شناسهٔ خبر: 69982408 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

«دِشو» سوغات مغذی هیرکانی

ساری- ایرنا- «دِشو» که از شیرابه خرمالوی وحشی تهیه می‌شود به عنوان یک غذای مقوی و سوغات کمیاب جنگل‌های هیرکانی این خطه از شمال کشور محسوب می شود که در اواخر پاییز روستاییان منطقه برای تهیه اقدام می‌کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، درخت خرمالوی وحشی که به زبان مازنی به آن« خروندی» گفته می شود در مناطق مختلف جنگلهای هیرکانی این استان مشاهده می شود.

خرمالوی وحشی که از میوه‌های فصل پاییز این مناطق است پس از جمع آوری برای تولید شیره دوشاب مورد استفاده قرار می گیرد.

پس از عمل آوری خرمالوها، آن را داخل یک سبد چوبی مخصوص می ریزند تا شیره آن از صافی عبور کند و شیره جمع آوری شده را نیز داخل دیگ یا تشت مسی بزرگ می ریزند تا آن را روی آتش مخصوصی که با کندن حفره در زمین ایجاد می شود و به آن کوره می گویند وارد مرحله پخت کنند.

این فرآیند با آتش هیزم خواهد بود و به طور معمول از ساعت پنج صبح تا ۲ بعدازظهر طول می کشد تا خرمالوها با بخار زیاد پخته و برای مصرف آماده شود.

فرآوری دوشاب خرمالوهای جنگلی از گذشته های دور، در تمام نقاط مازندران رایج بوده است و از این ماده مغذی، در فصل سرد به عنوان شیرینی و مربا استفاده می شد. طی سال های اخیر، روستانشینان با پی بردن به فواید دارویی و غذایی آن، بار دیگر به تهیه آن روی آورده اند و هر سال بر تعداد فرآوری کنندگان آن افزوده می شود.

در سال‌های اخیر با توجه به روند کاهشی تولید خرمالوهای وحشی در جنگل‌های هیرکانی روستانشینان این درخت را در مراتع نزدیک منزل خود پرورش می دهند.

برخی از باغداران این استان هم برای تهیه «دشو» مصرفی خود چند اصله نهال این درخت را در کنار باغ مرکبات خود کاشته و از محصول آن استفاده می‌کنند.

با توجه به این که دشو بیشترین رواج را در شهرهای مرکزی مازندران دارد بابلی ها هر سال با برگزاری جشنواره ای تحت همین عنوان این غذا را به همگان معرفی می کنند.

در این جشنواره که فرایند تهیه این غذای مقوی توسط روستاییان منطقه انجام می شود بازار فروش خوبی را برای آنها رقم می زند.

«دِشو» سوغات مغذی هیرکانی

استقبال خوب

رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ششمین جشنواره دشو از عصر امروز ۷ آذر تا ۹ آذر ماه در پارک شهدای خوش نام این بخش برگزار می شود.

مهران فلاح ادامه داد: یکی از دلایل اصلی تداوم این جشنواره استقبال خوب شهروندان و مسافران از این جشنواره بود که هر ساله تداوم دارد.

وی با بیان این که مازندران در تهیه غذاهای مغذی سنتی ظرفیت های زیادی برای عرضه به مسافران و شهروندان بومی دارد، اظهار کرد: دشو یکی از غذاهای اصیل جنگل نشینان است که پیشینه در عمق تاریخ دارد.

ریس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل گفت: در حاشیه این جشنواره غذاهای سنتی دیگر همانند آش دوغ، محصولات لبنی، ترشیجات و دیگر محصولات بومی عرضه می شود.

به گزارش ایرنا، غذاهای محلی مازندران که ریشه در عمق تاریخ و فرهنگ دیار تبرستان دارد و این میراث سنتی توانست سالها جای خود را در سفره مردم این خطه از شمال حفظ کند. این روزها این غذاها پا را از سفره اهالی این استان فراتر گذاشته و در سبد غذایی گردشگرانی قرار گرفت که شوق سفر به شمال آنها را از سراسر کشور به مازندران رساند.

غذاهای سنتی و محلی به عنوان یکی از عوامل برای جذب گردشگر محسوب می شود، به خصوص غذاهای سنتی مردم مازندران که صدها سال نسل به نسل در این دیار باقی مانده است و برخی از این غذاها شهرتی ملی پیدا کردند.

«دِشو» سوغات مغذی هیرکانی

در گذشته غذاهای سنتی این استان به صورت نامنظم در کنار جاده ها عرضه می شد و در شرایط فعلی هم به صورت پراکنده این کار انجام می شود و این اقدام نه تنها منظره خوبی برای اهالی آن دیار نخواهد داشت بلکه گردشگران هم اقبال زیادی از این غذاها نداشتند.

راه اندازی بازارچه های سنتی سبب شد که این غذاها در مقابل چشمان گردشگران تهیه و در اختیار آنها قرار می گیرد که این امر سبب شد هر روز بر تعداد علاقمندان به این غذاهای محلی بیشتر شود.

خدمات این بازارچه‌ها که چند بُعدی است بخش قابل توجهی از آن به پخت و عرضه غذاهای محلی مازندران اختصاص دارد اما غرفه‌های دیگر صنایع دستی و برخی از محصولات کشاورزی این استان را به مسافران عرضه می کنند.