شناسهٔ خبر: 70030352 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بانوان تیرانداز زنجانی پیشرو و مستعد

زنجان - ایرنا - بانوان تیرانداز زنجانی در سال‌های اخیر توانمندی‌های خود را در این رشته ورزشی به منصه ظهور رسانده‌اند به طوریکه در میادین داخلی و بین المللی خوش درخشیده و مقام‌ها و عناوین مختلفی را برای استان و کشور به ارمغان آورده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، تیراندازی یکی از رشته های ورزشی محبوب و هیجان انگیز است که طرفداران خاص خود را دارد. این رشته ورزشی بر اساس اسلحه های مورد استفاده و مسافت تیراندازی تا هدف، دارای شاخه های مختلف بوده و هر یک از شاخه ها زیرمجموعه هایی دارد که تیراندازی با تفنگ و تپانچه از شاخه های اصلی آن محسوب می‌شود.

سرعت، دقت و تمرکز از مهارتهای لازم در ورزش تیراندازی به عنوان ورزش نشانه روی است و این مهارتها نیز ملاک عمل و عامل پیروزی در رقابت های این رشته ورزشی محسوب می شود، هرچند این ورزش خود عاملی بر افزایش تمرکز و حواس، تنظیم گردش خون، افزایش قدرت بدنی، سلامت جسمی و روحی و آرامش می شود.

قدمت ورزش تیراندازی به زمان پیدایش انسان می رسد و جزو رشته های توصیه شده از سوی پیامبر اسلام است.قدمت این رشته ورزشی که هم اکنون رقابت های آن به صورت جهانی برگزار می شود،‌ به زمان پیدایش انسان و ۲۰ هزار سال قبل از میلاد مسیح زمانیکه بشر برای حفظ خود از آسیب ها و تامین نیاز غذایی با تیر و کمان به شکار روی آورده است،‌ می رسد.

تاریخچه این ورزش در ایران نیز به صدر اسلام و زمان حیات پیامبر و شکل گیری دین اسلام باز می گردد، به طوریکه در آیات و روایات نیز این آموزش تیراندازی در کنار شنا و سوارکاری از کودکی توصیه شده است هرچند راه اندازی و گسترش ورزش تیراندازی در ایران به طور رسمی، به زمان حکومت صفویان بازمی گردد.

برای اطلاع هرچه بیشتر در خصوص ورزش تیراندازی بانوان زنجان، خبرنگار ایرنا با لیلا صفوی، نایب رییس هیات تیراندازی تفنگ و تپانچه استان زنجان گفت و گو کرده است:

ایرنا:‌ تیراندازی بانوان در استان زنجان چه وضعیت و چه فوایدی دارد؟

ورزش تیراندازی در استان زنجان سابقه طولانی دارد هم اکنون نیز ورزشکارانی از این استان در ادروهای تیم ملی و لیگ های استانی حضور دارند. تیراندازی بانوان در زنجان بسیار پویا بوده و از نظر استقبال و مقام آوری از آقایان پیشی گرفته است.

این ورزش در نگاه اول شاید خشن به نظر آید ولی به لحاظ تمرکز و آرامشی که به ورزشکار می دهد، بسیار مفید است. در زندگی های کنونی که اغلب افراد جامعه تحت فشارهایی هستند وقتی پشت خط تیراندازی قرار می گیرند، به آرامش می رسند و روحیه آنها بسیار بهبود می یابد.

در حال حاضر که تقریبا همه بچه ها، با گوشی های همراه، تبلت و تلویزیون سرگرم هستند این امر موجب عدم تمرکز آنها شده که بسیار مشهود است در این شرایط ورزش تیراندازی بسیار کمک کننده و مفید است. در این ورزش تمرکز عناصر دید در هدف و تیراندازی، ذهن را متمرکز و حواس انسان را جمع و آرامش را بالا می برد.

اولین چیزی که در کلاس های ورزشی مطرح می شود تامین ایمنی آن است و در تیراندازی نیز ایمنی کامل رعایت می شود و هیچ آسیبی متوجه ورزشکار نیست.

ایرنا: شرایط استان زنجان در این رشته ورزشی چگونه است؟

تیراندازی، ورزشی است که محدودیت سنی ندارد در مسابقات المپیک گذشته از ورزشکاران از ۱۱ سال تا ۶۰ ساله هم شرکت داشتند. مسابقات تیراندازی به خصوص در رنکینگ های جهانی رده بندی خاصی ندارد، در این رشته شاید استان خیلی پیشرفته و در سطح استانهای پیشرو مثل اصفهان و مشهد نیست اما از نظر ورزشکار، بسیار مستعد است و دبیر فدراسیون این رشته ورزشی از استان زنجان است از اعضای هیات نیز از جمله دبیر هیات ما رتبه های داوری و مربیگری بالایی را کسب کرده اند که در کشور کمتر کسی این مقام ها را کسب کرده است. از تیراندازان زنجان در حال حاضر مربیان مطرح در تهران هستند که در آنجا باشگاهداری هم می کنند.

ورزشکاران زنجانی نیز با شرکت در مسابقات مختلف داخلی و میادین بین المللی عناوین بسیاری را در کارنامه خود دارند.

بانوان تیرانداز زنجانی پیشرو و مستعد

ایرنا:‌ فرق بین سلاح تفنگ و تپانچه در این رشته ورزشی چیست؟

این‌ها فقط در سلاح و استایلی که تیرانداز در آن قرار می‌گیرد تا هدف گیری و تیراندازی کند با هم متفاوت هستند درحالیکه سالن یکی است هر ۲ به میزان ۱۰ متر تا هدف فاصله دارد. البته رشته های دیگری نیز هست اما در کشور هم فعلا در این رشته ها کار می شود و در استان هم زمینه تنها برای ۱۰ متر فعال است.

میزان فاصله تیرانداز تا هدف، نوع سلاح و استایل قرار گیری ورزشکار برای شلیک تفاوت میان تیراندازی با تفنگ و تپانچه است.تیراندازی در فاصله ۲۵ متر، ۵۰ متر و ۳۰۰ متر هم در این رشته ورزشی وجود دارد که در اینها سلاح ها هم متفاوت می شود چراکه باید بُرد ساچمه آن به اندازه مسافت باشد. در مسابقات آسیایی و جهانی رشته های دیگری هم هست به طوریکه در المپیک گذشته هانیه رستمیان از ایران در ۲۵ متر و هم ۵۰ متر شرکت کرده بود.

تپانچه هم مانند کلتی که مصطح است، می باشد طول لوله آن بلندتر است. تفنگ ۲ دستی توسط ورزشکار گرفته می شود لباس مخصوص دارد، تپانچه یک دستی گرفته می شود. ابزارآلات تفنگ بیشتر است، لباس کفش و گاه لنز مخصوص دارد اما در تپانچه تنها یک چشم‌بند است و به تازگی کمربند و کفش مخصوص هم به آن اضافه شده است.

ایرنا:‌ چه امکانات و تجهیزاتی برای این ورزش مورد نیاز است؟

هزینه تهیه سلاح برای این ورزش مقداری بالاست ولی کسی که مستعد باشد ارزش هزینه کرد را دارد. قیمت هر تپانچه در حدود ۲ میلیارد ریال و قیمت تفنگ حدود چهار تا پنج میلیارد ریال است.

دارندگان این سلاح ها باید مجوز حمل آن را بگیرند. اما سنگینی سلاح ها حمل و نقل آن سخت کرده است. ورزشکاران می توانند سلاح را در سالن امانت بگذارند.

اما سالن سلاح دارد برای کسی که می خواهد این ورزش را شروع کند نیازی به تهیه سلاح و ابزار خاصی نیست فقط در مراحل حرفه ای سلاح تهیه می کنند.

ورزشکاران علاقه مند به این رشته ورزشی از همان جلسات اول و شرکت در دوره مقدماتی، تاثیرات مثبت آن را لمس و برای شرکت در مسابقات مختلف آمادگی پیدا می کنند.

بانوان تیرانداز زنجانی پیشرو و مستعد

ایرنا:‌ در حال حاضر کلاس‌های آموزش تیراندازی در چه ساعاتی برگزار می‌شود؟

در فصل تابستان کلاس ها صبح و بعدازظهر بود در حال حاضر چون مدارس و دانشگاهها فعال شده کلاس های صبح محدود شده است البته اگر استقبال باشد محدودیتی برای برگزاری کلاس ها نداریم. بعدازظهرها از ساعت سه تا ۲۰:۳۰ یکسره باز است.

علاوه بر هیات تیراندازی استان،‌ باشگاههای دیگری هم در استان داریم مانند باشگاه تیراندازی علوم پزشکی و مراکز نظامی که فعال هستند.

هزینه هایی که ارگانها می پردازند را می شود کاهش داد. هیات به صورت توافقی با این ارگانها قرارداد منعقد می کنند. کسی که به طور خصوصی و یا نیمه خصوصی در کلاس ها شرکت می کند مبلغی را به عنوان شهریه می پردازد.

تعداد جلسات کلاس های مقدماتی ۱۰ جلسه است اما هستند کسانی که چندین سال در جلسات بیشتری آموزش می بینند، مسابقه برگزار می کنیم و استعددیابی انجام می شود که افراد مستعد را به تیم استان معرفی می کنیم که به طور رایگان تمرین می کنند و برای شرکت در مسابقات آماده و به مسابقات اعزام می شوند.

ایرنا:‌ جایگاه تیراندازی استان زنجان در کشور چیست؟

بر اساس پتانسیلی که در استان هست جایگاه خوبی در کشور داریم اما چشم ما به دست مسوولان استان است که دست ما را بگیرند. به خصوص در بخش بانوان که برخی مشکلات مضاعف است.

انگیزه هر ورزشکاری برای ادامه فعالیت های ورزشی آمادگی برای اعزام به مسابقات و افتخار آفرینی در میادین مختلف است که این زمینه باید برای او مهیا شود.وجود برخی موانع و مشکلات موجب می شود ورزشکاری تا مرحله ای پیش می آید و بعد به ناچار آن را رها می کند چرا که انگیزه ورزشکار از ادامه فعالیت حرفه ای اعزام به مسابقات و قدرتنمایی در میادین مختلف است است این درحالی است که اغلب مشکلات مالی هیات ها مانع از اعزام آنها به مسابقات می شود و این سرخوردگی ورزشکار را به دنبال دارد.

مسوولان استان و دست اندرکاران امر ورزش باید در این زمینه هیات را یاری کنند تا ورزشکاران را حفظ کنیم و تحقق این امر نیز نیازمند ورود خیران به حوزه ورزش است.

ایرنا:‌ میزان استقبال نهادها و ارگانهای مختلف برای آموزش تیراندازی به کارکنان خود چگونه است؟

هیات تیراندازی استان هر ساله با ارگانها، سازمان ها و ادارات مختلف برای آموزش تیراندازی کارکنان قرارداد منعقد می کند و سالن در اختیار آنها می گذارد.

تیراندازی ورزشی میکس است به طوریکه خانم و آقا می توانند به طور همزمان در تمرینات و مسابقات آن شرکت کنند. بر همین اساس ادارات می توانند برای کارکنان خود سانس مشخصی را در اختیار بگیرند و کارکنان آمادگی لازم در این رشته را کسب کنند.

در حال حاضر المپیادهای ورزشی که سازمان ها و ادارات برگزار می کنند، رشته تیراندازی را هم شامل می شود از همین رو کارکنان می توانند با کسب آمادگی های لازم در این مسابقات شرکت کنند و برای سازمان و اداره خود افتخار آفرین باشند.

بانوان تیرانداز زنجانی پیشرو و مستعد

ایرنا:‌ پیش نیاز شرکت در کلاس های آمادگی تیراندازی و مسابقات آن دارای چه شرایط سنی و جسمی است؟

ورزش تیراندازی پیش زمینه ای بسیار ساده ای نیاز دارد به طوریکه قبل از پرداختن به این ورزش، فرد باید به طور ابتدایی میزانی از بدنسازی را داشته باشد که پیاده روی، کوهنوردی و یا ورزش شنا می تواند بهره وری را بالا ببرد و فرد تنها با همین آمادگی می توانند به راحتی در این رشته فعالیت کند.

هم اکنون افراد با سن بالا هم به مسابقات تیراندازی اعزام می شوند. حتی کسانیکه مشکل بینایی هم دارند برای شرکت در کلاس ها و مسابقات این رشته مشکلی ندارند.

افراد در هر رده سنی و با اندکی آمادگی جسمانی و حتی با مشکل ضعف بینایی نیز قادر به فعالیت در رشته ورزشی تیراندازی هستند.تیراندازی با تپانچه با عینک نیز انجام می شود و مشکلی از این لحاظ وجود ندارد. در تیراندازی با تفنگ افرادیکه ضعف بینایی دارند می توانند با لنزهایی که روی سلاح است آن را تنظیم و لنز طبی هم در آن استفاده و تیراندازی کنند.

هیات تیر اندازی استان زنجان مجهزترین سالن تیراندازی شمالغرب کشور را دارد و همه تجهیزات تیراندازی را در اختیار ورزشکاران علاقه مند به فعالیت در این رشته قرار می‌دهد.

تیراندازی به وسیله تفنگ، تپانچه یا ساچمه‌زن، انجام می‌شود که زنجان در رشته تفنگ و تپانچه جزو استان‌های برتر است و تمامی تجهیزات آن از جمله تفنگ، لباس مخصوص، سیبل، ساچمه و مربی از سوی هیات تامین می‌شود.