به گزارش خبرنگار ایکنا؛ محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه نخستین همایش الگوی حکمرانی علم و فناوری که یکشنبه ۱۱ آذرماه در فرهنگستان علوم برگزار شد، با اشاره به مسیر علم و پیشرفت در دنیا بیان کرد: علم در صد سال اخیر، کشورها را توانمند کرد تا سلاحهای بیولوژیکی بسازند و علیه مردم به کار گیرند. اینها واقعیتهایی است که درباره آن میتوان ساعتها صحبت کرد.
وی افزود: امروز در دوره جنگ سرد دوم هستیم که هوش مصنوعی توانسته مسائل مهمی را پیش ببرد. علم به خودی خود، نوشدارویی برای هیچ کس یا هیچ بیماری اجتماعی - اقتصادی نیست، علم میتواند یکی از اعضای تیمی باشد که در تأمین رفاه ملی نقش دارند، اعم از اینکه شرایط جنگ یا صلح باشد. اما بدون پیشرفت علمی، به دست آوردن دستاوردها در مسیرهای دیگر، نمیتواند سلامت، موفقیت و امنیت ما را به مثابه یک ملت در دنیای مدرن تضمین کند.
طهرانچی ادامه داد: علم هم میتواند بر روی سیاستهای دولتی اثرگذار باشد و هم میتواند از آنها تأثیر بپذیرد. هر طرز تلقی از سیاست علم باید وجود اثرات منفی در کنار ثمرات مثبت پیشرفتهای علمی را تصدیق کند. دانش، ممکن است برای ضربه زدن و آسیب زدن به دیگران استفاده شود، یا اینکه دانش ناقص ممکن است برای تولید دستاوردهای کوتاهمدت به هزینه کالای بلندمدت استفاده شود. در واقع چنین ملاحظاتی نیاز به توسعه سیاستهای علمی مناسب و عمیق را تأکید میکند.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تصریح کرد: تعارضات بین علم و باورهای مذهبی، اخلاقی و ارزشها در کانون برخی از مناظرات داغ سیاستگذاران قرار دارد. دست آخر سیاستگذاران میمانند و دست به گریبانی با سؤالهای دلهرهآور «چه کسی بهتر میداند؛ دانشمندان یا مردم؟ خواسته کدام دسته باید در تعارضات مسلط باشد؟ آیا دغدغههای اخلاقی و مذهبی غلبه میکنند بر نیاز به دانش جدیدی که ممکن است به پیشرفتهای علمی و فناورانه سودمند منتهی شود؟» در نهایت در چه نقطهای توازن بین این دو جریان برقرار میشود. این مسائل بستگی به این دارد که وقتی جامعه به واقعیت اعتقاد دارد، پیشرفت هر علمی را که با آن باورها در تعارض است، متوقف و ممنوع خواهد کرد.
وی در پایان گفت: رهبری جریان علم با جریان رهبری جهانی درهم تنیده شده است و نظام سلطه میکوشد با حفظ ساختارها، حاکم بر رهبری علم جهان باشد. براساس فرمایشات مقام معظم رهبری، الگوی اسلامی برای نظامسازی و جامعهسازی به طور خلاصه الگویی است؛ مرکب از ایمان، علم و عدل و این سه عنصر اصلی است.
انتهای پیام