به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتاب «تاریخ روابط سیاسی ایران و انگلیس» تألیف محمود محمود، به عنوان یکی دیگر از عناوین برگزیده در بیستوسومین نشست از سلسله نشستهای «صد کتاب ماندگار قرن» در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران معرفی و بررسی خواهد شد.
این کتاب مجموعهای مستند و تحلیلی درباره تاریخ روابط ایران و انگلستان است. نویسنده، محمود محمود، با بیش از سه دهه تلاش و پژوهش دقیق، مجموعهای از اسناد تاریخی و رویدادهای مهم را از نیمه دوم قرن سیزدهم میلادی، یعنی اواخر قرن هفتم هجری، تا دوره قاجار گردآوری و تنظیم کرده است.
مباحث کتاب با نگاهی به شرایط تاریخی ایران در دوران سلطه مغول و حکومت ارغون شاه، نواده هلاکو، آغاز میشود؛ دورانی که ادوارد اول بر انگلستان سلطنت میکرد. با وجود این مقدمه تاریخی، تمرکز اصلی اثر به بررسی موشکافانه روابط ایران و انگلستان در دوره قاجار اختصاص دارد. این مقطع تاریخی به دلیل تأثیرات سیاسی، اقتصادی و اجتماعی گسترده، نقطه عطفی در روابط بین دو کشور محسوب میشود.
این کتاب همچنین روابط دو کشور را تا معاهده ۱۹۰۷ میان روسیه و انگلستان، پیامدهای آن بر ایران و تحولات دوران جنگ جهانی اول دنبال میکند. ویژگی برجسته این اثر، استناد به منابع معتبر و متنوع است که آن را به یکی از مراجع کلیدی در پژوهشهای تاریخ دیپلماسی ایران تبدیل کرده است.
درباره مولف
محمود، محمود (۱۲۶۱ـ تهران ۱۳۴۴ش) (یا محمود پهلوی) مورخ و دولتمرد ایرانی. هنگامی که نام خانوادگی مرسوم شد، او به محمود پهلوی شهرت داشت و چون این نام را رضاشاه نام خانوادگی خویش مقرّر کرد، نام محمود محمود را برای خود برگزید. خدمتش در مقامات دولتی بیش از ۳۰ سال طول کشید و در وزارت پست و تلگراف مدارج معتبری احراز کرد و جز این، در عهد نخستوزیری قوامالسلطنه، به استانداری تهران برگزیده شد. در دوره پانزدهم به سِمت وکالت مجلس شورای ملی رسید و در همین ایام در حزب دموکرات ایران قوامالسلطنه، از افراد مؤثر و کارآمد بود. از ترجمههای اوست: «جنگ نفت» اثر آنتون موهر؛ «شهریار» اثر ماکیاولی. از تألیفات اوست: ت«اریخ روابط ایران و انگلیس» در هشت جلد (۱۳۳۶ش)؛ «تعلیم و تربیت افراد در مدارس».
نشست معرفی و بررسی کتاب «تاریخ روابط سیاسی ایران و انگلیس» یکشنبه ۱۱ آذرماه ساعت ۱۰ صبح در سالن فرهنگ مرکز همایشهای بینالمللی این سازمان [اسناد و کتابخانه ملی] و با حضور فریدون مجلسی، پژوهشگر روابط بینالملل و مجید تفرشی، پژوهشگر تاریخ معاصر برگزار خواهد شد. ربابه معتقدی، عضو هیأت علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ، نیز دبیری این نشست را برعهده خواهند داشت.
۲۵۹