وسواس پاکی یا نجسی الکی
خیلیها پس از استفاده از الکل، خود را ملزم میکنند که حتما آن موضع را آبکشی کنند و گاهی دچار وسواس میشوند. در این مطلب مبحث نجس و یا پاکی الکل را بررسی میکنیم.معنای نجس و پاکی چیست؟
در عالم فقط 11چیز داریم که نجس است و مابقی پاکاند. آنها عبارتند از: ادرار، مدفوع، مَنى، مردار، خون، سگ، خوك، كافر، مایع مستکننده، آبجو، عرق حیوان نجاستخوار.(رساله عملیه،مسأله83) این 11مورد نجساند و با تماس همراه با خیسی چیزهای دیگر را نجس میکنند.معنای حلال و حرام چیست؟
اعمالی که مردم انجام میدهند یا حلال و یا حراماند و ربطی بهنجاست و پاکی آن ندارد. در واقع حرامبودن چیزی دلیل بر نجسبودنش نیست. گاهی چیزی پاک است اما خوردنش حرام است. بهعنوان مثال ادرار حیوانات حلالگوشت مانند گوسفند پاک است اما نوشیدن آن حرام است. بنابراین بین حلالوحرام بودن عملی و یا نجسوپاک بودن چیزی تفاوت است.الکل پاک است یا نجس؟
نجسبودن الکل بستگی به مُسکربودن آن دارد. یعنی اگر مستکننده بود نجس و اگر نبود، پاک است. در فتواهای مراجع یاد شده که الکل وقتی، از پاکبودن تبدیل بهنجاست میشود که مستکننده شود. یعنی تغییروتحولی در آن ایجاد کنند که از یک «مایع غیر مستکننده» تبدیل بهیک مایع «مستکننده» شود. در اینصورت نجس میشود.استفتاء مراجع
مراجع با فتوای صریح الکل را بهخودی خود پاک دانسته و نام آن را در زمره نجاسات ذکر نکردهاند.آیتالله خامنهای: الكلهایىكه معلوم نیست در اصل از اقسام مایعات مستكننده باشند،محكوم بهطهارت هستند.(أجوبة الاستفتاءات (فارسى)،ص58)
آیتالله سیستانی: الکل کلاً پاک است.(موجود در پایگاه اطلاع رسانی ایشان)
نتیجهگیری:
1ـ الکل(صنعتییا طبی) بهخودیخود، نجس نیست و تماس آن با بدن یا لباس، باعث نجسشدن نمیشود. مثلا پس از تزریق آمپول و سرم، لازم بهآبکشی موضع نیست.2ـ اگر الکل، بهروشی، تبدیل بهیک مایع مستکننده شود، نجس و نوشیدنش حرام است.چون خوردن چیز نجس، حرام است. (توضیحالمسائل، مسأله141)
3- اگر الکلی کهتبدیل بهمایع مستکننده شده، با چیز دیگری برخورد کند و یا مخلوط شود آن را هم نجس میکند. و اگر آن چیز، خوردنی باشد؛ خوردن آن نیز حرام میشود.