شناسهٔ خبر: 70014618 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

آغاز سه سالگی «آذر» و «توران»/ روند طبیعی جداسازی یوزها پس از بلوغ انجام شد

سمنان - ایرنا - یوزپلنگ‌های ماده«آذر» و «توران» در آغاز سومین سال زندگی و نگهداری در سایت تکثیر پارک ملی توران شهرستان شاهرود استان سمنان با وضعیت جسمی مناسب به بلوغ رسیده‌اند و مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان از اجرای روند طبیعی جداسازی آنها پس از بلوغ خبر داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، یازدهم آذر ۱۴۰۱، دو توله یوزپلنگ ماده تازه متولدشده (بین ۱۸ تا ۲۰ روزه) توسط یک چوپان در منطقه توران در شهرستان شاهرود در شرق استان سمنان پیدا و زنده‌گیری شدند؛ عوامل اداره کل حفاظت محیط زیست پس از اطلاع از موضوع، توله‌ها را به سرعت به محل زنده‌گیری برگرداندند تا شاید مادرشان پیدا شود، اما این اتفاق رخ نداد.

به علت سردی هوا، توله‌ها به پاسگاه محیط‌بانی برگردانده شدند و پس از ۱۰ هفتگی و تزریق واکسن برای ارتقای ایمنی در مقابل بیماری‌های تنفسی و گوارشی، و تغییر الگوی غذایی و گوشت‌خوارشدن، به مرکز تکثیر در اسارت پارک ملی توران منتقل شدند تا با طی بقیه مراحل رشد، امیدها برای زادآوری و رفع خطر انقراض این گونه ارزشمند بیش از گذشته قوت بگیرد.

آغاز سه سالگی «آذر» و «توران»/ روند طبیعی جداسازی یوزها پس از بلوغ انجام شد

جداسازی «آذر» و «توران» پس از رسیدن به بلوغ

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سمنان روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: یوزپلنگ‌های ماده «آذر» و «توران» ۲ سالگی را گذراندند و طبق رفتارهای خاصی که از خود نشان می‌دهند، به بلوغ رسیدند.

بهرامعلی ظاهری با اشاره به نگهداری از یوزپلنگ‌های «آذر» و «توران» در سایت تکثیر پارک ملی توران شاهرود در شرق استان سمنان، افزود: این یوزها در دوران پیش از بلوغ در یک محیط با هم زندگی می‌کردند، اما پس از بلوغ از یکدیگر جدا شدند.

وی ادامه داد: یوزپلنگ‌ها در طبیعت پس از رسیدن به بلوغ، از یکدیگر جدا می‌شوند و جداسازی «آذر» و «توران» نیز بر همین اساس انجام شد.

زیست «آذر» و « توران» زیر نظارت متخصصان

وی اضافه کرد: متخصصانی شامل دامپزشک، بوم‌شناش و یوزبان، وضعیت سلامت «آذر» و «توران» را زیرنظر دارند و پس از مشاهده رفتار در مرحله تمایل به جفت‌گیری، به دالان عشق منتقل خواهند کرد.

‌ مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سمنان گفت: یوزپلنگ «فیروز» تنها یوز در اسارت سایت تکثیر است که در دالان عشق برای جفت‌گیری معرفی خواهد شد.

ظاهری اظهار کرد: باید روند ایجاد شود که «آذر» و «توران» یوزهای ماده به بلوغ رسیده «فیروز» را برای جفت‌گیری انتخاب کنند و در سال ۱۴۰۴ خبرهای خوبی از زادآوری در اسارت داشته باشیم.

اهمیت گونه یوزپلنگ

به گزارش خبرنگار ایرنا، یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بین‌المللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، به معنای اینکه گونه‌ای در خطر انقراض است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند، اما اکنون منحصر به نواحی بیابانی ایران شده ‌اند.

طبق گزارش‌ها، ایران از دهه ۱۹۷۰ به عنوان تنها زیستگاه یوزپلنگ‌ آسیایی شناخته شده است، از این رو به آن یوزپلنگ ایرانی نیز می گویند.

در زمان حاضر یوزپلنگ آسیایی، ایران و بخش‌هایی از استان سمنان را خانه امن خود یافته و اکنون متخصصان بومی در سایت تکثیر در اسارت و ارتقای امنیت پارک ملی توران تغییر سرنوشت یوزپلنگ از خطر انقراض را دنبال می‌کنند.

علی سلاجقه معاون سابق رییس جمهوی و رییس سابق سازمان حفاظت محیط‌ زیست پیشتر در سفر به استان سمنان در بهار ۱۴۰۲ گفته بود: سایت تکثیر بین‌المللی به عنوان محور زیست و تردد یوزپلنگ و گورخر دارای اهمیت است و این ظرفیت در استان سمنان وجود دارد و ایجاد سایت بین‌المللی تکثیر یوزپلنگ در منطقه حفاظت‌شده توران با توجه به ظرفیت استان سمنان پیگیری می‌شود.

منطقه توران یا خار توران یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ در شاهرود در شرق استان سمنان قرار دارد.