شناسهٔ خبر: 69999782 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایسنا | لینک خبر

یک تحلیلگر مسائل خاورمیانه پاسخ داد

آتش‌بس لبنان چه تاثیری بر شرایط حزب‌الله دارد؟

تحلیلگر مسائل خاورمیانه تاکید کرد: حزب‌الله نیروی رسمی نظامی لبنان محسوب می‌شود.

صاحب‌خبر -

علیرضا مجیدی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به آغاز آتش‌بس در لبنان، اظهار کرد: این آتش‌بسی دائمی است و بر اساس توافق صورت‌گرفته، اسرائیل دو ماه مهلت دارد تا از لبنان خارج شود. تا همین دو شب پیش و قبل از آغاز رسمی آتش‌بس، در دو شهر بنت‌جبیل و الخیام واقع در جنوب لبنان، درگیری‌ها وجود داشت، به طوریکه در بنت‌جمیل اسرائیل تا ۷۵ درصد جلو آمده بود. طبیعتا وقتی در چنین شرایطی آتش‌بس برقرار می‌شود، هر دو طرف می‌ترسند به یک باره صحنه را ترک کنند، زیرا نگران‌اند که این آتش‌بس یک فریب باشد. لذا یک جدول زمانی دو ماهه برای خروج اسرائیل از لبنان طراحی شده است. 

وی افزود: علاوه بر این، چون امکان نقض آتش‌بس وجود دارد، باید یک مرجعی تعیین شود تا در صورت وقوع هر گونه درگیری و تبادل آتش، حکم دهد که آتش‌بس تا چه حد نقض شده است. تا کنون کمیته‌ای که چنین نظارتی انجام دهد، تشکیل نشده و در خصوص چگونگی تشکیل و اعضای آن هم ابهام وجود دارد. طی این دو ماه، چنین کمیته‌ای نیز باید تشکیل شود. 

این تحلیلگر مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه در قطعنامه آتش‌بس، کنشگری نظامی در لبنان تنها حق نیروهای رسمی نظامی این کشور دانسته شده، گفت: حزب‌الله نیز نیروی رسمی نظامی لبنان محسوب می‌شود، زیرا طبق توافق طائف که ۳۵ سال پیش نوشته شده و پایه نظام سیاسی لبنان است، تا زمانی که خاک لبنان به صورت کامل آزاد نشود، باید قدرت نظامی حزب‌الله به عنوان مقاومت ملی لبنان حفظ شود. با توجه به اینکه در قطعنامه آتش‌بس آمده که اسرائیل باید به خط آبی عقب‌نشینی کند، همچنان منطقه شبعا و روستای الغجر لبنان در اشغال اسرائیل باقی می‌ماند و طبق توافق طائف، حزب‌الله می‌تواند همچنان به کنشگری نظامی خود ادامه دهد. 

مجیدی درخصوص وضعیت از حالا به بعد حزب‌الله، بیان کرد: در داخل لبنان، هیچ سازمان رزمی توان عملیاتی حزب‌الله را ندارد. پس اگر نیروهای خارجی هم کاملا از لبنان خارج شوند، باز هم حزب‌الله می‌تواند از خود محافظت کند. اساسا در لبنان هر مصوبه‌ای توسط دولت نیازمند رای حداقل دو سوم اعضای کابینه است. یعنی عملا باید دو سوم پارلمان نیز با مصوبه دولت همسو باشند. اکنون در پارلمان لبنان حدود ۲۸ نماینده شیعه حضور دارند که تقریبا معادل یک چهارم کل اعضای پارلمان است. قطعا هیچ دولتی نمی‌تواند این بخش از پارلمان را نادیده بگیرد و علیه حزب‌الله مصوبه‌ای داشته باشد. لذا خلع سلاح حزب‌الله بسیار دور از ذهن است، تنها ممکن است حوزه عمل حزب‌الله اندکی محدود شود. 

وی در خصوص تاثیر آتش‌بس لبنان بر جنگ غزه، عنوان کرد: به نظر من این دو موضوع هیچ ربطی به یکدیگر ندارند، جبهه غزه و لبنان دو عرصه کاملا جدا از هم برای اسرائیل محسوب می‌شود. لذا فکر نمی‌کنم هیچ تغییر مثبت یا منفی در خصوص شرایط غزه رخ دهد. 

انتهای پیام