به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، به نقل از روزنامه انگلیسی گاردین در گزارشی از نشست سیدعباس عراقچی با خبرنگاران خارجی در لیسبون پایتخت پرتغال، نوشت: عراقچی در لیسبون قبل از دیدار مذاکرهکنندگان ایرانی و اروپایی در ژنو صحبت کرد که نشست روز جمعه (۹ آذر) را یک جلسه طوفان فکری توصیف کرد تا ببینند آیا راهی برای خروج از بنبست آنها وجود دارد یا خیر؛ او اعتراف کرد که نسبت به این دیدار بدبین است و گفت که مطمئن نیست ایران با طرف راست صحبت میکند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران به خبرنگاران گفت که اگر غرب تهدید به اعمال مجدد همه تحریمهای سازمان ملل متحد را ادامه دهد، احتمالاً بحث هستهای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات (هسته ای) گرایش پیدا خواهد کرد.
عراقچی در عین حال گفت، ایران پیشتر نیز توانایی و دانش ساخت سلاح هستهای را داشته، اما این موضوع بخشی از راهبرد امنیتی این کشور را تشکیل نمیدهند.
وزیر امور خارجه ایران با بیان اینکه تعامل ایران با غرب در مورد برنامه هستهای تضمین شده نیست گفت: در حال حاضر در ایران این بحث وجود دارد که شاید سیاست اشتباهی بوده است. چرا؟ زیرا ثابت کرد که ما هر کاری که آنها میخواستند، انجام دادیم و وقتی نوبت آنها بود که تحریمها را لغو کنند، در عمل اتفاقی نیفتاد.
وی افزود: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریمها را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، آنوقت همه در ایران متقاعد خواهند شد که بله، این دکترین اشتباه بوده است.
عراقچی سپس تصریح کرد: اگر این اتفاق بیفتد، فکر میکنم همه متقاعد میشوند که ما در مسیر اشتباهی رفتهایم، بنابراین باید مسیر را تغییر دهیم. معتقدم اگر اسنپ بک اتفاق بیفتد، با بحران مواجه میشویم.
نشست ژنو یک طوفان فکری است
دیپلمات ارشد ایرانی با اشاره به دیدار مذاکرهکنندگان ایرانی و اروپایی در ژنو در روز جمعه تاکید کرد: در حقیقت یک جلسه طوفان فکری است تا ببینیم آیا واقعا راهی برای خروج از وضعیت فعلی وجود دارد یا خیر. نسبت به این دیدار خوشبین نیستم چرا که مطمئن نیستم ایران با طرف درستی صحبت میکند یا نه. عراقچی تصریح کرد: به نظر میرسد کشورهای اروپایی به ویژه بریتانیا، آلمان و فرانسه سیاست تقابل را انتخاب کرده اند.
وزیر امور خارجه ادامه داد: پس از قطعنامه اخیر شورای حکام ایران تصمیم گرفته است هزاران دستگاه جدید و بسیار پیشرفته سانتریفیوژ را وارد مدار کند. تزریق گاز به این ماشینها شروع شده است. این نتیجه فشار آنهاست.
سید عباس عراقچی با اطمینان خاطر نسبت به اینکه ایران همچنان در محدوده معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای باقی مانده و همچنان به دنبال همکاری است بیان کرد: ما در حال حاضر قصد نداریم غنی سازی بیش از ۶۰ درصد را انجام دهیم و این تصمیم ما در حال حاضر است. مایلم مجدداً تأکید کنم که ما خط همکاری را برای حل شرافتمندانه این مشکل انتخاب کردهایم.
رئیس دستگاه دیپلماسی در بخش دیگری از گفتگو با خبرنگاران تاکید کرد: ایران موشکهای بالستیک به روسیه نداده است. همکاری نظامی تهران با مسکو از قدیم بوده و کاملا مشروع است. البته ایران از تمامیت ارضی اوکراین حمایت کرده و میکند.
بدنه و سازمان رزمی حزب الله دست نخورده است
عراقچی درباره آتش بس لبنان با این پرسش که چرا اسرائیل اکنون آماده آتشبس در لبنان شده است؟ پاسخ داد:، زیرا آنها نتوانستند کار را تمام کنند و نمیتوانند کار را تمام کنند. بله، حزب الله آسیب دیده است، اما بیشتر این آسیب متوجه رهبری و فرماندهان سطح بالای آن است، بدنه و سازمان رزمی حزبالله دست نخورده است.
وی تصریح کرد: حزبالله و دیگران گروههای نیابتی ما نیستند. ما فقط به عنوان دوستان خود از آنها حمایت میکنیم، بنابراین هرگز به آنان یا هیچ گروه مقاومت دیگری در منطقه چیزی را دیکته نکرده ایم. آنها خودشان تصمیم میگیرند و خودشان تصمیماتشان را اجرا میکنند.
وزیر امور خارجه در پایان گفت: آتش بس با حماس یک شکست کامل برای اسرائیلیها خواهد بود. آنها به آنجا رفتند تا حماس را نابود کنند و اکنون باید با حماس معامله کنند و این بدان معناست که آنها در رسیدن به اهداف خود شکست خورده اند؛ بنابراین آتش بس در غزه به یک مساله بسیار پیچیده تبدیل شده است.