شناسهٔ خبر: 70020037 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

مدیریت پسماند به روش اقتصاد دایره‌ای پایتخت سبز اروپا

پایتخت استونی مرکز اقتصاد دایره‌ای موسوم به لیله‌کولا را افتتاح کرده است و فرصتی را برای دفع پسماند به‌صورت تفکیک‌شده و تعمیر و استفاده مجدد از اقلام را فراهم کرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش سرویس ترجمه خبرگزاری ایمنا، تالین، پایتخت استونی، به‌دلیل حفظ معماری قرون وسطایی و موقعیت جغرافیایی خود، به‌عنوان یک مکان میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. این شهر فراتر از جذابیت تاریخی خود، متعهد به اصول پایداری محیط زیست است که این تعهد به آن عنوان «پایتخت سبز اروپا در سال ۲۰۲۳» را اعطا کرد. دلیل کسب این عنوان توسط تالین، ابتکارات جاه‌طلبانه برای دستیابی به بی‌طرفی اقلیمی با تمرکز قوی بر حمل‌ونقل پایدار و پیشبرد اقتصاد دایره‌ای است.

یکی از آخرین ابتکارهای تالین توسعه اقتصاد دایره‌ای از طریق مدیریت پایدار پسماند است که بر بازیافت و استفاده مجدد محصولات برای کاهش مصرف مواد خام تأکید دارد. هدف این رویکرد تقویت یک مدل توسعه جامع‌تر است که در آن اثرات زیست‌محیطی به حداقل برسد و بتواند ارزش افزوده ایجاد کند.

مدیریت پسماند به شیوه اقتصاد دایره‌ای پایتخت سبز اروپا

دستیابی به بی‌طرفی اقلیمی

این شهر به واسطه استراتژی توسعه ۲۰۳۵ تالین، یک طرح جامع برای کاهش انتشار کربن و دستیابی به جنبه‌های مختلف پایداری از جمله سازگاری با اقلیم، نوآوری، بهداشت، حمل‌ونقل، تنوع زیستی، اقتصاد دایره‌ای، انرژی و تولید مواد غذایی اجرا کرده است. اهداف زیست‌محیطی تالین کاهش کل انتشار گازهای گلخانه‌ای خالص به هشت میلیون تن و دستیابی به نرخ ۳۰ درصدی استفاده مجدد از مواد تا سال ۲۰۳۵ است.

تالین برای حمایت از اهداف کاهش کربن خود، از سال ۲۰۱۳ حمل‌ونقل عمومی رایگان را برای تمام ساکنان ارائه داده است تا بتواند تا سال ۲۰۳۵ ردپای کربن سیستم حمل‌ونقل عمومی خود را به صفر برساند. برای دستیابی به این هدف، استفاده از قطارهای برقی و اتوبوس‌های برقی را ترویج و شبکه خطوط دوچرخه را گسترش داده است. این اقدامات بخشی از هدف کلی دستیابی به بی‌طرفی اقلیمی تا سال ۲۰۵۰ است.

طی دهه گذشته، تالین به‌طور چشمگیری مدیریت پایدار پسماند خود را بهبود بخشیده، دفن زباله را به میزان ۸۰ درصد کاهش داده و مجموعه جمع‌آوری زباله تفکیک‌شده را تقویت کرده است. این شهر قصد دارد با حداکثرسازی استفاده از مواد از طریق بازیافت و بازچرخانی، اقتصاد دایره‌ای را در جامعه ارتقا دهد و در نهایت نیاز به مواد اولیه خام را کاهش دهد.

مدیریت پسماند به شیوه اقتصاد دایره‌ای پایتخت سبز اروپا


اقتصاد دایره‌ای و دفن زباله صفر

اقتصاد دایره‌ای یک مدل اقتصادی است که به دنبال حداکثر استفاده از منابع و حداقل تولید زباله و پسماند است. در اقتصاد دایره‌ای، محصولات طوری طراحی می‌شوند که دوباره استفاده، تعمیر، بازیافت یا تجدید شوند تا نیاز به منابع اولیه خام را کاهش دهند. هدف اصلی اقتصاد دایره‌ای خروج از مدل خطی «استخراج-تولید-دفع» سنتی و حرکت به سمت یک چرخه پایدار است. اقتصاد دایره‌ای در مقایسه با اقتصاد خطی، به دنبال حفظ ارزش محصولات و مواد و با هدف حرکت به سمت جامعه‌ای پایدارتر است که آسیب کمتری به محیط زیست وارد می‌کند.

تالین به‌عنوان بخشی از راهبرد اقتصاد دایره‌ای خود برای تبدیل شدن به شهری سبز، طرح مدیریت پسماند ۲۰۲۲-۲۰۲۶ را اجرا می‌کند که بر انتقال از روش‌های سنتی مدیریت پسماند به تمرکز بر استفاده مجدد و تعمیر تأکید دارد و کمپین‌هایی را با هدف کاهش تولید پسماند راه‌اندازی کرده است. یکی از اقدامات این شهر برای دستیابی به هدف خود، ایجاد شبکه مراکز بازیافت و تعمیر است.

بر اساس گزارشی از سازمان بین‌المللی توسعه و همکاری اقتصادی، تالین تاکنون گام‌های قابل‌توجهی در جهت مدیریت پایدار پسماند برداشته است. به‌عنوان مثال، تلاش‌های جمع‌آوری پسماند تفکیک‌شده خود را افزایش داده است و قصد دارد مراکز اقتصاد دایره‌ای را با امکاناتی نظیر اتاق‌های بازیافت و کارگاه‌های تعمیر در تأسیسات جمع‌آوری زباله افتتاح کند. این ابتکارات با اهداف اقتصاد دایره‌ای در کاهش مصرف و حفظ محصولات در چرخه استفاده، هماهنگ است. این شهر تاکنون، یک مرکز اقتصاد دایره‌ای را افتتاح کرده است که در آن پسماند به‌طور جداگانه طبقه‌بندی می‌شوند و ساکنان را به استفاده مجدد و تعمیر محصولات تشویق می‌کند.

مدیریت پسماند به شیوه اقتصاد دایره‌ای پایتخت سبز اروپا

لیله‌کولا

لیله‌کولا نخستین مرکز اقتصاد دایره‌ای تالین است که مدیریت سنتی پسماند را با اتاق‌های اختصاصی بازیافت و تعمیر جایگزین می‌کند تا محصولات به چرخه جدیدی از مصرف وارد شوند. این مرکز که در منطقه کریستین واقع شده است، به‌عنوان یک تأسیسات مدرن و دوستدار محیط زیست طراحی شده و دارای یک منطقه جمع‌آوری پسماند، ساختمان اداری و مرکز اقتصاد دایره‌ای است که شامل یک اتاق اختصاصی برای اقلام قابل استفاده مجدد، یک کلاس آموزشی و کارگاه‌های تعمیر است.

مرکز لیله‌کولا توسط باغی احاطه شده و برای به حداقل رساندن آلودگی صوتی، یک مانع آکوستیکی در آن نصب شده است. طراحی و اجرای این پروژه که توسط مرکز اقتصاد دایره‌ای شهر سفارش داده شده بود، با هزینه کل ۲.۳ میلیون یورو به پایان رسید.

ویژگی برجسته این مرکز ارائه راهی آسان و مناسب به ساکنان شهر برای طبقه‌بندی پسماند است؛ یک سیستم دسترسی هوشمند در این مرکز اجرا شده است که به کاربران امکان می‌دهد به‌صورت آنلاین برای تحویل پسماند وقت رزرو کنند، نوع و مقدار پسماند را انتخاب کنند، مشخصات وسیله‌ای که پسماند را با آن انتقال می‌دهند در سیستم وارد کنند و در صورت نیاز هزینه خدمات انتخابی را پرداخت کنند. ورودی به‌صورت خودکار برای وسیله‌ای که مشخصات آن ثبت شده است، باز می‌شود به‌طوری که دسترسی سریع و مناسبی به مرکز وجود داشته باشد. روشنایی این مرکز با چراغ‌های ال‌ای‌دی تأمین شده است تا هنگام شب نیز قابل رؤیت باشد و طبقه‌بندی و مدیریت صحیح پسماند را تسهیل کند.

مدیریت پسماند به شیوه اقتصاد دایره‌ای پایتخت سبز اروپا

این مرکز دارای یک اتاق بازیافت رایگان است که مردم می‌توانند اقلام در شرایط خوب همچون لباس یا تجهیزات ورزشی را که دیگر به آنها نیاز ندارند، به آنجا تحویل دهند تا به دست دیگران برسد، علاوه‌بر این یک کارگاه تعمیر لباس در این مرکز وجود دارد که در آن هر کسی با یادگرفتن مهارت دوخت می‌تواند لباس‌های خود را تعمیر کند. این کارگاه مجهز به ابزارها و ماشین‌آلات ضروری از جمله ماشین‌های دوخت، اتو، قیچی، متر و سوزن است. بازدیدکنندگان همچنین می‌توانند از راهنمایی یک خیاط حرفه‌ای برای بازطراحی و تمدید عمر لباس‌های خود بهره ببرند.

افزون‌بر این، لیله‌کولا یک کارگاه تعمیر مبلمان مجهز به تمام ابزارهای مورد نیاز از جمله ماشین‌های دوخت، دستگاه‌های برش فوم، میخ‌کوب‌ها و کمپرسورها را ارائه می‌دهد و کاربران می‌توانند با کمک یک کارشناس ماهر، مبلمان خراب خود را تعمیر کنند. این مرکز مجهز به ایستگاه تعمیر دوچرخه رایگان نیز هست و یک سرویس بهداشتی دوستدار محیط‌زیست دارد. تالین برنامه‌ریزی‌هایی برای راه‌اندازی مراکز مشابه دیگری در لاسنامائه و هابرستی و تبدیل مراکز سنتی دفن پسماند در پالژاساره، پاسکوله، رهامائه و پارنامائه به مراکز اقتصاد دایره‌ای در آینده نزدیک دارد.

مدیریت پسماند به شیوه اقتصاد دایره‌ای پایتخت سبز اروپا