شناسهٔ خبر: 69998514 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

بررسی بمباران شیمیایی نودشه در مستند «دژ نو»

کرمانشاه - ایرنا- سینا ولدبیگی، فیلمساز جوان پاوه‌ای در جدیدترین اثر مستند خود به نام «دژ نو» به بررسی اتفاقات و تاثیرات بمباران شیمیایی شهر مرزی نودشه به فاصله یک روز پس از بمباران شیمیایی حلبچه پرداخته و می‌گوید هدفم از ساخت این اثر پرداختن به تبعات ناشی از بمباران و مظلومیت مردم نودشه است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا؛ شهر مرزی نودشه با چهار هزار نفر جمعیت در ۱۵۰ کیلومتری شمال غربی کرمانشاه واقع شده و در دوران دفاع مقدس ۱۰۸ شهید و صدها جانباز در دفاع از میهن تقدیم کرده است.

نودشه در دوران جنگ تحمیلی سه بار در سال های ۶۶ و ۶۷ توسط هواپیماهای رژیم بعث عراق بمباران شیمیایی شد. اما ۲۶ اسفند سال ۶۶ یادآور یکی از تلخ ترین و دردناکترین حوادث تاریخ معاصر نودشه است چرا که در این روز این شهر سرسبز و زیبا که به پیشواز سال نو و بهار طبیعت می رفت به ناگاه با شلیک چندین موشک توسط هواپیماهای عراقی مملو از دود سفید و غلیظ شد که نشان از روز و شبی سیاه برای مردم این دیار داشت.

بررسی بمباران شیمیایی نودشه در مستند «دژ نو»

موشک های پرتاپ شده از سوی هواپیماهای عراقی، حامل مواد شیمیایی از نوع گاز خردل بود و منجر به شهادت ۱۲ نفر و مصدومیت بیش از ۷۰ نفر از مردم بی دفاع و بی گناه این شهر مقاوم مرزی شد.

به دلیل همزمان بودن بمباران شیمیایی نودشه با حلبچه عراق، این فاجعه بزرگ به شدت تحت الشعاع بمباران شیمیایی حلبچه قرار گرفت و هیچ گاه آن طور که باید این امر مورد توجه رسانه های استانی و کشوری قرار نگرفت.

عدم بازتاب بمباران شیمایی نودشه در رسانه ها باعث شد اکنون نیز بسیاری از مردم کشورمان از این فاجعه انسانی مطلع نباشند و این دست مایه ساخت فیلم مستندی توسط فیلم سازی از منطقه اورامانات شده تا به بررسی این جنابت رژیم بعث عراق علیه مردم مظلوم شهر مرزی نودشه بپردازد.

سینا ولدبیگی فیلمساز جوان اهل پاوه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: باتوجه به ناشناخته ماندن بمباران شیمیایی شهر نودشه تصمیم به تهیه مستندی از این فاجعه انسانی رژیم بعث عراق علیه مردم بی گناه این منطقه شدم و بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمانشاه نیز حمایت خود را از تهیه این مستند اعلام کرده است.

وی به برگزاری نشستی در پاوه با حضور مسوولان بنیاد شهید و انجمن سینما جوان و دیگر متولیان اشاره کرد و افزود: در این مستند اتفاقات و تاثیرات بمباران شیمیایی شهر مرزی نودشه به فاصله یک روز پس از بمباران شیمیایی حلبچه مورد بررسی قرار می گیرد.

ولدبیگی در مورد نام این مستند نیز توضیح داد که «دژ نو» نام قدیم شهر نودشه است و تصمیم گرفتیم برای جلب توجه بیشتر مخاطبان از این نام استفاده کنیم.

وی از دستگاه های اجرایی و متولیان حوزه فرهنگ و هنر نیز خواست از ساخت این مستند حمایت کنند تا بتوانیم اثری فاخر تحویل جامعه بدهیم.

بررسی بمباران شیمیایی نودشه در مستند «دژ نو»

کارگردان فیلم «دژ نو» افزود: این فیلم مستند در مرحله پیش تولید است و اواخر آذرماه امسال فیمبرداری آن آغاز می شود.

ولدبیگی همچنین توضیح داد این مستند به صورت روایتی در شهر نودشه ساخته می شود و افراد شیمایی شده در بمباران نیز در این فیلم به شرح ماوقع می پردازند.

به گفته او صحنه هایی از بمباران و مسائل و مشکلات پس از آن نیز در این مستند بازسازی می شود.

سیدسینا ولدبیگی متولد سال ۱۳۸۰ در پاوه و از فیلمسازان جوانی است که تاکنون آثاری از جمله «بوکه بارانه» (عروس باران) و «شانۆی نەمان» در حوزه فیلم کوتاه را در کارنامه کاری خود دارد.

ولدبیگی برای ساخت فیلم کوتاه «بووکه بارانه» (عروس باران) در بخش فیلم داستانی دهمین جشنواره ملی رویش، رتبه اول و همچنین برای همین فیلم دیپلم افتخار بهترین کارگردانی دومین جشنواره ملی میراث فرهنگی را کسب کرد.