به گزارش خبرنگار مفدا کردستان، حجت الاسلام و المسلمین محمد رضا اسفندی در خصوص ابعاد سلامت معنوی اظهار کرد: ابعاد سلامت معنوی ابعاد رابطه انسان با خود، خدا، جامعه و محیط زیست است.
تاثیر نماز برای سلامت اسکلت عضلانی
وی افزود: تحقیقات جدید دانشمندان دانشگاه پنسیلوانیا نشان داده که حرکات فیزیکی تکراری در مراسم نماز مسلمانان، اگر به درستی انجام شود میتواند شانس ابتلا به کمردرد را کاهش دهد این مطالعه نشان داد؛ نه تنها یک نماز آرام، اضطراب فیزیکی را از بین میبرد بلکه زاویه مناسب زانو و کمر میتواند یک درمان بالینی موثر باشد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی کردستان، بیان کرد: تقریبا ۱.۶ میلیارد مسلمان در سراسر جهان، روزی پنج بار در جهتی رو به مکه، تعظیم میکنند، زانو میزنند و پیشانی خود را به زمین میگذارند؛ وقتی به این حرکات فکر کنیم درمییابیم این حرکات شبیه به تمرینات درمانی فیزیکی ورزش یوگا برای درمان درد کمر است. این مقاله، تحت عنوان مطالعه ارگونومیک حرکات بدن در نماز مسلمانان با استفاده از مدل سازی دیجیتالی انسان است.
حجت الاسلام و المسلمین اسفندی عنوان کرد: در این تحقیق، از مدلهای انسانی تولید شده توسط کامپیوتر شامل زنان و مردان هندی، آسیایی و آمریکایی استفاده شده است دانشمندان پس از مطالعات بسیار دریافتند؛ وضعیت زانو زدن در نماز مسلمانان به عنوان سجود، کشش مفاصل را افزایش میدهد.
وی ادامه داد: با این حال این تیم تحقیقاتی در چگونگی اثرات آیینهای متفاوت دعا و نماز، در کاهش درد کمر در افرادی که از نظر فیزیکی معلول هستند، تحقیقات خود را ادامه نداد. در این مقاله ذکر شده است؛ در دنیای امروز سلامت فیزیکی توسط عوامل اجتماعی، اقتصادی، سبک زندگی و مذهبی تحت تاثیر قرار گرفته است و نماز میتواند استرس فیزیکی و اضطراب را از بین ببرد، تحقیقات نیز نشان میدهد که مراسم مذهبی نماز، یک درمان بالینی موثر برای اختلالات عصبی، عضلانی و اسکلتی است.
تاثیر قرآن بر روی ذهن و سلامت روان
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی کردستان، با بیان اینکه سابقه و هدف صداها یا آواها بر روح و روان و جسم همه مخلوقات از انسان ها گرفته تا حیوانات و گیاهان تاثیر میگذارند، تصریح کرد: آهنگ موزون قرآن کریم و آوای دل نشین آن نوعی موسیقی عرفانی دلپذیر است. باشکوه ترین بعد اعجاز بیانی قرآن، همسازی با نغمه های دل نشین و آهنگ های وزین صوتی است. به عبارت دیگر، یکی از جنبه های اعجاز قرآن که کمتر به آن توجه شده، در آوای آن نهفته است. نتیجه گیری نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که آوای قرآن در کاهش میزان اضطراب، بهداشت روان، شدت درد، بهبود سلامت بیماران، علائم و عملکرد فیزیولوژی بافت های مختلف بدن، سیستم ایمنی و سطح رضایتمندی بیماران به طور محسوسی موثر بود.
حجت الاسلام و المسلمین اسفندی تصریح کرد: قرآن در حدود ۶۲۳۶ آیه در زمینه پرورش صحیح انسان و حفظ بهداشت روان سخن گفته است، با مراجعه به آیات و روایات روشن می شود که قرآن نسخه شفا بخش خدای سبحان برای بیماران روانی است. «وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِینَ ۙ وَلَا یَزِیدُ الظَّالِمِینَ إِلَّا خَسَارًا»در آیات متعددی از قرآن به عنوان شفا یاد شده، آن سان که گاه قرآن شفا دهنده دل ها معرفی شده است. «به یقین برای شما از جانب پروردگارتان اندرزی، و درمانی برای آنچه در سینه هاست. و رهنمود برای گروندگان (به خدا) آمده است. قرآن به عنوان یک درمانگر و درمان خود را معرفی می کند و خدا را نیز به عنوان درمان و دارو بیان می دارد. که بسیاری از بیماری های روحی و روانی را درمان کرده و شما می بخشد. با یاد خدا دلها آرامش می یابد.
وی اضافه کرد: تحقیقات گسترده نشان داده است که آموزههای قرآن کریم تأثیر شگرفی بر سلامت روان انسان دارد. محققان و متخصصان علوم پزشکی با بررسیهای دقیق، ارتباط مستقیمی بین مفاهیم قرآنی و بهبود سلامت روان پیدا کردهاند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی کردستان، خاطرنشان کرد: برخی از مهم ترین یافته های این پژوهش شامل وحدت شخصیت انسان و رابطه آن با توحید قرآن، دمیدن روح امید و ممنوعیت یأس و ناامیدی در قرآن و تأثیر آن در کاهش افسردگی، دعوت قرآن به صبر و تأثیر آن در کاهش فشارهای روانی، دعوت قرآن به توکل بر خدا، تأثیر آن در حل مشکلات و آرامش روانی، تأثیر یاد خدا در آرامش دل و رفع اضطراب و نگرانی، ممنوعیت خودکشی در دین و تأثیر آن بر پایین آمدن آمار خودکشی در جوامع مذهبی و تأکید بر محبت به پدر و مادر و تأثیر آن در سلامت روانی افراد خانواده است.
حجت الاسلام و المسلمین اسفندی گفت: این پژوهشها نشان میدهند که قرآن کریم نه تنها یک کتاب آسمانی، بلکه یک منبع ارزشمند برای ارتقای سلامت روان و معنویت انسان است. مفاهیم قرآنی مانند توحید، امید، صبر، توکل و محبت به خانواده، میتوانند به عنوان راهنمایی برای داشتن زندگی سالمتر و شادتر مورد استفاده قرار گیرند.
وی افزود: بر اساس مطالعات انجام شده، بین مذهبی بودن و معنادار بودن زندگی و سلامت روانی ارتباط نزدیکی وجود دارد. همانگونه که در قرآن آمده "الا بذکر الله تطمئن القلوب" و 260 بار کلمه "ذکر" آورده شده که منظور یادآوری است. قرآن آرامش و امنیت را به راه دستیابی به سلامت روان می داند. مطالعات انجام شده با مضمون تأثیر آوای قرآن بر اضطراب و درد بیماران تحت عمل جراحی با آزمون های تشخیصی، بیانگر تأثیر مثبت آوای قرآن بر سلامت روان و جسم است.
تاثیر نماز بر روی ذهن و سلامت روان
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری دانشگاه علوم پزشکی کردستان، ادامه داد: مطالعات نشان میدهد که قرار گرفتن طولانیمدت در معرض امواج الکترومغناطیسی میتواند بر سلامت مغز تأثیر منفی بگذارد. تجمع این امواج در برخی مناطق مغز، بهویژه قسمت جلویی، با افزایش احتمال بروز علائمی مانند افسردگی، سردرد و خستگی مرتبط دانسته شده است. با این حال، مکانیسم دقیق این تأثیرات و همچنین نقش این امواج در جذب انرژی مثبت یا منفی، نیازمند تحقیقات بیشتری است.
حجت الاسلام و المسلمین اسفندی عنوان کرد: برخی مطالعات نشان میدهند که قرار دادن سر در جهت میدان مغناطیسی زمین ممکن است به آرامش و بهبود عملکرد مغز کمک کند. این ادعا بر این باور استوار است که میدان مغناطیسی زمین میتواند بر فعالیتهای الکتریکی مغز تأثیر بگذارد. قسمت جلویی مغز (لوب پیشانی) که مسئول عملکردهای شناختی مانند حافظه، زبان و تصمیمگیری است، ممکن است از این تأثیر بهرهمند شود. با این حال، شواهد علمی قطعی در این زمینه محدود است و نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. همچنین، تأثیر نماز بر سلامت روان و عملکرد مغز، بیشتر به دلیل عواملی مانند آرامش، تمرکز و ایجاد ارتباط اجتماعی است تا جهت قرارگیری بدن.
پیشنهادات برای سلامت معنوی
وی یادآور شد: ارتقای سلامت معنوی جامعه بر پایه آموزههای اسلامی، مستلزم همکاری تنگاتنگ سیاستگذاران، اندیشمندان دینی و دانشگاهی، و تمامی نهادهای مرتبط با آموزش و سلامت است. برای تحقق این هدف، نیازمند یک رویکرد جامع و هماهنگ هستیم که در آن نظام آموزشی، سیاست گذاران سلامت، رهبران دینی و اندیشمندان و نهادهای اجرایی است.