به گزارش خبرنگار ایرنا، «باسم العوادی» تلویحا تهدید رژیم صهیونیستی به هدف قرار دادن عراق جدی برشمرد و گفت که عراق در طول جنگ بیش از یکساله با رژیم صهیونیستی، تنها طرف در محور مقاومت است که تاکنون آسیبی از رژیم صهیونیستی ندیده و تصور می شود که عراق در پایان لیست گذاشته شده است.
امروز شنبه، معاون اول رئیس پارلمان عراق نیز ضمن هشدار درباره پیآمدهای تحرکات تروریستها در سوریه بر امنیت عراق، شکستهای رژیم صهیونیستی در لبنان و غزه را علت فعال شدن تروریستها در سوریه دانست.
«محسن المندلاوی» گفت: شکستهای رژیم صهیونیستی در لبنان و غزه علت فعال شدن تروریسم (در سوریه) با هدف جداسازی میادین پشتیبانی فلسطین است.
المندلاوی بر ضرورت اجرای عملیاتهای پیشگیرانه به منظور ممانعت از بازگشت تروریسم به عراق تأکید کرد.
تحرک گروه های تروریستی در سوریه، همزمان با اعلام آتش بس در لبنان، به اعتقاد برخی ناظران در عراق، با چراغ سبز «رژیم صهیونیستی»، «ترکیه» و «آمریکا» بوده است و معتقدند که «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی وقتی در اظهارات خبری خود خطاب به دولت سوریه گفت که «به دمشق هشدار می دهد با آتش بازی نکند» همین عبارت، کلیدواژه شروع آشوب ها توسط گروه های تروریستی موجود در ادلب سوریه بود اما اینک دیدگاه هایی مطرح می شود که احتمالا با توسعه ناآرامی در سوریه، هدف نهایی،کشاندن ناآرامی ها به داخل عراق باشد.
ناظران عراقی دو تهدید بالقوه را در حال حاضر به عنوان تهدیدهای جدی برای امنیت عراق برشمرده اند که اگر ناآرامی ها در سوریه توسعه پیدا کند می تواند اوضاع عراق را نیز تحت تاثیر قرار دهد؛ نخست، وجود منطقه شبه ممنوعه ای است که نیروهای آمریکایی موجود در پایگاه «عین الاسد» در غرب الانبار در منطقه موسوم به «وادی حوران» ایجاد کرده اند و دیگری، حضور پرتعداد نیروی کار سوری در طول سال های اندک اخیر در عراق به ویژه در شهرهای مذهبی این کشور است.
وجود منطقه وادی حوران به عنوان یکی از مناطق مرموز در دل صحرای الانبار که گفته می شود گروه های تروریستی داعش تحت حمایت آمریکا در آنجا مستقر هستند، یک تهدید بالقوه برای عراق قلمداد می شود و می تواند در صورت کشیده شدن ناآرمی ها به «درعا» و «سویدا» در جنوب سوریه، اوضاع داخلی عراق را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
درباره تعداد نیروی کار سوری که در سال های اخیر وارد عراق شده اند، آمار دقیقی وجود ندارد اما خوشحالی تعدادی از آنها در جریان شهادت «سید حسن نصرالله» دبیرکل فقید حزب الله لبنان و سردادن شعارهای داعشی آنها در برخی شهرهای مذهبی عراق مثل کربلا، زنگ خطر احتمال وجود این نیروی کار به عنوان هسته های خفته داعش در عراق را به صدا در آورد.
وزیر کار و امور اجتماعی عراق، تیرماه گذشته در اظهاراتی نسبت به وجود نیروی کار سوریه در عراق هشدار داده و گفته بود که آمارهای اولیه از وجود ۳۰۰ هزار نیروی کار سوریه به صورت غیر قانونی در عراق خبر می دهد که اغلب از طریق اقلیم کردستان وارد مناطق تحت سلطه دولت مرکزی عراق شده اند.
جنوب سوریه مهمتر از شمال سوریه است
«عباس العرداوی» کارشناس سیاسی نزدیک به گروه های مقاومت اسلامی در عراق در توئیتی نوشته است، آنچه در شمال سوریه رخ می دهد، فقط برای سنجش اوضاع است تا جبهه جنوبی در محیط «درعا»، «سویدا» و در جوار مرزهای عراق، فعال شود که اگر این اتفاق بیفتد، باید خود را برای جنگ طولانی مدت آماده کنیم.
وی به صراحت گفته است که جنگ احتمالی عراق با گروه های تروریستی باز هم با حمایت و پوشش آمریکا خواهد بود.
«ابوآلاء الولائی» دبیرکل گروه مقاومت «کتائب سید الشهداء» در همین راستا تاکید کرده است که تحریک گروه های تروریستی در سوریه از یکسو و از طرفی، تلاش برای ایجاد فتنه در یمن، همگی با دستور و نظارت مستقیم رژیم صهیونیستی رخ می هد و هدف آن، فرسایش کشورهای محور مقاومت در داخل است.
وی درباره امتداد اوضاع به عراق تلویحا گفته است که باید در قبال توسعه دامنه تحولات در سوریه کاملا هوشیار بود و با تمامی امکانات برای خشکاندن منابع این نا آرامی ها تلاش کرد.
وادی حوران و ارتفاعات حمرین را دریابید
یکی از شیوخ معروف استان الانبار که دارای مناسبات خوبی با گروه های مقاومت اسلامی در عراق است گفته است که دولت باید شدیدترین تدابیر لازم را در مرزهای عراق با سوریه اتخاذ کند و تمرکز اصلی باید بر وادی حوران (در صحرای الانبار) باشد تا اجازه فعالیت مجدد گروه های تروریستی ندهد و دوباره، سناریو ۲۰۱۴ در الانبار، نینوا و مناطق نزدیک به مرز سوریه تکرار نشود.
از طرفی «سالم مشکور» روزنامه نگار برجسته عراقی که تجربه کار در رسانه های آمریکایی را دارد نسبت به فعال شدن هسته های خفته داعش در ارتفاعات حمرین (جنوب کرکوک و شمال و غرب استان دیاله) هشدار داده است.
وی در توئیتی تاکید کرده است که آنچه در سوریه رخ می دهد، دور جدیدی از پروژه ای است که فقط به مرزهای سوریه محدود نخواهد شد و احتمال امتداد آن به داخل عراق وجود دارد.
وی با اشاره ضمنی به نقش آمریکا در طول سال های اخیر برای حفظ بخشی از گروه های تروریستی در عراق خاطر نشان کرد که هم اینک، هزاران تروریست در ارتفاعات «حمرین» وجود دارند که برای چنین روزی آنها را نگه داشته اند.
او نیز درباره تکرار حوادث تابستان ۲۰۱۴ و هجوم گروه تروریستی داعش به عراق از طریق مرزهای سوریه به دولت و دستگاه های امنیتی عراق، هشدار جدی داده است.
تحرک تروریست ها در سوریه با چراغ سبز آمریکا، اسرائیل و ترکیه
عضو دفتر سیاسی جنبش «النجباء» یکی از مهمترین گروه های مقاومت اسلامی در عراق گفته است که تحرک گروه های تروریستی در سوریه همزمان با اعلام آتش بس در لبنان، دلیل قاطعی براین است که پروژه مشترک آمریکا و اسرائیل در منطقه، صفحه جدیدی را باز کرده و مواضع جبهه های پشتیبانی محور مقاومت در تحرک سریع برای تضعیف رژیم صهیونیستی و مهار آن را نشان داده است.
«فراس الیاسر» به صراحت، بخشی از تحرک تروریست ها را در سوریه در راستای طرح تقسیم منطقه عنوان کرده است.
خبرگزاری «الانتظار» عراق در گزارشی درباره تحولات سوریه نوشته که طبق اطلاعات دریافتی، ترکیه به دولت جدید آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» پیشنهاد کرده است که آنکارا در قبال عقب نشینی آمریکا از خاک سوریه، پرونده سوریه را به دست بگیرد با این تعهد که به جنگجویان کرد موسوم به «قسد» در شرق سوریه تعرض نکند.
این خبرگزاری تاکید کرده که از این رو، تحرک مجدد گروه های تروریستی در شمال سوریه با چراغ سبز آمریکا، ترکیه و رژیم صهیونیستی بوده است.
هشدار نسبت به فریب خوردن مجدد بخشی از اهل سنت عراق
برخی از شخصیت ها و فعالان سیاسی اهل سنت عراق به رغم داشتن ملاحظاتی درباره نظام سیاسی حاکم در عراق، از فریب خوردن مجدد بخشی از اهل سنت این کشور مانند آنچه در ۲۰۱۴ رخ داد و نسبت به آنچه هم اینک در سوریه اتفاق می افتد، هشدار دادند.
«احمد عیاش السامرائی» فعال رسانه ای عراقی گفته است: من به عنوان شخصی که نسبت به نظام سیاسی حاکم در عراق ملاحظاتی دارم، اما نظام حاکم بر عراق از طریق این باندها (گروه های تروریستی) که رگ و ریشه های آنها را نمی شناسیم، تغییر نمی کند.
به گفته وی، این باندها تنها مجموعه ای از نیروهای مزدور هستند که به نفع برخی کشورها و جریان های خارجی کار می کنند و اساسا به دنبال ثبات و آرامش در عراق نیستند.
دستگاه های امنیتی عراق: مرزهای عراق با سوریه کاملا ایمن است
در اولین واکنش به هشدارهای صاحب نظران امنیتی و سیاسی عراق و سران عشایر در الانبار، وزیر دفاع این کشور تاکید کرد که ارتش در کنار دیگر نیروهای امنیتی با تمام امکانات خود به تامین امنیت مرزها و آسمان عراق ادامه می دهد.
«ثابت محمد العباسی» تاکید کرد که شب و روز را بیداریم تا اجازه عبور حتی یک تروریست یا تخریب گر را به داخل خاک عراق ندهیم.
وزیر دفاع عراق در همین راستا امروز شنبه برای بازدید از نیروهای ارتش راهی استان نینوا در شمال عراق شد تا از وضعیت نیروها در فرماندهی عملیات سنجار و مرزهای عراق در شمال این کشور اطلاع حاصل کند.
براساس بیانیه وزارت دفاع عراق، یک هیات عالی رتبه از فرماندهان نظامی، وزیر دفاع عراق را در این سرکشی، همراهی کردند.
فرمانده عملیات مشترک عراق نیز در گفت وگو با خبرگزاری رسمی این کشور گفت که مرزها با سوریه با حضور نیروها، ایجاد خاکریزها، دیوارهای بتنی، سیم خاردار، نصب دوربین ها و پرواز پهپادها، کاملا تامین امنیت شده اند.
سرلشکر «قیس المحمداوی» افزود که علاوه بر همه اینها در عمق ۷ تا ۱۰ کیلومتر در طول مرز، نیروهای ارتش، الحشد الشعبی و دیگر نیروهای جایگزین حضور دارند.
وی افزود که عراق از تجربه سنگین رخدادهای ۲۰۱۴ عبرت گرفته و تدابیر قوی و مستحکمی در طول بیش از دوسال گذشته در مرزهای عراق و سوریه ایجاد کرده است.
از طرفی «محمد عبدالوهاب سکر السعیدی» فرمانده نیروهای مرزبانی عراق نیز تاکید کرد که فرماندهی مرزبانی، تدابیر و استحکامات مهمی را در طول مرز با سوریه ایجاد کرده و علاوه بر اینها، نیروهای پشتیبانی متعددی از مرزبانی، ارتش و الحشد الشعبی در منطقه مستقر هستند؛ امری که اجازه هیچ گونه نفوذ، قاچاق و یا شکستن مرزهای عراق را نخواهد داد.
همزمان، فرماندهی عملیات الانبار در الحشد الشعبی امروز شنبه تاکید کرد که مرز عراق با سوریه در استان الانبار به خاطر حضور پرتعداد تشکیلات متعدد الحشد الشعبی، کامل تامین امنیت شده است.
«قاسم مصلح» افزود که هماهنگی عالی با فرماندهی عملیات مشترک، ارتش و نیروهای مرزبانی در ارتقا امنیت مرز و مقابله با هر گونه تهدید احتمالی، نقش اساسی داشته است و همزمان، نیروهای الحشد الشعبی در آمادگی کامل برای مقابله با هر اتفاق غیر مترقبه هستند.
عراق و سوریه دارای ۶۱۰ کیلومتر مرز مشترک هستند که ۲۸۵ کیلومتر آن، هم مرز با استان نینوا (موصل) و ۳۲۵ کیلومتر نیز، هم مرز با استان الانبار (الرمادی) است.
مهمترین مسیرهای مرزی از عراق به داخل سوریه در استان نینوا، شامل دو مسیر از موصل به الربیعه و تلعفر به ام جریص؛ در استان الانبار، مسیر حدیثه به القائم و مسیر سوم نیز مسیر مرزی الربیعه به القائم است.
مهمترین گذرگاه های مرزی بین دو کشور، شامل الربیعه (استان نینوا)، القائم و الولید (استان الانبار) است.