به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری، تحقیقات گسترده در دسترس قرار گرفتن کیتهای ارزانقیمت و تولید داروهای مؤثر برای درمان باعث شده که حتی کشورهای آفریقایی با شیوع بالا هم روند کاهشی داشته باشند. ایران هم جزو کشورهای موفق در مقابله با این بیماری است و برنامه استراتژیکش در منطقه اول است. یکی از مهمترین موفقیتهایش نیز صفر شدن آمار تولد کودکان مبتلا به ایدز از مادران اچآیوی مثبت است. علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت در نشست خبری روز جهانی ایدز به این اقدامات اشاره کرد و هنگامه نامداریتبار، رئیس اداره کنترل ایدز وزارت بهداشت هم درباره دستاوردهای موفق این حوزه چند نکته را مطرح میکند که در ادامه میخوانید.
وضعیت جهانی
سازمان جهانی بهداشت درباره ایدز 3 هدف ۹۰-۹۰-۹۰ تعریف کرده است. ۹۰درصد اول؛ شناسایی بیماران، ۹۰ درصد دوم؛ وصل کردن شناسایی شدهها به سیستم سلامت و ۹۰ درصد سوم؛ درمان مؤثر افراد شناسایی شده و کاهش درصد ویروس در بدن آنهاست. در دنیا ۷۰ تا ۸۰ بیماران شناسایی شدهاند.
بیش از 80درصد درمان موفق دریافت کردهاند و 60 تا 70درصد کاهش ویروس داشتهاند. در میان کشورهای عضو منطقه امرو(کشورهای منطقه مدیترانه شرقی سازمان بهداشت جهانی) که ایران هم جزو آنهاست، وضعیت البته کمی خوب نیست و اگر ایران از این فهرست جدا شود، بسیار بدتر هم خواهد شد، چون در شناسایی بسیار ضعیف عمل کردهاند. ۳۶درصد شناسایی، 60درصد درمان موفق و 70درصد هم کاهش سطح ویروس در این منطقه گزارش شده است.
وضعیت ایران
تخمین زده میشود که حدود ۴۴ هزار بیمار مبتلا به ایدز در کشور وجود داشته باشد که از این تعداد 25هزار نفر (18درصد زنان) شناسایی شدهاند. ۲۰ هزار نفر مراجعه و درمان دریافت کردند. از این تعداد ۱۹ هزار نفر تحت پوشش درمان و کنترل مؤثر درمان قرار دارند؛ یعنی ۵۶درصد شناسایی شدهاند، ۸۵درصد درمان مؤثر دریافت کردهاند و ۹۳ درصد هم کاهش سطح ویروسی داشتهاند.
یک کمپین موفق
طی روزهای اخیر کمپین رایگان «من هم تست ایدز میدهم» برگزار شده و در 2 هفته اول پویش، آمار تستها نسبت به گذشته 3 برابر و و بیماریابی 2 برابر شده است.