محمد حسن مقدمنیا، بازار: سمنان را استانی صنعتی، معدنی، کشاورزی و گردشگری میدانند اما پُر واضح است که سهم صنعت و معدن در توسعه اقتصادی و تولید ثروت در این استان دهها برابر دو بخش دیگر است، از سوی دیگر ۵۰ سال است که استان سمنان بر حسب یک خط فرضی که مبدا آن هم مشخص نیست به دو بخش شرق کشاورزی و غرب صنعتی تقسیم شده است.
بارها کنشگران اقتصادی استان سمنان درخواست دارند تا در این خط کشیها بازنگری شود اما مشخص نیست که بالاخره چه زمان قرار است سرمایهگذاریهای صنعتی از یک سو و حتی کشاورزی از سوی دیگر در اقصی نقاط استان توزیع شوند و در این بین همه شهرستانها که مزیتهای معدنی و گردشگری دارند نیز منتفع شوند.
یکی از مطالبات جدی از نخستین استاندار دولت چهاردهم در استان سمنان که هفته گذشته معارفه شده توجه به توزیع سرمایه گذاری و ایجاد مشوقها برای حضور بخش خصوصی در اقصی نقاط استان است هر چند پرواضح است که جذب سرمایهگذار در غرب استان به واسطه نزدیکی به تهران و دیگر مزیتها امری علیحده و البته طبیعی است اما هنر مدیریتی باید این باشد که با ایجاد رغبت و مشوقها تلاش کنند که صنایع در دیگر نقاط استان هم اشاعه پیدا کنند.
استقبال از غرب
مدیرکل صمت استان سمنان در گفتوگو با تحلیل بازار اعلام کرد: به واسطه نزدیکی به پایتخت در غرب استان و مشخصاً ایوانکی و گرمسار صفی از متقاضیان زمین در شهرک های صنعتی ایجاد شده و حتی زمین هایی با هزینههای متری سه میلیون تومان هم دهها متقاضی دارند.
یک کارشناس: اگر آب داریم که واحد های مسکونی ساخته می شود چرا در جذب سرمایه گذار ناکام هستیم، اگر آب نداریم چطور قول ۶۰ هزار واحد مسکونی جدید می دهیم
یادگار احمدی با بیان اینکه در مقابل ما ارزانترین قیمتها را برای شهرک صنعتی مثلا در شاهرود تعیین کردهایم اما استقبال در غرب استان بازهم به مراتب بیشتر بوده و این امر طبیعی است، افزود: باید رسانهها نیز به کمک مدیران بیایند تا بتوانیم مزیتها و مشوقهای سرمایه گذاری در شرق و دیگر نقاط استان سمنان را معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه همه استان سمنان مزیت های فراوانی برای سرمایه گذاری چه در زمینه صنعت و چه معدن دارند، افزود: تلاش شده تا با شناسایی و احصای مزیتهای سرمایه گذاری و مشوق ها در تمام بخشها شاهد جذب سرمایه گذار باشیم که البته مواردی مانند کارخانه زامیاد و فولاد و ... در شاهرود و دامغان از نمونههای موفق در این عرصه هستند.
نیازمند حضور بخش خصوصی هستیم
وزیر کشور که هفته قبل برای معارفه استاندار جدید سمنان به این استان سفر کرده بود نیز با اذعان به نیاز دولت در خصوص کمک و حضور و مشارکت بخش خصوصی بیان کرد: دولت به تنهایی نمیتواند رونق اقتصادی ایجاد کند و این بخش خصوصی است که میدان دار تولید اشتغال محسوب می شود.
اسکندر مومنی بر توسعه سرمایهگذاری و جذب سرمایهگذار خارجی در استان سمنان به عنوان یک راهبرد مهم تاکید کرد و ابراز کرد: در کنار حفظ وضعیت موجود و نگهداشت توان و سرمایه گذاری های موجود در استان باید به دنبال ایجاد سرمایه گذاری جدید نیز رفت.
یک کارشناس: تا زمانی که مشکل زیرساختی مانند آب را حل نکنیم نمی توانیم شاهد جذب سرمایه گذار باشیم
وی با بیان اینکه اعتقاد داریم که بخش خصوصی راهبردی مطمئن برای توسعه و اشتغالزایی است بیان کرد: دولت در مقام تسهیلگری میبایست موانع و مشکلات بخش خصوصی را رفع کند به زبان سادهتر باید تاکید کرد که دولت تسهیل کننده و بخش خصوصی عامل اشتغالزایی و رونق اقتصادی محسوب می شود.
تسهیل گری دولتی
این صحبتها نشان میدهد که دولت چهاردهم تاکید ویژه ای بر ضرورت جذب سرمایه گذار و تسهیل گری در این زمینه را دارد اما باید گفت تمرکز صنایع در یک بخش از استان سبب بروز توسعه کاریکاتوری در استان سمنان شده است استانی که یک دست آن دراز و قطور و دست دیگر لاغر و استخوانی و کوتاه است میان تنه ای باریک و سری بزرگ دارد و بخشی از تولید این موجود عجیب طبیعی بوده اما بخشی نیز به سیاست های دولتی ها در این چند دهه اخیر بازمی گشته است.
یک کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه استان سمنان در همه جنبهها به خصوص صنعت و معدن دارای مزیتها و ظرفیتهای ویژه است، گفت: توسعه زمانی متوازن میشود که ما بتوانیم در همه ابعاد شاهد آن باشیم اما متاسفانه از چهار اصل مهم توسعه استان یعنی صنعت، کشاورزی، گردشگری و معدن، سه مورد مغفول مانده است.
رضا حسنیان با بیان اینکه مشکل ما این است که برنامه مدونی برای ارائه به سرمایه گذار نداریم، افزود: مزیت های قابل سرمایه گذاری می بایست توسط اتاق بازرگانی، اقتصاد دارایی، دستگاه های اجرایی و حتی دانشگاه ها و ... احصا، به چند زبان ترجمه و حتی دولت و مشخصاً استانداری و فرمانداری های استان بر روی آن مشوق هایی نیز بگذارند تا بتوانیم آنها را معرفی کنیم.
وی با بیان اینکه ما توفیقات خوبی در جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی در استان سمنان داشته ایم اما به واقع باید گفت ناکامی های بسیاری هم شاهد هستیم، افزود: تصفیه خانه سمنان و همچنین دو نیروگاه خورشیدی در سمنان و دامغان در کنار سیمان بیارجمند و ... نمونههای ناکامی ما در جذب سرمایهگذار و نگهداشت آن است.
مزیتهای مغفول
یک کارشناس اقتصادی دیگر در گفتوگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه در استان سمنان ۳۱۰ روز آفتابی وجود دارد اما چقدر توانستهایم در زمینه انرژی خورشیدی با این حجم از ناترازی ها سرمایه گذار جذب کنیم، گفت: بخشی از این امر به دولتمردان ما باز میگردد و بخشی دیگر به عدم آمادگی استان در جذب سرمایه گذار و زیرساختها دیده میشود.
حسن همتیان با بیان اینکه ما تا زمانی که مشکل زیرساختی مانند آب را حل نکنیم نمی توانیم شاهد جذب سرمایه گذار باشیم، افزود: مسئولان ما به جای رفع مشکل آب، نیاز جدید آبی نیز می سازند نمونه آن ایجاد ۳۰ هزار واحد جدید مسکونی نهضت ملی مسکن تنها در شهر جدید ایوانکی است لذا این سوال پیش میآید که آیا این خانهها که قطعاً در آینده نزدیک میزبان ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار نفر خواهند بود، آب نمیخواهد؟
یکی دیگر از مشکلات استان سمنان نداشتن برنامه مشخص و مدون است
وی با بیان اینکه اگر آب داریم که واحد های مسکونی ساخته می شود چرا در جذب سرمایه گذار ناکام هستیم، اگر آب نداریم چطور قول ۶۰ هزار واحد مسکونی جدید و سرازیر شدن جمعیت سرریز تهران را می دهیم، افزود: ما با یک دوگانگی در بیان و رفتار مسئولان استان سمنان طی دو دهه اخیر روبرو هستیم که این امر به جذب سرمایه گذار هم لطمه هایی وارد کرده است.
فقدان برنامه ریزی
یکی دیگر از مشکلات استان سمنان نداشتن برنامه مشخص و مدون است آمایش های سرزمینی با انتقادات بسیار زیاد روبرو هستند و بعضاً مسائلی در آن ها دیده شده که با عدالت همخوانی ندارد از طرف دیگر ما طرح های جامع صنعتی، گردشگری و ... را نیاز داریم که متاسفانه دستگاه های اجرایی در آن ناکام بوده اند حال باید دید که استاندار جدید سمنان چه رویه ای را در پیش گرفته و آیا می تواند دستگاه های اجرایی استان را ملزم به ایجاد طرح های جامع سرمایه گذاری مبتنی بر مزیت شناسی ناحیه به ناحیه استان کند؟
معضل بزرگی که در استان سمنان در این دو دهه وجود داشته برنامه ریزی از بالا و اجرا از پایین است یعنی مثلا در سمنان برنامهریزی میشود که در کالپوش چه اتفاقی رخ دهد و هیچ وقت کسی این چرخه را برعکس نکرده است یعنی از بخشها و روستاهای استان آغاز کرده، مزیت های اقتصادی را دانه دانه احصا و نقشه اقتصادی مزیتهای قابل سرمایه گذاری را احصا کند و از بالا یعنی همان دستگاههای اجرایی، اجرا بخواهد تا شاید بتوانیم توسعه متوازن تری را شاهد باشیم.