شناسهٔ خبر: 70025578 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

گفت‌وگوی «جوان» با مدیر مرکز رشد، خلاقیت و نوآوری بسیج شهید میرحسینی تفت

میدان‌داری در فعالیت‌های علمی با پشتیبانی بسیج

در واقع هدف اصلی این مرکز، ارائه دستاورد‌های علمی و فناوری و همچنین بحث و تبادل‌نظر پیرامون موضوعات علمی و پژوهشی و ارائه طرح‌های علمی پژوهشی مرتبط با آن بوده‌است که به یاری خداوند، نتایج اثربخشی و خوبی داشته‌است و تاکنون پنج تیم فناور هم، جهت کسب مجوز‌های لازم و ثبت شرکت دانش‌بنیان به استان معرفی گردیدند. 

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: شاید یک نفر در نقطه‌ای از کشور، توانایی آن را داشته باشد که گرهی از مشکلات را باز کند، کسی که اگر امروز، استعدادش شناسایی شود و آموزش‌های لازم در اختیارش قرار بگیرد، در آینده می‌تواند در یکی از حوزه‌های مهم کشور نقش‌آفرینی کند و اقدامات خارق‌العاده‌ای انجام دهد. هستند دانش‌آموزان و دانشجویانی که اگر در مسیر علایقشان قرار بگیرند و به آنها میدان داده شود، فردا روز به افرادی توانمند و مؤثر در جامعه تبدیل می‌شوند. آن وقت تبدیل به کسانی می‌شوند که هر کدامشان باری از دوش جامعه برمی‌دارند و آینده بهتری را برای کشور می‌سازند. بدون شک برای محقق شدن این امر، به مراکزی نیاز است که افراد را پرورش دهد، مراکزی که اگر همه تلاش خود را در جهت رشد افراد مراجعه‌کننده به کار بگیرد به سکویی برای پرتاب آنها به قله تبدیل می‌شود. به همین منظور در شهرستان تفت، مرکز رشد، خلاقیت و نوآوری بسیج شهید میر حسینی تفت راه‌اندازی شده که توجه ویژه‌ای به حوزه هوش مصنوعی دارد. این مرکز، اقدامات ویژه‌ای در زمینه نخبه‌پروری انجام داده و تمام تلاشش را برای دیده‌شدن نخبگان به کار گرفته‌است. به منظور بررسی فعالیت‌های این مرکز علمی «جوان» با دکتر امید گلشن تفتی، مدیر این مرکز، گفتگو کرده‌است. آقای گلشن ۳۴سال دارد و عضو بسیج ناحیه مقاومت شهرستان تفت است. او با همراهی تیمی ۲۰ نفره اقدامات مؤثری را در جهت رشد علمی دانش‌آموزان، دانشجویان و سایر اقشار انجام داده‌است. 

چه شد که مرکز رشد و فناوری نخبگان شهید حسینی را راه‌اندازی کردید؟
طبق جلساتی که با مسئولان ارشد و اعضای کارگروه علمی شهرستان تفت برگزار کردیم، مصوب شد که نخبگان این شهرستان، شناسایی شوند و سپس با حضورشان در یک فضای علمی، شرایط رشد و ارتقای آنها مهیا گردد که بی‌شک این نخبگان می‌توانند در حل مسائل مختلف کشور به کمک مسئولان بیایند و آنها را یاری دهند. به همین دلیل در نهایت تصمیم گرفته شد که مرکزی تأسیس شود تا با حضور نخبگان و ارائه طرح‌های علمی و دستاورد‌های فناوری مورد حمایت‌های لازم قرار گیرند؛ مرکزی که قصد دارد نخبگان را امیدوار کند که دیده می‌شوند و تلاش‌هایشان بی‌نتیجه نمی‌ماند. 
در واقع هدف اصلی این مرکز، ارائه دستاورد‌های علمی و فناوری و همچنین بحث و تبادل‌نظر پیرامون موضوعات علمی و پژوهشی و ارائه طرح‌های علمی پژوهشی مرتبط با آن بوده‌است که به یاری خداوند، نتایج اثربخشی و خوبی داشته‌است و تاکنون پنج تیم فناور هم، جهت کسب مجوز‌های لازم و ثبت شرکت دانش‌بنیان به استان معرفی گردیدند. 
ما این مرکز را با حمایت مسئولان ناحیه مقاومت بسیج تفت در دانشگاه ملی مهارت واحد شهید مطهری تفت راه‌اندازی کردیم که پیش از این خلأ نبود چنین مرکز رشد فناوری در شهرستان تفت احساس می‌شد، مرکزی که اکنون جایش در بسیاری از شهرستان‌ها و حتی استان‌ها خالی است و باید این موضوع مورد توجه مسئولان قرار گیرد. 

چند مراجعه‌کننده و در چه گروه سنی به این مرکز مراجعه می‌کنند؟
ابتدای کار، حدود ۲۰ نفر از نخبگان در سطح شهرستان شناسایی شدند که کوچک‌ترین آنها ۱۰ سال و بزرگ‌ترین آنها نیز ۵۵ سال داشت. دانش‌آموزان و دانشجویان ممتاز، اساتید برجسته دانشگاه و حتی کارمندان نمونه نیز در این مرکز حاضر شدند که طرح‌هایی داشتند و در زمینه‌های مختلف علمی و پژوهشی فعالیت کرده و همراهی‌های لازم را با مجموعه ما دارند. به مرور زمان و با استفاده از سیستم‌های اطلاعاتی و فراخوان‌های مجازی و با معرفی و توصیه اعضا، نخبگان جدید شناسایی شدند و در جلسات ما هم شرکت می‌کنند. از آنجایی که در این شهرستان، اکثراً همدیگر را می‌شناسند، عمده ساکنان شهرستان با این مرکز آشنا شدند، تلاش کردیم با همه آنها ارتباط مؤثر برقرار کنیم و در حال حاضر به دنبال جذب افراد بیشتری هم هستیم. 

در مدت فعالیت‌تان چه دستاورد‌هایی داشتید؟ 
پس از جلسات متعددی که در سطح شهرستان تفت برگزار کردیم، نمایشگاه دستاورد‌های علمی و فناوری تا ثریای شیرکوه ۱ را در اسفندماه سال ۱۴۰۱ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرستان تفت برپا کردیم، نمایشگاهی که با بالغ بر ۳۸ غرفه و ۱۰ شرکت دانش‌بنیان در سطح استان یزد و دستاورد‌های در زمینه‌های برق، صنعت، پرتوفرآیندها، بتن‌سازی، سیستم‌های تراشکاری و شهرسازی نمادین را به نمایش گذاشته بود. هر کدام از این غرفه‌ها، توانمندی تک‌تک اعضا و شرکت‌ها را نشان می‌داد و استقبال خوبی نیز از این نمایشگاه، هم در سطح شهرستان تفت و هم در سطح استان یزد شد. حتی نمایندگان مجلس و مسئولان ارشد استان نیز از این نمایشگاه بازدید کردند. استقبال از این نمایشگاه، انگیزه‌مان را دوچندان کرد، تصمیم گرفتیم در سال بعد، یعنی سال ۱۴۰۲، فعالیت‌های علمی و پژوهشی خود را گسترش دهیم. سالی که در آن، بالغ بر ۱۰ طرح پژوهشی به مجمع بسیجیان شهرستان ارائه شد. در نهایت نمایشگاه دستاورد‌های علمی و فناوری تا ثریای شیرکوه ۲ در سال ۱۴۰۲ در دانشگاه ملی مهارت واحد شهید مطهری تفت برگزار کردیم، نمایشگاهی که عمده محصولات آن مرتبط با حوزه هوش مصنوعی بود. همانطور که می‌دانید اهمیت توجه و توسعه هوش مصنوعی بار‌ها در رسانه‌ها مطرح شده و حتی تأکید این موضوع در بیانات مقام معظم رهبری هم بوده، بنابراین نباید از این حوزه مهم و کاربردی غافل شد. 
امسال نیز به امید خدا قصد داریم در بهمن‌ماه، نمایشگاه تا ثریای شیرکوه ۳ را در دانشگاه پیام نور واحد تفت برگزار کنیم که شرکت‌ها و اعضا دستاورد‌های علمی و فناوری را در حوزه هوش مصنوعی ارائه کنند. ان‌شاءالله چنانچه اعتبار لازم و حمایت‌های لازم نمایندگان محترم مسئولان ارشد استان و شهرستان تأمین شود، این نمایشگاه در سطح ملی برگزار خواهد شد. امید است که موفق شویم و بازخورد خوبی از آن دریافت کنیم. 

 با توجه به لزوم استفاده از ظرفیت‌های هوش مصنوعی و اهمیت بالای این مسئله، نقش آموزش و پرورش در این زمینه را چطور ارزیابی می‌کنید؟ 
یکی از مهم‌ترین نقش‌های آموزش و پرورش، ایجاد بستر و زیرساخت‌های لازم برای آموزش هوش مصنوعی است. بدون شک هوش مصنوعی و قابلیت‌های آن کمک‌های زیادی به معلمان و نظام آموزشی خواهد کرد. همچنین سبب می‌شود سیستم ناکارآمد قبلی تغییر کند و سیستم جدیدی به وجود بیاید، سیستمی که در آن دانش‌آموزان می‌توانند مطالب را بهتر، سریع‌تر و کارآمدتر یاد بگیرند. 

با حمایت‌های مرکز رشد، خلاقیت و نوآوری شهید میر حسینی چه محصولاتی ساخته و ثبت شده که حائز اهمیت بوده‌است؟
یکی از موارد جالب مربوط به اختراع سیستم اقتصادی اتوماسیون و کنترل از راه دور اقلیم گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش دام و طیور است که با استفاده از هوش مصنوعی کار می‌کند. همچنین در صنعت نساجی، با به‌کارگیری هوش مصنوعی دستگاه‌هایی در سال ۱۴۰۲ به نمایش گذاشته شد که به‌طور مستقل، رتبه‌بندی نخ را از نظر کیفیت و استحکام انجام می‌دهد. نکته حائز اهمیت دیگر اینکه، در نمایشگاه تا ثریای شیرکوه ۲ علاوه بر نمایش دستاورد‌های علمی و فناوری، کارگاه‌هایی نیز در پنج محور آموزش هوش مصنوعی، نقش پرفرآیند‌ها در زندگی مردم، جهادکشاورزی زنبورداری، چگونگی ثبت شرکت‌های دانش‌بنیان و رویداد علمی دانش‌آموزی برگزار کردیم و به شرکت کنندگان گواهینامه‌هایی هم اعطا شد؛ و چه چشم‌اندازی برای آینده ترسیم کرده‎‌اید؟ 
چشم‌انداز ما این است که تا سال ۱۴۰۵، توسعه و گسترش دستاورد‌های علمی و فناوری در حوزه هوش مصنوعی و ارائه این دستاورد‌ها را در سطح کشوری داشته باشیم. 
طبق فرمایشات مقام معظم رهبری و تأکید بر فراهم نمودن زیرساخت‌های لازم درحوزه هوش مصنوعی، عمده تمرکز ما بر این موضوع و به کار‌گیری آن در صنایع استان و شهرستان خواهد بود. تا به حال هم طرح‌های شاخصی هم در زمینه محیط‌زیست، صنعت، کشاورزی و بهداشت با بهره‌گیری از هوش مصنوعی ارائه شده و امیدواریم طرح‌هایی به مراتب بهتر و قوی‌تری نیز در آینده ارائه شود.