جدای از مباحث اعتقادی و ارزشی که جایگاهی وصف ناشدنی دارد، اما جنگ و تبعاتش هیچگاه نمی تواند موجب پیروزی گردد. چه آن طرفی که ضعیف تر است و چه آن طرفی که قدرتمندتر است، هردو دچار تلفات، تبعات، عقب ماندگی می گردند و اثبات می کند که جنگ امنیت آفرین نیست.
نهایتاً پس از گذشت بیش از یک سال از هفت اکتبر و آغاز درگیری ها میان حماس و اسرائیل در سرزمین های اشغالی و به دنبال آن کشیده شدن دامنه جنگ به لبنان شاهد قربانی شدن بیش از 40هزار نفر گردیده است که به تبع آن هزاران خانواده خانه و کاشانه خود را از دست داده اند و در این سرمای زمستان آواره شده اند.
آنچه تحت عنوان آتش بس با میانجیگری آمریکا و فرانسه و با پذیرش رژیم صهیونیستی و لبنان رخ داد، بیانگر خواست ملتی رنج دیده و ستم کشیده بود و خوشحالی آنها پس از شنیدن این خبر بیانگر این موضوع بود.
هرچند که خوشحالی آنها از بازگشت به خانه همراه با اندوه فراوان غم از دست دادن عزیزان و رسیدن به خانه ای ویران شده است، اما باتمام این اوصاف خاموش شدن آتش جنگ رضایت هرانسانی را فراهم می کند.
لذا در رابطه با این آتش بس باید چند نکته مهم را باید مورد توجه قرار داد تا امنیت و آرامش مردم لبنان تأمین گردد. ابتدا اینکه باید به عنوان عضوی از جامعه بین الملل برتصمیم لبنان به عنوان یک کشور مستقل احترام بگذاریم و برخی اظهارنظرها درمورد چرایی این آتش در چنین شرایطی را از دستور خارج کرد. ما حامی مقاومت هستیم اما همانطور که بارها از سوی مقامات عالی رتبه کشور اعلام شده، نیروهای مقاومت براساس صلاح دید خود عمل می کنند.
نکته بعدی اینکه باید توجه داشت که با ترور سران مقاومت در غزه و لبنان فشارسنگینی بر جبهه مقاومت وارد آمده و این جریان نیاز به تنفس دارد. جنگ متقابل به صورت روزانه و ساعتی هرچند که نشان از توان این جریان دارد، اما ضرورت بازسازی و بازیابی ساختار درونی امری حیاتی تلقی می شود.
اما نکته بسیارمهم دیگربلند شدن آشوبی دیگر در سوریه توسط شبه نظامیان مسلح است که بار دیگر ناامنی های جدیدی را به وجود آورده اند. این درگیری ها دقیقاً از زمان آغاز آتش بس، شروع شده و نشان از یک برنامه ریزی حساب شده دارد. به عبارتی آتش بس درحالی شکل گرفته است که جبهه جدیدی در سوریه باز شده است و قطعاً نیروهای مقاومت در این درگیری ها برای حفظ موقعیت خود مجبور به مداخله خواهند بود و بخشی از توانشان را صرف این منطقه خواهند کرد.
اگر این روند در سوریه ادامه یابد و تا قبل از پایان آتش بس قائله آن ادامه پیدا کند قطعاً اسرائیل با شدت بیشتری برای مقابله با نیروهای مقاومت اقدام خواهد کرد و شرایط بسیار سخت و بغرنج خواهد شد.
درهمین زمینه لازم است تا ایران از یکسو با رایزنی های دیپلماتیک زمینه تثبیت و ادامه دار بودن آتش بس را زمینه چینی کند و از سوی دیگر در مورد حفظ امنیت سوریه و دولت بشاراسد اقدامات لازم را از طریق رایزنی با ترکیه و قطر در دستور کار قرار دهد تا آنچه تاکنون با هزینه های فراوان به دست آمده، مجدد در مسیر طوفان اتفاقات غیرمنتظره قرار نگیرد.
آتش بس و ضرورت های تثبیت آن
جدای از مباحث اعتقادی و ارزشی که جایگاهی وصف ناشدنی دارد، اما جنگ و تبعاتش هیچگاه نمی تواند موجب پیروزی گردد. چه آن طرفی که ضعیف تر است و چه آن طرفی که قدرتمندتر است، هردو دچار تلفات، تبعات، عقب ماندگی می گردند و اثبات می کند که جنگ امنیت آفرین نیست.
صاحبخبر -
∎