مدیر جهاد کشاورزی مراغه روز یکشنبه در حاشیه این آیین به خبرنگار ایرنا گفت: حفاظت از خاک به عنوان یکی از مهمترین مسائل زیست محیطی و اقتصادی در سطح جهانی به فرهنگسازی در سنین پایین نیاز دارد و فرهنگ آن باید در بین دانشآموزان رواج یابد تا در آینده بتوانند نقشآفرین باشند.
«هادی خرسندی» با بیان اینکه اهمیت همین فرهنگسازی موجب شد تا زنگ خاک در این دبستان نواخته شود، اضافه کرد: در این آیین اهمیت حفاظت از خاک در یک فضای شاد به دانشآموزان یادآوری شد.
وی با بیان اینکه فرزندانمان با اهمیت حفاظت از خاک باید بیش از پیش آشنا شوند، بیان کرد: حفاظت از خاک به عنوان منبع اصلی حیات، نقش کلیدی در تأمین امنیت غذایی، حفظ تعادل اکوسیستمها، و توسعه پایدار دارد.
وی با تاکید بر اینکه خاک منبع اصلی مواد مغذی مورد نیاز برای رشد گیاهان است، افزود: حدود ۹۵ درصد از غذای انسانها به طور مستقیم یا غیرمستقیم از طریق خاک تولید میشود و فرسایش خاک یا تخریب آن به کاهش حاصلخیزی و در نتیجه کاهش تولید محصولات کشاورزی منجر میشود.
وی همچنین با اشاره به اینکه خاک یکی از غنیترین اکوسیستمهای زمین به شمار میرود، ادامه داد: خاک در حقیقت خانه میلیاردها میکرو ارگانیسم و ارگانیسمهای بزرگتر مانند حشرات و کرمهاست و این موجودات به چرخه مواد مغذی و تجزیه مواد آلی کمک میکنند و خاک را زنده و حاصلخیز نگه میدارند.
مدیر جهاد کشاورزی مراغه به نقش کلیدی خاک در چرخه آب هم اشاره، و بیان کرد: خاک آب باران را جذب کرده و آن را ذخیره میکند و همین امر، کاهش سیلابها و تامین منابع آبی زیرزمینی را در پی دارد؛ بر همین اساس خاک سالم با ساختار مناسب میتواند مانند یک اسفنج عمل کند و به مدیریت بهتر منابع آبی کمک کند.
«خرسندی» تاکید کرد: خاک یکی از بزرگترین مخازن کربن در طبیعت است و در ذخیرهسازی کربن و کاهش انتشار گازهای گلخانهای نقش دارد؛ به همین دلیل حفاظت از خاک مانع آزاد شدن کربن ذخیرهشده به اتمسفر میشود و به کاهش اثرات تغییرات اقلیمی کمک میکند.
لزوم جلوگیری از فرسایش و تخریب زمین
مدیر جهاد کشاورزی مراغه گفت: تخریب خاک ناشی از عوامل طبیعی مانند باد و آب یا فعالیتهای انسانی مانند کشاورزی نادرست، جنگلزدایی و ساختوساز بیرویه باعث کاهش سطح زمینهای قابل استفاده میشود.
«خرسندی» ادامه داد: حفاظت از خاک از فرسایش جلوگیری کرده و پایداری زمینهای کشاورزی و جنگلها را تضمین میکند و یکی از مصادیق آن در منطقه لزوم حفاظت از خاک در مراتع سهند است.
وی با بیان اینکه خاک حاصلخیز یکی از منابع اساسی برای اقتصادهای مبتنی بر کشاورزی است، افزود: کاهش کیفیت خاک میتواند منجر به فقر و مهاجرت در جوامع روستایی شود و معیشت روستاییان را تحت تاثیر قرار دهد.
وی به نقش و اهمیت خاک در تصفیه و ذخیرهسازی مواد نیز اشاره کرد و ادامه داد: خاک مانند یک فیلتر طبیعی عمل میکند و آلودگیهای موجود در آب را تصفیه میکند؛ همچنین خاک توانایی ذخیره و انتقال مواد مغذی و معدنی را دارد که برای حیات گیاهی و جانوری ضروری است.
مدیر جهاد کشاورزی مراغه نقش فرهنگی و زیباشناختی خاک را هم یادآوری کرد و افزود: خاک بخشی از فرهنگ و میراث جوامع است و در فعالیتهایی مانند کشاورزی سنتی و مدیریت پایدار زمین نقش دارد.
به گفته «خرسندی» مناظر طبیعی و زیباییهای آن که به طور مستقیم به خاک بستگی دارد، از اهمیت گردشگری و فرهنگی برخوردار است.
وی کشاورزی پایدار را جزو راهکارهای حفاظت از خاک دانست و افزود: کاهش استفاده از مواد شیمیایی و بهکارگیری روشهای طبیعی برای افزایش حاصلخیزی، مدیریت منابع آبی، جلوگیری از مرتعزدایی، مدیریت پسماند و آموزش عمومی در جهت حفاظت از خاک ضروری است.
به گزارش ایرنا حفاظت از خاک برای تضمین حیات و توسعه پایدار ضروری است زیرا خاک سالم به تولید غذا، حفظ تعادل اکوسیستمها، مدیریت منابع آبی و مقابله با تغییرات اقلیمی کمک میکند.
به همین دلیل تمامی افراد از کشاورزان تا سیاستگذاران باید در حفاظت از این منبع حیاتی نقش داشته باشند.