موسی احمدی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس با حضور در برنامه صف اول درباره برنامه هفتم، لایحه بودجه و سایر مسائل و مشکلات این کمیسیون اظهار کرد: یکی از مسائلی که در کمیسیون انرژی مطرح میشود، بررسی طرحها و مسائل مرتبط با انرژیها در کشور است که برای بهبود شرایط، لوایح در این زمینه تحلیل و بررسی میشوند. عزیزان ما در این کمیسیون با کمک از متخصصین و کارشناسان بخش خصوصی و عزیزان شرکتهای دانش بنیان اقدامات را تحلیل میکنند.
وی ادامه داد: موضوع دوم، سیاستهای کلان انرژی کشور است که در کمیسیون ما محقق میشود. همچنین بررسی و تاثیرات سیاستها و پیشنهادهای اصلاحی توسط کمیسیوین انرژی انجام میشود.
وی گفت: تا به امروز نزدیک به ۳۰ جلسه با کارشناسان داشتهایم. خصوصا در این روزها با توجه به خاموشیها صحبتهای فراوانی با دستگاههای مختلف داشتیم. ۴ کمیته تخصصی هم در کمیسیون انرژی داریم که بر اساس اهمیت موضوعاتی که در آیین نامه اجرایی خود با آن مواجه هستیم، مسائل در زمینههای تخصصی بررسی میشوند.
ناترازی یعنی عدم تناسب مصرف با تولید
احمدی گفت: هفته گذشته ۴ وزیر را به کمیسیون انرژی دعوت کردیم و برای آن که هماهنگی ایجاد و مشکلات با کارشناسان مطرح شود و به یک تصمیم درست برسیم این جلسه را برگزار کردیم و بسیار هم جلسه خوبی بود. وزیر جهاد پس از آن جلسه با من تماس گرفت و عنوان کرد که حضور در کمیسیون انرژی باعث شد بسیاری از مشکلات را با همکاری سایر وزارتخانهها حل کنیم. نگاه ما این است که وزرا و کارشناسان به کمیسیون ما بیایند و مشکلات را با گفتوگو حل کنند.
وی تاکید کرد: ناترازی یعنی عدم تناسب مصرف با تولید. کارشناسیهای زیادی انجام شد و علل ناترازی را بررسی کردیم. وزیر نفت و وزیر نیرو را با کارشناسان خود به کمیسیون دعوت کردیم و مسائل را بیان کردند و توافقات مهمی هم صورت گرفت.
احمدی ادامه داد: وزیر نیرو از کمبود گاز سخن میگفت. نزدیک به ۷۰ درصد نیروگاههای ما از گاز و ۱۴ نیروگاه ما از مازوت استفاده میکنند و با نسوزاندن مازوت مجبور به خاموشی شدند و متاسفانه این خاموشی به خانههای مردم آمد. یکی از علل این خاموشیها این است که نتوانستیم به موقع سوخت را به نیروگاههای خود برسانیم.
وی افزود: درخصوص میزان بارش، آب پشت سد و سایر مسائل هم با مشکلاتی مواجه هستیم و مجبوریم ناترازیها را مدیریت کنیم و این مدیریت در بخشهای مختلف خانگی و صنعتی وجود دارد.
به عنوان رئیس کمیسیون انرژی با افزایش قیمت انرژی مخالف هستم
رئیس کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: در بحث ناترازی نگاههای مختلفی داریم. عدهای میگویند باید قیمتهای انرژی را بالا ببریم و من به عنوان رئیس کمیسیون انرژی با آن مخالف هستم چون در گذشته این کار را کردیم اما آیا با افزایش قیمت بنزین توانستیم مصرف را پایین بیاوریم و مشکلات حل شد؟ موضوع دوم افزایش تولید است که با توجه به منابع مالی خود نمیتوانیم اهداف را محقق کنیم و نگاه سوم بهینهسازی مصرف است.
وی اظهار کرد: این که بگوییم ناترازی را دولت و مجلس حل میکنند، غلط است و متاسفانه در هدر رفت انرژی در جهان، سومین کشور هستیم و باید راندمان نیروگاههای خود را بالا ببریم. در بحث حمل و نقل مشکل داریم و ماشینهای ما فرسوده هستند و اگر در زمینه بهینهسازی کار کنیم و مدیریت مصرف داشته باشیم، میتوانیم از چالشها عبور کنیم.
احمدی درباره پالایشگاه شهید سلیمانی گفت: در بحث رفع ناترازی تولید باید دو اقدام اساسی داشته باشیم. انجام راههای زود بازده و کم هزینه. درباره پالایشگاه شهید سلیمانی آخرین خبر این است که هنوز اتفاق خاصی عملی نشده است، اما این پالایشگاه بالاخره عملی شود. اما آن چیزی که اکنون باید به دنبال آن باشیم اقدامات زود بازده است.
وی ادامه داد: ما باید سبدهای متنوعی از انرژی داشته باشیم و انرژیهای تجدید پذیر بسیار مهماند. بخش خصوصی در این زمینه ورود کرده و در برنامه هفتم هم به آن اشاره شده و در بودجه هم آن را دیدهایم.
باید به سمت نوسازی ناوگان حمل و نقل برویم
وی تشریح کرد: ما همچنین باید به سمت نوسازی ناوگان حمل و نقل خود برویم، اما در این زمینه عزم درستی وجود ندارد و یکی از برنامههای ما حل مسائل این حوزه است و از اولویتهای کمیسیون ما است که به بحث ناوگان حمل و نقل هم ورود کنیم.
احمدی درباره بهینهسازی حوزه حمل و نقل افزود: اگر کیفیت خودروها را بالا ببریم و اگر مصوبه دولت درباره واردات خودرو عملی شود، به سمت بهینهسازی خواهیم رفت. در بخش مصرف سوخت هم باید در اجرای مصوبات برنامه هفتم هماهنگ شویم و اگر احکام برنامه هفتم را اجرایی کنیم، مشکلات حل میشود.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: درباره قیمتها در لایحه بودجه بحث نمیشود و افزایش قیمتها به دولت واگذار شده است. یکی از اتفاقات خوبی که پیش آمد، وارد کردن بنزین سوپر توسط دولت بود. این اقدام فشاری که روی مردم، خصوصا قشر کمدرآمد بود را کم کرد و همین باعث شد که دولت به سمت افزایش قیمت بنزین هم نرود. اما نکته این که دولت فعلا و در حال حاضر قصدی برای افزایش قیمت بنزین ندارد.
وی افزود: افزایش قیمت بنزین، هم در این مجلس و هم در مجلس قبلی رای نیاورد و نگاه کمیسیون ما افزایش قیمت نیست و نگاه این است که دولت و دستگاههای اجرایی به سمت سیاستهای بهینهسازی بروند و کمیسون انرژی موافق افزایش قیمت نیست.
رئیس کمیسیون انرژی مجلس در انتها گفت: پیشنهادی شد که به جای کارت سوخت از کارتهای بانکی استفاده شود و مصوب کردیم که دیگر نیاز به کارت سوخت نباشد که این موضوع میتواند اتفاق خوبی باشد.