موفقیت اتفاقی نیست، اما تداوم آن نیازمند حمایت، برنامهریزی و مهمتر از همه سرمایهگذاری است، خصوصاً که هزینههای ورزش قهرمانی و حرفهای به شکلی روزافزون بالا میرود، اما گلایههای گاه و بیگاه ورزشکاران و قهرمانان رشتههای مختلف مؤید آن است که سرمایهگذاری در ورزش برای ادامه موفقیتهای رقم خورده چندان مورد توجه قرار نمیگیرد که اگر میگرفت، قهرمانان و مدالآوران ناچار نبودند مدام به بالارفتن هزینههای ورزش قهرمانی و حرفهای اشاره کنند. سرمایهگذاری در ورزش، اما متفاوت است. گاه باید روی بازیکنان ردههای پایه سرمایهگذاری کرد برای آینده روشن ورزش و گاه باید روی شگفتیسازهایی سرمایهگذاری کرد که با نمایش توانمندیهای خود، ثابت کردند ارزش توجه، حمایت و سرمایهگذاری را دارند و گاه باید برای تداوم موفقیتها و مدالآوریها روی قهرمانان و عنواندارهای ورزش کشور سرمایهگذاری کرد تا موفقیتهایشان به تاریخ نپیوندد. اما آیا مسئولانی که هنوز در سرمایهگذاری روی قهرمانان لنگ میزنند به درک لازم از انواع سرمایهگذاریهای مختلف در ورزش ایران رسیدهاند؟
این روزها موفقیتهای کسب شده توسط بنیامین فرجی، نابغه ۱۴ساله تنیس روی میز ایران یا تاریخسازی سام واژیر، شیروجهروی تیمملی ایران که بعد از کسب دو مدال آسیایی در رقابتهای جهانی هم خوش درخشید، حال ورزش کشور را خوش و این امیدواری را ایجاد کرده که در آینده قرار است شاهد موفقیتهای قابل توجهی از این ورزشکاران باشیم، اما کافی است در کنار اخبار منتشر شده از موفقیت امثال فرجیها و واژیرها، گلایهها و هشدارهای امیرحسین علیپور، قهرمان پارالمپیک پاریس در رشته پرتاب وزنه در خصوص افزایش هزینهها را نیز از نظر بگذرانیم تا دریابیم موفقیتهای رقمخورده توسط ملیپوشان شیرجه و تنیس روی میز تداوم نخواهد داشت اگر از همین امروز روی آنها براساس توانمندیهایی که از خود بروز دادند، سرمایهگذاری نشود. کار نیکو کردن از پر کردن است، خصوصاً در ورزش. این همان چیزی است که اکثر ورزشکاران ایران بدان اشاره دارند. در واقع فراهم شدن شرایط و امکانات و حضور در مسابقات متعدد بدون در نظر گرفتن هزینههاست که میتواند مسیر امثال فرجی و واژیر را برای کسب موفقیتهای بیشتر و بهتر هموار کند. در غیر این صورت شگفتیسازیها و تاریخسازیهای آنها خیلی زود به تاریخ خواهد پیوست، چرا که دنیا در حال پیشرفت است و ورزش نیز از این قاعده مستثنا نمانده، به همین دلیل روی هیچ موفقیتی نمیتوان برای همیشه حساب کرد، خصوصاً اگر برای تکرار مجدد آن برنامهای نریزیم و سرمایهگذاری نشود.
تردیدی نیست وظیفه ورزشکاران تمرین و تلاش است، اما ورزش دنیا دیگر با تکیه بر تلاش و تمرین پیش نمیرود و تکنولوژی حرف اساسی را در آن میزند، به همین دلیل نمیتوان در باد موفقیتهای رقمخورده خوابید و باید درست بعد از کسب هر موفقیت برای تکرار آن برنامهریزی کرد، آنهم به شکلی اصولی، چراکه رقبا و دیگر حریفان نیز دقیقاً همین کار را میکنند؛ آنالیز ورزشکاران موفق و برنامهریزی برای کنار زدن آنها از سد راه.
درست مثل امروز که شاهد درخشش نفراتی، چون فرجی هستیم. ورزشکار کمسن و سالی که به واسطه تواناییهای فردی شگفتیساز شده و چشم دنیا را به خود خیره کرده، اما نه تنها تواناییهای فردی او که توانمندیها و استعدادهای فردی هیچ ورزشکاری نمیتواند برای همیشه سدی مقابل حریفان باشد. لازم و واجب است برای تداوم بخشیدن به موفقیتهای کسب شده توسط آنها تواناییهایشان را بیشتر و بیشتر کرد و این کار محقق نخواهد شد جز با برنامهای حساب شده، اصولی و سرمایهگذاری. البته شرکت در مسابقات متعدد و مختلف نیز جزئی از آن است، اما شرایط حاکم بر ورزش کشور و نگاهی گذرا به گلههای متعدد ورزشکاران و قهرمانان ثابت میکند آقایان تصمیمگیرنده و مسئولان هنوز به درک درستی از اهمیت و لزوم سرمایهگذاری در ورزش نرسیدهاند، مسئلهای که میتواند با وجود استعدادهای فراوان تأثیر نامطلوبی در آینده ورزش کشور داشته باشد.
دنیا حیدری
درک نادرست مسئولان از سرمایهگذاری در ورزش
موفقیت اتفاقی نیست، اما تداوم آن نیازمند حمایت، برنامهریزی و مهمتر از همه سرمایهگذاری است، خصوصاً که هزینههای ورزش قهرمانی و حرفهای به شکلی روزافزون بالا میرود، اما گلایههای گاه و بیگاه ورزشکاران و قهرمانان رشتههای مختلف مؤید آن است که سرمایهگذاری در ورزش برای ادامه موفقیتهای رقم خورده چندان مورد توجه قرار نمیگیرد که اگر میگرفت، قهرمانان و مدالآوران ناچار نبودند مدام به بالارفتن هزینههای ورزش قهرمانی و حرفهای اشاره کنند
صاحبخبر -
∎