حسین برزگر امروز ۱۱ آذرماه در هفتمین همایش استانی خاک در چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه باید با خاک رفتار بهتری داشته باشیم، اظهار کرد: یکی از کاربریهای خاک بحث سکونت است، اما در سه دهه گذشته بیش از ۱۵ هزار هکتار به اراضی محدودههای شهری و نزدیک به ۶۰ هزار هکتار نیز به حریم شهرها اضافه شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری افزود: همچنین ۲۵۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی استان است که تنها ۹ درصد آن اراضی درجه یک و ۲ محسوب میشود، عموماً توسعه کشاورزی و شهرنشینی حول محور آب بوده است.
وی با بیان اینکه برای تشکیل هر سانتیمتر خاک بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان نیاز است، تصریح کرد: همچنین برای تشکیل یک سانتیمتر خاک زراعی ۱۰ هزار تا ۲۰ هزار سال زمان نیاز است و طبیعتاً توسعه شهرنشینی موجب میشود از کانون کشاورزی کاسته شود و اراضی کشاورزی درجه یک و دو به توسعه شهرنشینی اختصاص پیدا کند و زمین درجه سه و چهار جایگزین شده است.
برزگر بیان کرد: در حال تخریب سرزمین برای ساخت خانه هستیم، در حوزه حفظ کاربری اراضی کشاورزی و توسعه ساختارهای سکونتگاهی باید هوشمندانهتر و متناسب با طرحهای آمایشی وارد عمل شویم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در شهر شهرکرد بیش از ۲۲ هزار هکتار برای حریم این شهر در نظر گرفته شده است، خاطرنشان کرد: در دورانی دشت شهرکرد فعالترین دشت حوزه کشاورزی استان محسوب میشد، اما عملاً از این دشت کمتر از دو هزار هکتار در حریم قرار نگرفته است و مابقی به محدوه و حریم قانونی اختصاص یافت.
وی با اشاره به اینکه شاهد تداخل در ضوابط در کشور هستیم، عنوان کرد: اولویتها در حوزه کشاورزی باید براساس ضوابط مشخص شود.
برزگر با اشاره به اینکه آلودگی و تخریب دو چالش بزرگ در حوزه خاک در چهارمحال و بختیاری محسوب میشود، یادآور شد: در حوزه فرسایش و رسوب کارهای مطالعاتی بزرگی در استان توسط مرکز تحقیقات کشاورزی انجام شده است، اطلس بزرگی در خصوص پهنههای سیل و رسوب نیز تهیه شد، اما اقدامات اجرایی متناسب با این اطلس باید تنظیم شود.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: موضوع آلودگی و پسماند در حوزه خاک حائز اهمیت است، با توسعه کشاورزی صنعتی تولید ضایعات و پسماند رشد روزافزون دارد، امروز به جایی رسیدیم که اگر به موضوع دفع پسماند کشاورزی توجه ویژه صورت نگیرد با چالش جدی مواجه میشویم، از طرفی ۲۰۰ هزار تن سرشاخه باغی داریم که این سرشاخهها یا سوزانده میشود و یا بهعنوان پرچین باغ مورد استفاده قرار میگیرد که آسیبزا است و میتوان از آن برای تولید کمپوست استفاده کرد.
وی خاطرنشان کرد: بیش از یک میلیون تن پسماند و ضایعات در حوزه دام وجود دارد که باید در مدلهای جدی سرمایهگذاری در حوزه دفع پسماند و بازیافت آن در حوزه کشاورزی داشته باشیم و فرآوری ضایعات در دستور کار قرار دارد.
برزگر با بیان اینکه رویکرد روز جهانی خاک، پایش، سنجش و مدیریت خاک است، خاطرنشان کرد: باید پیش از انجام هر کاری مطالعات دقیق در این حوزه انجام شود، در ۵۰ سال گذشته ۳۰ درصد اراضی کشور در حوزه آبخیزداری مطالعه شده و با این روند ۱۰۰ سال زمان نیاز است تا مطالعات آبخیزداری اراضی ملی به اتمام برسد و باید روند تغییر کند.
انتهای پیام