خانوارهای ایرانی حدودا یک دهه است که تورم چشمگیری را تحمل میکنند. این اتفاق باعث شده است که تعداد زیادی از خانوارهای ایرانی قدرت خرید خود را تا حد زیادی از دست دهند. برای اینکه بتوان از تله تورم فرار کرد تنها راه ممکن انتخاب یک سرمایهگذاری مناسب است. منظور از سرمایهگذاری مناسب، سرمایهگذاری است که بتواند علاوه بر پوشش تورم موجود، سود قابل قبولی نیز به سرمایهگذاران ارائه دهد. برای انجام سرمایهگذاری راههای زیادی وجود دارد اما برخی از بازارهای سرمایهگذاری با توجه به شرایطی که دارند برای خانوارهای ایرانی مناسبتر هستند، از جمله سرمایهگذاری در بازار طلا.
در بازار طلا و سکه سرمایه گذاری کنید و ۵۰ درصد سود کنید!
یک راه بسیار خوب برای سرمایهگذاری و حفظ ارزش پول، سرمایهگذاری در بازار طلا و سکه است. این بازار توانسته است در بازه زمانی یک ساله بیش از 50 درصد به سرمایهگذاران خود سود ارائه دهد. این در حالی است که تورم نقطه به نقطه منتهی به آبان ماه سال 1403 حدود 32.5 درصد بوده است.
بازار طلا بهگونهای است که سرمایهگذاران میتوانند با پس انداز یک ساله خود وارد آن شوند. اما برای ورود به بازارهایی همچون مسکن و خودرو با پس اندازهای یک ساله امکان پذیر نیست. چون سرمایهگذاری در مسکن و خودرو به سرمایه اولیه چند صد میلیونی و چند میلیاری نیاز است. این در حالی است که برای سرمایهگذاری در طلا و سکه به چند میلیون سرمایه اولیه نیاز است.
مزایا و ریسک های سرمایه گذاری در طلا و سکه
طلا و سکه جزو بازارهایی هستند که سرمایهگذاران زیادی را به خود جذب کردهاند. دلیل اصلی این جذابیت، وجود مزایایی است که برای سرمایهگذاران مفید است. طلا و سکه در طول تاریخ یک دارایی امن برای فرار از تله تورم بودهاند. چون این فلز گرانبها در شرایطی که تورم در فضای اقتصادی وجود داشته باشد به خوبی میتواند تورم موجود را پوشش دهد و سود چشمگیری را عاید سرمایهگذاران کند.
از سوی دیگر طلا یک دارایی است که نقد شوندگی بالایی دارد. یعنی سرمایهگذاران برای نقد کردن دارایی خود نیازی ندارند مدت زمان طولانی را برای فروش دارایی خود صرف کنند. این افراد میتوانند با مراجعه به بازار به قیمت روز، دارایی خود را به وجه نقد تبدیل کنند. از طرفی برای سرمایهگذاری در طلا سرمایه بسیار زیادی نیاز نیست و سرمایهگذاران لازم نیست چند سال برای ورود به این بازار پس انداز کنند.
اما طلا و سکه در معرض ریسک فیزیکی قرار دارند. طلا و سکه یک دارایی منقول هستند و همواره در معرض ریسک به سرقت رفتن قرار دارند. این ریسک باعث میشود که خانوارها خاطر آسودهای برای سرمایهگذاری نداشته باشند. علاوه بر ریسک فیزیکی، هزینههای جانبی طلای فیزیکی برای خرید زیاد است. برای خرید طلای فیزیکی خریداران باید هزینه اجرت ساخت، سود فروشنده و مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند. این هزینههای جانبی از لحاظ اقتصادی سود طلا را کاهش میدهند.
از میان انواع سکههای طلا بهترین سکه برای سرمایهگذاری سکه تمام بهتر است. چون سکه تمام نسبت به سایر سکههای طلا حباب قیمتی کمتری دارد. اما ربع سکه به دلیل اینکه قیمت کمتری نسبت به سایر سکهها دارد در هنگام رشد بازار تقاضای زیادی برای آن تشکیل میشود. این افزایش تقاضا باعث میشود قیمت بازاری ربع سکه از قیمت ذاتی آن فاصله بگیرد.
بهترین روش سرمایه گذاری در طلا چیست؟
همانگونه که گفته شد سرمایهگذاری در طلا توانایی پوشش تورم و عایدی بالا را دارد. اما خرید طلای فیزیکی به قصد سرمایهگذاری به دلیل وجود هزینههای اضافی صرفه اقتصادی ندارد. اما روشی برای سرمایهگذاری در طلا وجود دارد که از لحاظ اقتصادی کاملا به صرفه است. صندوقهای سرمایهگذاری طلا دارای سبد سرمایهگذاری هستند. سبد سرمایهگذاری صندوق طلا از اوراق گواهی شمش طلا و اوراق گواهی سکه طلا تشکیل شده است. یعنی سرمایهگذاری در صندوق طلا همانند سرمایهگذاری در شمش و سکه طلا است.
صندوق سرمایه گذاری طلا دارای مزایایی است که آن را نسبت به طلای فیزیکی برای سرمایهگذاری جذاب میکند. صندوق طلا هزینههای اضافی همچون اجرت ساخت طلا، مالیات بر ارزش افزوده و سود فروشنده ندارد. از طرفی صندوق طلا به دلیل اینکه معاملات آن بصورت آنلاین است، ریسک فیزیکی همچون به سرقت رفتن را ندارد. برای سرمایهگذاری با پول کم در طلا، بهترین گزینه صندوق طلا است. چون حداقل سرمایه لازم برای شروع سرمایهگذاری در صندوق طلا 500 هزار تومان است.
سرمایه گذاری در صندوق ها
صندوقهای سرمایهگذاری یکی از روشهای سرمایه گذاری در بورس است. صندوق های سرمایه گذاری دارای انواع سهامی، طلا، درآمد ثابت، مختلط ، تضمین اصل سرمایه و ... هستند. به کمک صندوق های سهامی می توانید به صورت غیرمستقیم اقدام به خرید سهام کنید.
صندوق های سهامی
صندوق سهامی ابزار مالی نوینی برای خرید غیر مستقیم سهام در بورس است. پورتفولیوی صندوقهای سهامی به سهام و حق تقدم سهام اختصاص دارد. یعنی مدیر صندوق طبق قانون باید 70 تا 95 درصد سبد سرمایهگذاری صندوق را به سهام و حق تقدم سهام اختصاص دهد. اما مدیر صندوق میتواند در شرایطی که بازار شرایط مساعد ندارد 5 درصد از حجم پورتفولیوی صندوق را به اوراق با درآمد ثابت اختصاص دهد تا قیمت واحدهای صندوق کمتر از بازار نزول داشته باشند.
بازار سهام در بلند مدت نسبت به سایر کلاسهای دارایی رسمی سوددهی بیشتری دارد. اما صندوق سهامی به دلیل اینکه دارای مدیر است برای سرمایهگذاری بهتر از سرمایهگذاری مستقیم در بورس خواهد بود. چون مدیر صندوق دارای دانش اقتصادی و مالی است و روزانه سهام مختلف بازار را رصد میکند و هر سهمی که پتانسیل سود آوری داشته باشد برای سبد سرمایهگذاری صندوق انتخاب میکند.
سرمایه گذاری در طرح های کرادفاندینگ
طرحهای کراد فاندینگ یا همان تامین مالی جمعی نوعی تامین مالی برای شرکتهای در حال توسعه است. شرکتهایی که به تامین مالی نیاز دارند اما نمیتوانند در یک بازه زمانی کوتاه مدت وام بگیرند اقدام به کراد فاندینگ میکنند. در اینگونه طرح ها شرکت برای سرمایهگذاران سود ثابتی را بصورت سالانه در نظر میگیرد و آن سود را ماهانه به حساب سرمایهگذاران واریز میکند. البته شرکت در تامین مالی جمعی سود بالایی را نیز برای خود در نظر گرفته است.