شناسهٔ خبر: 70028803 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: راهبرد معاصر | لینک خبر

پل ارتباطی ایرانیان و بزرگترین بازار مالی در جهان چیست؟

فارکس، بزرگترین بازار مالی در جهان است که ارزش معاملات انجام شده در آن به طور متوسط، ۷.۵ تریلیون دلار در روز است. ارتباط میان این بازار بزرگ و سرمایه‌گذاران ایرانی از طریق بروکرهای فارکس برقرار ‌می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش راهبرد معاصر، بازار مالی Forex، محلی برای خرید و فروش انواع ارزها در جهان است. در این بازار، ارزها به صورت دو به دو در برابر یکدیگر مبادله ‌می‌شوند. واژه فارکس برگرفته از عبارتforeign exchange market و به معنای بازار تبادل ارزهای خارجی است. به عنوان مثال، پوند در برابر دلار، دلار در برابر ین و ... مبادله ‌می‌شوند. از آنجایی که ارزش ارزها در طول زمان با توجه به شرایط اقتصادی و میزان عرضه و تقاضا تغییر ‌می‌کند، نرخ تبادل میان دو ارز یا همان قیمت جفت ارزها در فارکس تغییر ‌می‌کند. وجود همین نوسانات قیمت، فرصت‌های معاملاتی بسیاری را برای کسب سود فراهم ‌می‌کند. اما چگونه ‌می‌توان به فارکس وارد شد؟


نحوه ارتباط ایرانیان با بازار فارکس 
کشور ایران دچار تحریم‌های بسیاری است اما خوشبختانه معامله کردن در بازار غیرمتمرکز فارکس برای تمام افراد جهان که شامل ایرانیان نیز ‌می‌شود، وجود دارد. فارکس بازاری است که کشور خاصی مالکیت آن را بر عهده ندارد، به همین دلیل اگر ایرانیان بروکری (کارگزار) را انتخاب کنند که به ایرانیان نیز خدمات ارائه ‌می‌دهد، ‌می‌توانند به راحتی در معاملات آنلاین خرید و فروش جفت ارزها شرکت کنند. همچون بازار بورس ایران که نحوه ورود به آن از طریق ثبت نام در کارگزاری مهیا ‌می‌شود، برای ورود به فارکس باید در یک بروکر معتبر ثبت نام کرد.


یکی از این بروکرهای معتبر که ایران را در لیست کشورهای خود برای خدمات‌رسانی قرار داده، بروکر آی سی ام است. بررسی بروکر آی سی ام ICM نشان ‌می‌دهد که سازمان FCA (The Financial Conduct Authority) رگولاتور یا ارائه‌دهنده مجوز این کارگزاری است. برخورداری از مجوز FCA در بازار فارکس، اعتبار بالای این بروکر را نشان ‌می‌دهد.


بروکر ICM Capital در سال ۲۰۰۹ میلادی تاسیس شده و دفتر اصلی آن در لندن واقع شده است. البته ایرانیان و ساکنین سایر کشورهای خاورمیانه ‌می‌توانند از طریق دفتر دبی با این بروکر در تماس باشند. از آنجایی که تمام مراحل ثبت نام در فارکس و انجام معاملات به صورت مجازی انجام ‌می‌شود، تمام نیازهای معامله‌گران ایرانی از طریق پشتیبانی فارسی این بروکر انجام ‌می‌شود.


از دیگر ویژگی‌های بروکر ‌آی سی ام می‌توان به کارمزد کم، حساب‌های معاملاتی متنوع، واریز و برداشت ریالی و تنوع نمادهای معاملاتی (جفت ارزهای فارکس، طلا، سهام آمریکایی و ...) اشاره کرد.


بررسی مهمترین ویژگی‌های یک بروکر معتبر
بروکر، نقش پل ارتباطی معامله‌گران و بازار فارکس را بر عهده دارد. علاوه بر این، از آنجایی که تمام معاملات و واریز و برداشت وجه به صورت آنلاین انجام ‌می‌شود، ایرانیان باید بروکری را انتخاب کنند که معتبر بوده و احتمال ورشکستگی نداشته باشد.


اولین ویژگی یک بروکر معتبر، مجوز یا رگوله آن است. در بازار فارکس، سازمان‌های مختلفی با نام رگولاتور وجود دارند که با اعطای مجوز خود به بروکر، درجه اعتبار و صحت معاملات انجام شده در آن را تایید ‌می‌کنند. در واقع، رگولیشن به مجموعه قوانینی گفته ‌می‌شود که توسط رگولاتورها برای ایجاد شفافیت و امنیت معاملات تدوین شده است. رگولاتورها از نظر اعتبار به سه سطح بالا، متوسط و پایین تقسیم ‌می‌شوند. از جمله رگولاتورهای با درجه اعتبار بالا در فارکس ‌می‌توان به سازمان FCA، SFC و ASIC اشاره کرد.


دومین ویژگی یک بروکر معتبر فارکس، بیمه کردن سرمایه مشتریان است. با وجود بیمه، در صورتی که هرگونه اتفاقی برای بروکر بیفتد (مثل ورشکستگی) سرمایه مشتریان محفوظ خواهد ماند.


سومین ویژٰگی یک بروکر معتبر فارکس مخصوصا برای کسانی که معاملات بسیار کوتاه‌مدت انجام ‌می‌دهند، سرعت بالای انجام معاملات است. اگر سرعت خرید و فروش در پلتفرم‌های معاملاتی بروکر، کم باشد، ممکن است معامله‌گران برخی از فرصت‌های خود را از دست بدهند یا نتوانند به موقع معاملات خرید یا فروش خود را انجام دهند.


چهارمین ویژگی یک بروکر، کارمزدهای منطقی است. بروکرها از طریق سه آیتم «اسپرد»، «کمیسیون» و «سوآپ» از معامله‌گران کارمزد دریافت ‌می‌کنند. بنابراین ایرانیان باید به هنگام ثبت نام بروکری را انتخاب کنند که علاوه بر شرایط ذکر شده، کارمزد کمتری از معاملات دریافت ‌می‌کند.


پنجمین ویژگی بروکرهای فارکس، ارائه حساب‌های معاملاتی متنوع است. با وجود این حساب‌ها، معامله‌گران ‌می‌توانند، معامله کردن در فارکس را با حسابی آغاز کنند که نیاز به سرمایه اولیه بسیار اندکی دارد. در نهایت، معامله‌گران می‌توانند به تدریج سرمایه خود را اضافه کرده تا در بلندمدت سود مناسبی از این بازار به دست بیاورند.


یکی دیگر از مهمترین ویژگی‌های بروکرها برای ایرانیان، ارائه حساب‌های اسلامی یا بدون بهره شبانه است. در این حساب‌ها، بهره شبانه دریافت نمی‌شود.


وجود ابزارهای معاملاتی متنوع به جز جفت ارزهای اصلی در فارکس (طلا، نفت، سهام و ...)، از دیگر معیارهای انتخاب بروکر است. ارائه معاملات دوطرفه سهام آمریکایی (CFD) این امکان را در اختیار ایرانیان قرار ‌می‌دهد تا به صورت غیرمستقیم در بازار بورس آمریکا سرمایه‌گذاری کنند. البته برخلاف بورس، که بازاری یک طرفه است، فارکس بازاری دوطرفه است. بنابراین معامله‌گران ‌می‌توانند هم از افزایش قیمت سهام و هم از کاهش قیمت آن سود به دست بیاورند.


ایرانیان چطور از نوسانات قیمت جفت ارزهای خارجی سود به دست می‌آورند؟
همان طور که می‌دانید نرخ تبادل ارزهای مهم در جهان، تغییرات اندکی دارد. به عنوان مثال، قیمت یک سهام آمریکایی ممکن است در طول یک سال ۱۰۰٪ افزایش پیدا کند اما نرخ تبادل یا قیمت جفت ارز یورو به دلار ممکن است در طول یک سال تنها به اندازه ۰.۰۳ تغییر کند. به دلیل وجود نوسانات اندک، بروکرهای فارکس ابزاری به نام اهرم معاملاتی (Leverage) را در اختیار معامله‌گران قرار ‌می‌دهند تا به وسیله آن میزان سود خود را چند برابر کنند. به عنوان مثال، اگر شخصی با سرمایه ۱۰۰۰ دلاری از اهرم ۱۰ استفاده کند، بروکر سرمایه او را ۱۰ برابر بیشتر یعنی به اندازه ۱۰،۰۰۰ دلار در نظر می‌گیرد تا در صورت کسب سود ۱۰ درصدی، این معامله‌گر به جای ۱۰ دلار، ۱۰۰ دلار سود به دست بیاورد. دقت داشته باشید که در صورت ضرر کردن نیز، معامله‌گر ضرر بیشتری را متحمل خواهد شد.


بنابراین، اهرم معاملاتی خاصیت دوگانه افزایش سود و ضرر را به صورت توامان دارد. پس معامله‌گران ایرانی پیش از ورود به فارکس باید به خوبی در این زمینه آموزش دیده و تمرین کنند. متاسفانه افراد بسیاری با سطح دانش اندک، معامله کردن در فارکس را شروع کرده اما پس از مدتی شکست می‌خورند. در طرف مقابل، افراد حرفه‌ای با معاملات اصولی و رعایت تکنیک‌های مدیریت ریسک، سودهای خود را چند برابر کرده و ضررهای خود را بسیار کوچک نگه می‌دارند تا در بلندمدت، درآمد دلاری مناسب و برآیند مثبتی از معاملات خود در فارکس داشته باشند.