به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، علیرضا رئیسی؛ معاون بهداشت وزارت بهداشت، در نشست خبری امروز خود با اصحاب رسانه با اشاره به اولویتهای معاونت بهداشت گفت: وظیفه اصلی ما در معاونت بهداشت پیشگیری از بیماریها و تأمین سلامت مردم است. تجربه کرونا درسهای زیادی برای ما داشت و نشان داد که بیش از پیش نیازمند آمادگی برای پاسخ به بحرانها هستیم.
وی افزود: کشور ما با مشکلات مختلفی در حوزه سلامت روبهرو است و برای مقابله با این مشکلات، نیاز به برنامههای پویا و متناسب با مسائل اجتماعی و اقتصادی داریم. آمادگی برای بحرانها و داشتن یک مرکز قوی برای رصد بیماریها از اولویتهای کشور است. همچنین، بالا بردن سطح سواد سلامت مردم نیز از دیگر اولویتهایی است که باید به آن پرداخته شود.
رئیسی با بیان اینکه باید ابعاد مختلف سلامت از جمله سلامت جسمی، روانی و معنوی را تأمین کنیم، تصریح کرد: هیچ کاری موفق نخواهد بود مگر اینکه بر اساس شواهد علمی، استفاده از تجربیات و عزم ملی انجام شود. با هیاهو و اجراهای نمایشی هیچ کاری از پیش نمیرود و برای پیشرفت باید از روشهای علمی و دقیق استفاده کنیم.
وی همچنین افزود: موضوع مهم دیگری که باید به آن توجه شود ساماندهی نظام سلامت و اقتصاد سلامت است. یکی از راههای دستیابی به این هدف، اجرای دقیق طرح پزشکی خانواده بر بستر بهداشت و درمان است که باید جزو اولویتهای کشور قرار گیرد.
پرداخت بیش از 60 درصد هزینههای سلامت از جیب مردم
رئیسی با اشاره به هزینههای بالای پرداختی مردم در حوزه سلامت، اظهار کرد: در حوزه دارو، 66 درصد و در حوزه پاراکلینیک (آزمایشات و خدمات تشخیصی) 69 درصد از هزینهها توسط مردم پرداخت میشود. بنابراین، با تغییر نرخ ارز دارو و تجهیزات پزشکی، میزان پرداختی مردم افزایش خواهد یافت. باید بررسی کنیم که آیا دارویی که برای مردم تجویز میشود، واقعاً ضروری است؟ من به این سوال قاطعانه پاسخ خیر میدهم. حداقل 40 درصد آزمایشهای تجویزی اضافی هستند و روز به روز دستگاهها و آزمایشهای گرانقیمت وارد بازار میشود. بنابراین باید جلوی این افزایش قیمتها و تجویزهای بیرویه گرفته شود.
وی با اشاره به سیاستهای وزارت بهداشت، گفت: پیشنهاد وزارت بهداشت این است که یا ارز ترجیحی برای داروها حذف نشود، یا اگر حذف میشود، مابهالتفاوت آن به بیمهها منتقل گردد.
10 میلیون جوان در سن ازدواج در کشور داریم
معاون بهداشت وزارت بهداشت، در ادامه اظهار کرد: در کشور ما 10 میلیون جوان در سن ازدواج داریم.
وی افزود: یکی از مسائل مهمی که به آن توجه داریم، بحث جمعیت است. ما در وزارت بهداشت مسئول رصد سلامت جمعیت هستیم، اما برای افزایش جمعیت، همه دستگاهها باید به ما کمک کنند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت در ادامه تصریح کرد: سالانه 20 هزار نفر در تصادفات جادهای جان خود را از دست میدهند که عمدتاً جوان هستند. همچنین، مسئله مهاجرت نیز باعث کاهش جمعیت جوان کشور میشود. بنابراین باید با ارائه روشهایی، جلوی افزایش مهاجرتها را نیز بگیریم.
راه خروج از بحران جمعیتی
علیرضا رئیسی؛ معاون بهداشت وزارت بهداشت، در ادامه به راههای خروج از بحران جمعیتی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، کشور ما 10 میلیون جوان در سن ازدواج دارد که به عبارتی 5 میلیون زوج را شامل میشود. اگر این افراد ازدواج کنند و حتی یک فرزند به دنیا بیاورند، به هدف نرخ باروری 2.6 خواهیم رسید و از مشکل جمعیتی خارج خواهیم شد. اما علت عدم ازدواج جوانان باید مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: برخی افراد به دلیل مشکلاتی در تأمین مسکن و شغل قادر به ازدواج نیستند و باید این مسائل برایشان حل شود. در مقابل، برخی دیگر با وجود داشتن این امکانات، تمایلی به ازدواج ندارند. بنابراین، باید در هر حوزه آسیبشناسی انجام شود تا مشکلات ازدواج جوانان رفع گردد. وزارت بهداشت تنها وزارتخانهای است که تمام توان خود را روی جوانی جمعیت متمرکز کرده است، اما این امر کافی نیست و تمام وزارتخانهها باید این نگاه را داشته باشند. به عبارت دیگر، هنوز بسیاری از مسئولین معضل جوانی جمعیت را درک نکردهاند، زیرا اگر درک میکردند، برای تمام اقدامات خود پیوست جمعیتی ایجاد میکردند.
مسئله فرزندآوری فقط جنبه اقتصادی ندارد
در ادامه نشست، صابر جباری؛ رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت، به چالشهای فرزندآوری پرداخت و گفت: فرزندآوری یک مسئله چندوجهی است که باید از جنبههای مختلفی مانند ازدواج، سقط، مهاجرت و ناباروری مورد بررسی قرار گیرد.
وی افزود: برخی سیاستگذاریها با موضوع فرزندآوری و جمعیت ارتباط دارند که شامل سیاستهای کلی جمعیت، سلامت، خانواده و رفاه و تأمین اجتماعی است و همه اینها باید در نظر گرفته شوند.
جباری ادامه داد: ما با سرعت به سمت چاله جمعیتی پیش میرویم و بنابراین اولویتبندی اقدامات بسیار مهم است. اگر تمام 10 میلیون مجرد ایرانی ازدواج کنند، به دلیل اینکه میانگین تولد اولین فرزند پس از ازدواج بالای 4 سال است، افزایش جمعیت به سرعت اتفاق نمیافتد. بنابراین نیازمند فرهنگسازی هستیم تا از گرفتار شدن در چاله جمعیتی جلوگیری کنیم.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت در حال انجام وظایف خود است، اما سایر دستگاهها به خوبی وظایف خود را در حوزه جمعیت انجام نمیدهند، تصریح کرد: باید انگارههای ذهنی مردم را تغییر دهیم و از این که فرزند را هزینه بدانند به این باور برسند که فرزند سرمایه است. الگوی ذهنی مردم باید به سوی داشتن سه فرزند یا بیشتر تغییر یابد.
13 استان برخوردار کشور کمترین نرخ باروری را دارند
جباری در پایان اشاره کرد: در حال حاضر، 13 استان برخوردار کشور که از نظر درآمدی، مسکن و اشتغال در وضعیت بهتری قرار دارند، کمترین نرخ باروری را دارند. این موضوع نشان میدهد که نگاه جامعه به مادری و فرزندآوری تغییر کرده و مسائل فرهنگی بیش از سایر عوامل در فرزندآوری تأثیرگذار هستند.
انتهای پیام/
∎