شناسهٔ خبر: 70025579 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

حسین فصیحی

مثبت و منفی جنجال کلیپ‌ها

انتشار گاه و بی‌گاه کلیپ‌های سرقت، زورگیری یا جرائم خشن برای مدتی جنجال به راه می‌اندازد. آخرین کلیپ مربوط به زورگیران پل پارک‌وی بود که چهار سارق خشن در روز روشن از راننده خودروی بی‌ام‌و که زنی جوان بود، سرقت کردند و گریختند

صاحب‌خبر -

انتشار گاه و بی‌گاه کلیپ‌های سرقت، زورگیری یا جرائم خشن برای مدتی جنجال به راه می‌اندازد. آخرین کلیپ مربوط به زورگیران پل پارک‌وی بود که چهار سارق خشن در روز روشن از راننده خودروی بی‌ام‌و که زنی جوان بود، سرقت کردند و گریختند. یک روز قبل از آن انتشار کلیپ نوجوانی که بعد از آزادی از کانون اصلاح و تربیت در حال سرقت بود، باعث دستگیری او شد. از جنجالی‌ترین کلیپ‌ها می‌توان به انتشار کلیپی اشاره کرد که در جریان آن، پسران شرور شهید حمیدرضا الداغی را به قتل رساندند. شهیدی که به شهید غیرت معروف شد و در دفاع از دختری نوجوان با مردان شرور درگیر شد و جانش را از دست داد. مأموران پلیس بعد از انتشار کلیپ خیلی زود موفق شدند عاملان حادثه را شناسایی و دستگیر کنند. یکی از موضوعاتی که به دنبال کشف این دسته از جرائم صورت می‌گیرد، این است که چرا پلیس در مورد سایر مجرمان اینگونه از خود سرعت‌عمل نشان نمی‌دهد؟ چرا بعد از اینکه شکایتی مطرح می‌شود و شاکیان مستنداتشان به پلیس ارائه می‌دهند، مأموران به همان سرعت وارد عمل نمی‌شوند و متهمان را بازداشت نمی‌کنند؟
گوشی‌های هوشمند و دوربین‌های مداربسته به ابزار مهمی برای کشف جرم تبدیل شده‌اند. افزایش استفاده از این تجهیزات به دنبال افزایش ناامنی در جامعه شدت گرفته است، از همین‌رو پلیس همواره توصیه می‌کند ساختمان‌های محل زندگی مان را به دوربین‌های مداربسته‌ای مجهز کنیم تا تصاویر ضبط شده آن کیفیت لازم را برای تشخیص چهره افراد داشته باشد. دوربین‌های مداربسته به عنوان ابزاری بازدارنده برای پیشگیری از بروز جرم عمل می‌کند، از همین‌رو عمده مجرمان قبل از ارتکاب عمل مجرمانه‌شان محیط را بررسی می‌کنند تا از مجهز بودن یا نبودن آن به دوربین مداربسته اطمینان داشته باشند. بخشی از مجرمانی که سوابق زیادی در سرقت دارند، بودن یا نبودن دوربین برایشان تفاوتی ندارد و چه بسا مقابل دوربین دستی هم تکان بدهند. آنها احتمال می‌دهند اگر شاکیان تصاویر ضبط‌شده‌شان را به پلیس بدهند، مأموران به همین راحتی‌ها هم که تصور می‌شود به دنبالشان نمی‌آیند. این موضوع، اما در مورد جرائم خشن به کلی متفاوت است و از آنجا که پلیس این دسته از جرائم را با حساسیت بیشتری دنبال می‌کند، این فیلم‌ها می‌تواند به عنوان سرنخ مهمی برای بازداشت متهمان به حساب آید. 
فارغ از دوربین‌های مداربسته در حال حاضر همه شهروندان می‌توانند به عنوان همیار پلیس وارد عمل شوند. این روز‌ها دیگر کمتر کسی را می‌شود پیدا کرد که گوشی تلفن همراه هوشمند به همراه نداشته باشد. بررسی کلیپ‌هایی هم که در فضای مجازی منتشر می‌شود، نشان می‌دهد عمده این کلیپ‌ها توسط شهروندان ثبت و منتشر شده است. انتشار این کلیپ‌ها تأثیر بسیاری در کاهش احساس امنیت دارد و از آنجا که پلیس به درستی از این ماجرا آگاه است با حساسیت بیشتری هم تلاش می‌کند عاملان حوادث روی داده را شناسایی و بازداشت کنند و آنها را به صحنه‌هایی که مرتکب جرم شده‌اند، بازگرداند. بروز ناامنی در جامعه پدیده‌ای است که آسیب‌های آن متوجه عموم مردم می‌شود، بنابراین پلیس باید تلاش خود را به کار گیرد که بتواند از سرمایه مردمی برای تولید امنیت بیشتر کمک بگیرد. پلیس باید امکانی مثل دسترسی آسان به پلیس ۱۱۰ فراهم کند که مردم گزارش‌های تصویری خود را به همان راحتی به پلیس اعلام کنند. تردیدی وجود ندارد برخی از کاربران شبکه‌های اجتماعی امکان دارد ترجیح‌شان این باشد که به جای انتشار فیلم در شبکه‌های اجتماعی آن را در اختیار پلیس بگذارند، از همین‌رو ظرفیت موجود، سرمایه‌ای است که باید از آن برای تأمین بهتر امنیت استفاده کرد.