به گزارش گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «شیرازه»، ظهر چهارشنبه هفتم آذر در مراسم بزرگداشت استاد سید آهنگ کوثر، رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور به ایراد سخن پرداخت و گفت: امروز وظیفه داریم استاد کوثر را بهعنوان یک نخبه علمی تکریم کنیم؛ کسی که الگوی جدیدی را به ما معرفی کرد، الگویی که میتواند تمدن و کشاورزی را از بحرانها عبور دهد.
عطاءالله ابراهیمی اظهار کرد: آب در آنجا که کمبود منابع آبی بوده تمدنبرانداز و در جایی که وفور آب بوده تمدنساز شده است.
وی یادآور شد: در استان فارس نمونهها و الگوهای خوبی داریم که نشان میدهد نیاکان ما بر حسب شرایط این مسئله را بهخوبی درک کردند و توانستند الگوی جدیدی را به دنیا معرفی کنند.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور افزود: با بررسی سازههای تختجمشید میتوان دریافت که زیربنای سازه ایجاد شده در این مجموعه آب بوده و در این مکان تاریخی دستگاههای سطوح آبگیر باران که امروز بهعنوان دانش نوین معرفی میشود کاملاً مشهود است.
ابراهیمی ضمن اشاره به این مطلب که در تختجمشید با دانش بومی از منابع آبی بهخوبی استفاده شده؛ از جوانان امروز خواست تا جایگاه علمی استاد کوثر، پدر عرصه آبخوانداری کشور را ارزشمند بدارند و از ایشان الگو بگیرند.
وی گفت: دکتر کوثر در عمل نشان داد که سیلاب نعمت است؛ او هم عالم بود، هم زاهد و هم عملگرا. شنیدهام که ایشان فردی اخلاقگرا بود و حتی به نماز شب هم اهتمام ویژه داشت؛ کاری که دکتر کوثر کرد کار بسیار ارزشمندی است.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور افزود: از حدود ۶۰۹ دشتی که در کشور وجود دارد ۴۲۳ دشت ممنوعه یا بحرانی هستند و این نشان میدهد کار دکتر کوثر اهمیت بسیاری دارد.
ابراهیمی گفـت: فقط در ۳۷ ایستگاهی که در حدود ۶۰ هزار هکتار، اراضی اجرا شده حدود ۳.۲ میلیارد مترمکعب آبگیری و حدود ۱.۶ میلیارد مترمکعب آب به سفرههای زیرزمینی تزریق شده است.
وی افزود: این یعنی چیزی معادل سد زایندهرود که تمدنی دیرینه در پای آن شکل گرفته و تداوم یافته است، لذا باید از کار ارزشمند دکتر کوثر دفاع کنیم و آن را به مردم بشناسانیم.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور ضمن اشاره به این مطلب که کشور با بحران جدی آب روبهرو است، گفت: ما با دو مقوله مصرف و تولید آب مواجه هستیم.
ابراهیمی خاطرنشان کرد: متأسفانه در بخش مصرف کار نشده و بیشتر مدیریت تأمین آب انجام شده؛ چه در بخش کشاورزی، چه در بخش شرب و صنعت نیازمند این هستیم که ساختار ذهنی خود در مورد مصرف آب را تغییر دهیم و الگوی جدیدی معرفی کنیم.
وی ابراز کرد: متأسفانه گاهی اوقات حرفهای نگرانکنندهای شنیده میشود؛ در سند ملی آبی که توسط وزارت نیرو در دست تهیه و تدوین است میزان مصرف شرب را سرانه حدود ۳۰۰ لیتر در روز برآورد کردند.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور یادآور شد: این شایسته سرزمین خشکی؛ مانند ایران نیست و اگر با این شرایط پیش برویم باید در آیندهنگران تمدن کشور باشیم.
ابراهیمی اضافه کرد: در بخش تولید دکتر کوثر الگوی آبخوانداری را بهعنوان بخشی از آبخیزداری معرفی کرده که میتواند برای کشور ایران و افزایش تابآوری کشور مؤثر باشد.
وی گفت: آنچه موجب شد دکتر کوثر از همه آسایش خود و خانوادهاش بگذرد و این کار بزرگ را انجام دهد میهندوستی بود.
رئیس پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری کشور ادامه داد: در حال حاضر شرایط اقتصادی کشور شرایط خوبی نیست؛ تورم بالاست و دغدغههای شغلی وجود دارد.
ابراهیمی تصریح کرد: این سرزمین باید به دست افرادی مانند دکتر کوثر آباد شود؛ این رسالت در نبود این بزرگان بر دوش جوانان کشور است؛ جوانان باید دانش کشورهای خارجی را بیاموزند؛ اما عرق به وطن و آینده کشور را فراموش نکنند.
رئیس بنیاد نخبگان فارس هم در خصوص اهداف بنیاد نخبگان اذعان کرد: بر اساس سند راهبردی کشور در امور نخبگان، شناسایی و هدایت استعدادهای برتر یکی از اهداف این بنیاد است.
حبیب شریف ادامه داد: پس از شناسایی استعدادها؛ نخبهپروری، نخبهگزینی و نخبهگماری انجام میشود و در نهایت هم تکریم و الگوسازی از زندگی علمی و اجتماعی نخبگان از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی افزود: هدف از برگزاری مراسم تکریم، توسعه و ترویج فرهنگ تکریم، شناسایی اثرگذاری نخبگان و الگوسازی از شیوه زندگی و کارآفرینی آنهاست.
رئیس بنیاد نخبگان فارس خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۹۵ تاکنون بنیاد نخبگان فارس موفق شده ۲۰ مراسم تکریم را برگزار کند که ۱۷ مراسم از این مجموع در سطح ملی و سه مراسم در سطح استان بوده است.
شریف با بیان اینکه از این ۲۰ نفر ۱۱ تن برگزیده جایزه علامه طباطبایی بنیاد علمی نخبگان هستند، گفت: از این افراد تکریم شده تنها سه نفر از آنها در قید حیات نبودند.
رئیس بنیاد نخبگان فارس در بیان ویژگی پدر آبخوانداری کشور گفت: آهنگ کوثر یکی از اثرگذارترین دانشمندان عصر حاضر کشور بر صحنه میدانی عنصر حیاتی آب است که در زمینه آبخیزداری و آبخوانداری با نگاه به گذشته و حال در رقم زدن آینده بهتر برای مردم کشورش سعیهای فراوان و نتیجهبخش کرد.
شریف ادامه داد: استاد کوثر معتقد بود در سرزمینی که از کمآبی و فرسایش خاک رنج میبرد سیلاب یک نعمت است که باید قدرش را بدانیم نه اینکه آن را پشت سد ذخیره کنیم تا باعث تبخیر درصد بالایی از آن شویم؛ بلکه باید با مسیر دادن به سیلاب آن را در آبخوانها ذخیرهسازی و از آن به نحو احسن بهره ببریم.
وی خاطرنشان کرد: تربیت دانشجویان دانشمند که هماکنون در جایجای عرصههای مختلف آبی و کشاورزی در حال خدمت به جامعه بشری هستند؛ از دیگر خصلتهای سید آهنگ کوثر بود.
رئیس بنیاد نخبگان فارس دیگر خصوصیات دکتر کوثر را برشمرد و گفت: پروفسور کوثر دانشمندی عارف، پرتلاش، اثرگذار، شجاع، متین و مخلص بود که در ادبیات نیز تسلط چشمگیری داشت.
شریف افزود: مقالات و نوشتههای استاد کوثر همیشه تازه و بیانکننده مشکلات همراه با راهکارهای رفع آن مشکلات هستند.
اسماعیل رهبر عضو هیئتعلمی جنگلداری و مراتع کشور ضمن اشاره به ویژگیهایی از استاد کوثر که سایر نزدیکان ایشان بیان کردند، اینچنین ادامه داد: مهمترین ویژگی استاد آهنگ کوثر که سبب شده از ایشان بهعنوان استاد یاد کنیم که واقعاً هم در علم خودشان استاد بودند، نقش پرورشی استاد بود که برای همکاران خودشان اجرا میکرد.
رهبر گفت خاطرنشان کرد: ما وزارت آموزش و پرورش را جایگزین وزارت فرهنگ کردیم؛ ولی در بقیه سطوح آموزشی به جنبه پرورشی توجه چندانی نشد.
وی در خصوص همکاریش با استاد کوثر اظهار کرد: اقبال من بلند بوده که در آغاز شغل اداری در خدمت استاد کوثر بودم و بسیار از ایشان علاوه بر نکات فنی نکات اخلاقی و ارزشی یاد گرفتم.
عضو هیئتعلمی جنگلداری و مراتع کشور ویژگی پرورشی استاد را یک ویژگی ذاتی دانست و گفت: این ویژگی پرورشی استاد آهنگ کوثر به ویژگی فنی ربطی ندارد و یک ویژگی ذاتی هست.
انتهای خبر/۲۲۴۲۲۴