور دیپلماتیک مساله بخشهای دیگری که از کنترل کییف خارج هستند را حلوفصل کند.
طبق این فرمول، روسیه کنترل غیر رسمی دونباس و کریمه را بدون آنکه کییف الحاق آنها به روسیه را به رسمیت شناخته یا رسما به واگذاری مناطقی اذعان کند حفظ کرده و این مستلزم این است که اوکراین قانون اساسی خود را تغییر دهد؛ اقدامی که بی تردید به خشم سربازان اوکراینی حاضر در خط مقدم جنگ و تعداد زیادی از اوکراینیها منجر خواهد شد. به نوشته پالتیکو، یکی از مشاوران آمریکایی زلنسکی اخیرا به این روزنامه گفت تردید دارد حیات سیاسی زلنسکی در صورتی که او از حدود یک چهارم خاک کشورش صرف نظر کند ادامه یابد.
صحبتهای زلنسکی در مصاحبه با اسکای نیوز نخستین اظهار آمادگی زلنسکی برای صرف نظر کردن به نوعی از مناطقی از اوکراین، چه به صورت موقت و چه به شکلی دیگر، است.
او قبل از این نیز در فصل تابستان در مصاحبهای با روزنامه «لوموند» گفته بود مناطق اوکراینی که تحت کنترل روسیه هستند میتوانند در صروت رای ساکنان این مناطق در یک «همهپرسی آزاد و عادلانه» به الحاق به روسیه، به این کشور ملحق شوند. وی افزود، اما برای اینکه چنین اتفاقی رخ دهد این مناطق باید اول تحت کنترل اوکراین قرار بگیرند تا چنین همهپرسی برگزار شود.
دتمر، تحلیلگر پالتیکو، معتقد است: «این احتمال که ترامپ عضویت اوکراین در ناتو را بپذیرد حتی از اینکه بایدن در روزهای آخر دولتش آن را بپذیرد کمتر است. در صورت این عضویت مسائلی حقوقی برای اینکه دفاع دستهجمعی ناتو شامل بخشهای اشغال شده اوکراین نشود وجود خواهد داشت. پوتین و دستیاران ارشد او بارها تصریح کردهاند هرگز با اینکه اوکراین به ناتو محق شود موافقت نخواهند کرد. صرف این پیشنهاد که اوکراین عضو ناتو شود مثل نشان دادن پارچه قرمز به یک گاو خشمگین است.»
دتمر تحلیل میکند که منظور اصلی صحبتهای روز جمعه زلنسکی با اسکای نیوز عضویت در ناتو نبوده بلکه منظور اصلی او «نشان دادن آمادگیاش برای در نظر گرفتن گزینههای متعدد» بوده است. در همین راستا زلنسکی صراحتا گفت خواستار همکاری مستقیم با ترامپ است و تاکید کرد: «من میخواهم ایدهها را با او در میان گذاشته و نظرات او را بشنوم.»
در ادامه این مطلب آمده است: «دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه سابق اوکراین میگوید کییف فراتر از هر چیز میداند باید در انتظاراتش تجدید نظر کرده و مراقب باشد که روی بد ترامپ را تحریک نکند از این رو است که زلنسکی بر اهمیت جستجو برای راهحلهای دیپلماتیک تاکید میکند.»
کولبا به پالتیکو گفت: «به مصاحبههای اخیر او گوش کنید که در آنها گفته ما باید به دنبال راهحلهای دیپلماتیک باشیم. ما باید کریمه را به طریق دیپلماتیک بازگردانیم. ما انقدر قدرتمند نیستیم که بتوانیم مرزهای سال ۱۹۹۱ اوکراین را بازیابی کنیم. همه اینها پیامهایی برای ترامپ است.»
وزیر خارجه سابق اوکراین پیشبینی میکند ترامپ سریعا در جهت متوقف کردن جنگ اوکراین اقدام خواهد کرد اما هشدار میدهد: «نه زلنسکی نه پوتین علاقمند به راهحل سریع نیستند چون معتقدند چنین راه حلی به قیمت خواستههایشان حاصل میشود.»
کولبا ادامه داد: «پوتین شدیدا باور دارد که به رسیدن به همه چی نزدیک است. بنا بر این چرا او باید با چیزی موافقت کند؟ مساله دوم این است که اگر با دقت به پوتین گوش کنید او میگوید برای یک آتشبس آماده است اما نه آتشبسی که از آن برای تسلیح اوکراین استفاده شود. خواستههای او نه فقط شامل امتیازات ارضی و عدم عضویت اوکراین در ناتو، بلکه اساسا شامل عدم وجود ارتشی برای اوکراین بوده و این باعث تضعیف کلیت ایده تضمینهای امنیتی میشود.»
تحلیلگر پالتیکو مینویسد: «حقه زلنسکی در تعاملاتش با ترامپ این است که اطمینان حاصل کند تقصیر هر گونه شکستی در ابتکار عمل صلح به گردن پوتین باشد.»