نگاه روندی این مزیت را دارد که تاثیر اقتصاد بر سایر موضوعات جامعه ایرانی و تاثیر گرفتن اقتصاد از آنها را بتوانیم در یک مجموعه تجزیه و تحلیل کنیم و همچنین پاسخ به چراهای وضعیت کنونی اقتصادی داشته باشیم. اکنونِ اقتصاد ما محصول تلاش ها و تصمیم گیری ها در دهه های گذشته است. امسال در این پروژه سال های 1394،1384،1374،1364،1354 از هر دهه انتخاب شده است.
در سال 1403، اقتصادنیوز در «نیمقرن با اقتصاد ایران» با استفاده از اخبار و گزارشهای روزنامههای «اطلاعات» و «دنیای اقتصاد» هر روز روایتی اختصاصی از اقتصاد ایران و جهان تقدیم مخاطبان میشود.
نهم آذر 1354؛ امضای بزرگترین قرارداد صدور گاز در تهران
بزرگترین قرارداد صدور گاز طبیعی از یک کشور بین ایران و کشورهای آلمان غربی، فرانسه و اتریش امضا شد.
لولهکشی و حجم سرمایهگذاری در این طرح نیز در نوع خود در جهان بیسابقه است. قرارداد صدور گاز را از طرف ایران دکتر اقبال رئیس هیاتمدیره و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران که ریاست هیاتمدیره شرکت گاز را برعهده دارد و تقی مصدقی، مدیرعامل شرکت ملی گاز از جانب ایران و روسای شرکت گاز آلمان، رئیس هیاتمدیره گاز فرانسه، رئیس هیات مدیره شرکت نفت اتریش و رئیس سویوز گاز اکسپرت شوروی امضا کردند.
براساس این قرارداد شرکت ملی گاز ایران سالانه 13.4 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی در مرز آستارا به خریداران اروپایی میفروشد و طبق قرارداد ترانزیت که با شوروی امضا شده است، این کشور معادل همین مقدار گاز را در مرز آلمان غربی تحویل خواهد داد.
آلمان غربی با 50 درصد سهم در شرکت خریدار اصلی گاز ایران است و سهم کشور فرانسه 33.33 درصد و اتریش 16.67 درصد میباشد.
طرح تازه دولت برای تامین مواد غذایی
سه وزارتخانه بازرگانی، کشاورزی و تعاون طرح جامعی برای تامین مواد غذایی و کالاهای مصرفی در سراسر کشور به مورد اجرا می گذارند.
میزان نیاز مواد غذایی و کالاهای مصرفی مناطق مختلف کشور ارزیابی میشود و تامین این نیاز براساس نزدیکی به منابع تولید، بین مراکز بزرگ تولید، تقسیم میشود و یک سازمان بزرگ دولتی زیر نظر وزارت بازرگانی امر خرید و حمل و نقل و تحویل به موقع مواد غذایی و کالاهای مصرفی را از مراکز تولید به مراکز مصرف تعهد میکند.
برای اجرای این طرح سه هزار کامیون تریلردار بزرگ اجاره شده که شرکتهای بخش خصوصی آنها را در اختیار شرکت معاملات خارجی قرار دادهاند.
نهم آذر 1374؛ تسهیلات و مزیتهای اقتصاد ایران برای سرمایهگذاری ایرانیان مقیم خارج
فرصتهای سرمایهگذاری در ایران برای ایرانیان مقیم خارج از کشور بیش از فرصتهای سرمایهگذاری برای آنها در خارج از ایران است.
آقای «رجایی» دبیرکل بورس اوراق بهادار تهران در پی بازگشت از سمینار سرمایهگذاری در خاورمیانه که در لاهور پاکستان برگزار شده بود، گفت: در شرایطی که سرمایهگذاران کشورهای پیشرفته صنعتی برای کسب سود بیشتر از سرمایهگذاریهای خود بازارهای کشورهای در حال توسعه نظر دوختهاند، امکانات داخلی ایران بهترین فرصتها را برای سرمایهگذاران ایرانی مقیم خارج فراهم میکند.
نهم آذر 1384؛ صدور مجوز برای 48 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی
اعطای سهام عدالت به مردم، ظرفیت تقاضای سرمایهگذاری را در کشور افزایش میدهد.
فرهنگ سرمایهگذاری طی سالهای گذشته رشدیافته و این امر باعث پراکنده شدن فرهنگ سرمایهگذاری در میان مردم شده است.
دکتر داود دانشجعفری، وزیر امور اقتصادی و دارایی در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود با اشاره به گذشته لایحه استفاده از فاینانس در حوزه تامین منابع دولتخاطرنشان کرد: طبق اظهارنظر مجلس، دولت لایحه جدیدی مبنیبر استفاده از فاینانس تهیه و به مجلس ابلاغ کرد و ضمن تایید مجلس، شورای نگهبان این لایحه را خلاف قوانین شرعی دانست و به مجمع ارجاع داد، اما در مجمع تشخیص مصلحت نظام این مصوبه مورد تایید واقع شد و در حال حاضر هیچ مشکلی از نظر اعطای فاینانس وجود ندارد. بدین ترتیب ردیفهای بودجه ای دارای فاینانس قابل پیگیری هستند.
به گفته وی، Bot و فاینانس هر کدام در جای خود امکان تامین مالی را فراهم خواهند کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: درخواستهایی مبنی بر جذب سرمایهگذاریهای خارجی به دولت ارائه شده است که بعد از تشویق و حمایت از سرمایهگذاری خارجی وضعیت جدیدی در این زمینه ایجاد شده است.
در حال حاضر حدود 48 میلیارد دلار مجوز جذب سرمایهگذاری خارجی اعطا شده است که نزدیک به 30 میلیارد دلار آن مراحل نهایی را می گذراند. در عین حال حدود پنج میلیارد دلار نیز سرمایهگذاریهای خود را تشکیل میدهند.
دانش جعفری تورم هشت ماه گذشته دولت را 14.1 درصد عنوان کرد و ضمن طلوب شمردن این نرخ نسبت به سال گذشته گفت: هنوز شخص نیست که در ماه های آینده چه اتفاقات اقتصادی رخ میدهد، اما این امر حتمی است.
سیاستهای مالی دولت و مجلس همانند گذشته در راستای کاهش نرخ تورم دنبال میشود.
نهم آذر 1394؛ حضور مدیران و نمایندگان 181 شرکت ایتالیایی در تهران
بزرگ ترین هیات ایتالیایی یا به تعبیری بزرگ ترین هیات خارجی بعد از اعلام توافق ایران با 6 قدرت جهانی روز گذشته به تهران آمد تا گام جدید در روابط اقتصادی در کشور برداشته شود.
همایش بزرگ تجاری ایران و ایتالیا با حضور بیش از 360 نفر از 181 شرکت ایتالیایی و جمعی از فعالان اقتصادی ایرانی در حالی برگزار شد که امضای 4 تفاهمنامه همکاری در بخشهای نساجی، فرهنگی، چرم سازی و سنگهای تزئینی را به دنبال داشت.
در این همایش که با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت ایران، معاون وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا و جمعی از مسوولان بخش خصوصی و دولتی کشور برگزار شد، بیش از 10 مدیر بانکی و شرکتهای اعتباری ایتالیایی که حدود 55 درصد از نظام بانکی ایتالیا را تشکیل میدهند نیز شرکت دارند.
خودروسازی از دیگر بخشهایی بود که در همایش مذکور نهتنها مورد توجه قرار گرفت، بلکه طرف ایتالیایی ادعا کرد که قصد دارد جایگاه ایران را به هشتمین خودروساز دنیا تا سال 2018 ارتقا دهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در این همایش گفت: اولویت همکاریهای ما با کشور ایتالیا بر مبنای همکاریهای درازمدت، استراتژیک و سرمایهگذاری مشترک با هدف تامین نیاز داخل و صادرات با تکیه بر فناوریهای نوین، رقابتپذیر و تولید رقابتی است.
معاون وزیر توسعه اقتصادی نیز در جمع فعالان اقتصادی دو کشور گفت: ارتباطات متقابل اقتصادی بین ایران و ایتالیا توانست ارتباط مناسب را ایجاد کند و در زمان معاصر، ایتالیا همیشه اولین شریک اقتصادی ایران بوده است.
کارلو کالندا اظهار کرد: این نشست بزرگترین نشست تجاری – صنعتی با حدود 360 شرکتکننده از 181 شرکت ایتالیایی خصوصا شرکتهای ممتاز و متوسط در زمینه انرژی مکانیک، دستگاههای پزشکی، خودروسازی و مواد اولیه ساختمانسازی است.
کوئیندو وروزا، رئیس بخش بین الملل اتحادیه بانکهای ایتالیا از برگزاری جلسه مشترک مدیران 10 بانک ایتالیایی و 24 بانک ایرانی در دفتر رئیس کل بانک مرکزی خبر داد.
∎