عطنا – پایگاه خبری - تحلیلی عطنا، در آستانه برگزاری همایش ملی «توسعه اقتصادی و اجتماعی جزایر سه گانه و تقویت وفاق با همسایگان» گفتگویی کوتاه با دکتر حسین سلیمی رئیس اسبق دانشگاه علامه طباطبایی و عضو هیئت علمی دانشکده حقوق وعلوم سیاسی دانشگاه، انجام داده که در ادامه میتوانید آن را مطالعه کنید:
دکتر حسین سلیمی در آغاز صحبتهای خود در پاسخ به سوالی در مورد امکان توسعه جزایر سه گانه از منظر حقوقی عنوان کرد: به لحاظ حقوقی هیچ منعی در مورد توسعه جزایر سه گانه وجود ندارد، چراکه مالکیت ایران بر جزایر سه گانه کاملا تثبیت شده و جزایر مذکور در دایره حاکمیت کشور بوده و در طول تاریخ هم مساله همیشه به همین گونه بوده است؛ لذا دیگر مناقشهای درمورد توسعه آن وجود ندارد؛ لذا میتوان گفت ما مانع حقوقی جدی برای توسعه جزایر سه گانه نداریم.
دکتر سلیمی در رابطه با نقش دانشگاهها و به خصوص دانشگاه علامه طباطبایی در این زمینه گفت: بر اساس رهیافتی که رئیس محترم جدید دانشگاه ارائه کردند، تاکید شده که دانشگاه میخواهد نقش پشتیبان علمی را در حوزه اجرا ایفا کرده و به نوعی تلاش کند برای اجرای پروژههای مختلف یا اصلاح جریانهای موجود در کشو، پژوهشها و راه حلهای علمی ارائه دهد. طبیعتا این موضوع جزء ماموریتهای اصلی دانشگاه است که با انجام پروژههای مختلف و فعالیتهای علمی-پژوهشی شرایط توسعه در این جزایر را بررسی کند.
وی افزود: برای مثال دانشگاه میتواند به عنوان یک مجموعه علمی وارد عمل شده و امکان سنجی در رابطه با فرصتهای گردشگری مانند ایجاد بازارچههای مرزی یا کشتیرانی و ... را انجام دهد و در کل با انجام فعالیتهای پژوهشی و مطالعات علمی به دستگاههای اجرایی راه حل ارائه کند. البته اینها مستلزم این است که دستگاههای اجرایی چنین جایگاهی را برای دانشگاه قائل باشند و راهکارها و پژوهشهای تهیه شده توسط دانشگاه را در مسیر کار اجرایی خود قرار دهند و در این شرایط است که ما میتوانیم هم زمینههایی که امکان توسعه بیشتر جزایر در آنها وجود دارد را پیدا کنیم و به دنبال سرمایه گذاریهای بیهوده و یا بدون تاثیر نرویم و هم میتوانیم به نوعی حاکمیت خود را تثبیت کنیم، زیرا به لحاظ حقوقی، امنیتی و نظامی ایران کاملا بر این مناطق تسلط دارد. ولی تثبیت دائمی این روند با حضور جمعیتی در این مناطق محقق میشود که فعالیتهای توسعهای مستمر انجام دهند. همچنین بسیاری از مسائل سیاسی-امنیتی که در این حوزه توسط کشورهای دیگر مطرح میشود با افزایش ارتباط جامعه ایران با جوامع بین المللی، دیگر امکان طرح نخواهد داشت.
وی در رابطه با نحوه تقویت احساس تعلق خاطر جوانان به این جزایر و تفاوت نسل جدید و نسلهای گذشته در این زمینه گفت: نسل جدید در همه زمینهها از جمله این زمینه با نسلهای گذشته تفاوت دارند و ابزار و مقدمات دیگری برای ایجاد تعلق خاطر در آنها نیاز هست، ولی ما با قراردادن موضوع این جزایر در جریان زیست اجتماعی مستمر در درون جامعه میتوانیم این تعلق خاطر را به وجود آوریم. البته الان به دلیل احساسات ملی گرایانه خوبی که در جامعه وجود دارد، اکثریت قاطع جامعه ما تعلق خاطر خوبی را به این جزایر دارند؛ اما اگر جریان زندگی اجتماعی و جریان توسعه اجتماعی-اقتصادی در این حوزهها شکل گیرد، تعلق خاطر خوبی برای جوانان این نسل شکل میگیرد.
رئیس اسبق دانشگاه علامه طباطبایی در پایان درباره چگونگی افزایش وحدت ملی از طریق برگزاری همایشهایی مثل همایش جزایر سه گانه اظهار نمود: همایشهایی مثل همایش جزایر سه گانه صرفا برای شورآفرینی و تهییج و ایجاد شور ملی نیست، چراکه این موضوعات روشهای دیگری لازم دارند و در اصل باید فعالیتهای رسانهای و ترغیبی و مانند آن صورت گیرد. ما فی الواقع با برگزاری این همایشها عقلانیت تمام نظام را برانگیخته میکنیم و در مورد آن آگاهی بخشی جدیدی انجام میدهیم که در این آگاهی بخشی جدید، مبنا بر این است که صرفا با ابزار امنیتی-سیاسی نمیشود حاکمیت بر جزائر را بدون ایجاد بحران کاملا تثبیت کرد. بلکه این کار احتیاج به فعالیتهای عمومی اقتصادی و اجتماعی دارد.
وی تصریح کرد: باید به گونه دیگری و بر مبنای متفاوتی این جزایر را در جریان زیست عمومی و اجتماعی جامعه ایران قرار داد؛ بنابراین هدف این همایش به نوعی شورانگیزی و احساسات افرینی نیست، بلکه هدف قراردادن راه حلهای جدید در مقابل مسئولین کشور است که بتوانند گامهایی را برای تامین حاکمیت ایران در این جزایر بردارند.
عطنا را در شبکههای اجتماعی دنبال کنید: