شناسهٔ خبر: 69981433 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

مسئول بسیج جامعه زنان خراسان رضوی در گفتگو با «جوان»:

نیاز‌های بانوان در قرارگاه تعالی زن و خانواده پیگیری می‌شود

پنج‌کارگروه تخصصی در این قرارگاه در حال فعالیت است که شامل کارگروه‌های، هویت زن مسلمان ایرانی، جمعیت و فرزند آوری، عفاف و حجاب، اشتغال و اقتصاد مقاومتی و مادر و کودک است. 

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: بسیج جامعه زنان خراسان رضوی، طی سال‌های اخیر اقدامات بسیار شاخص و چشمگیری داشته که خروجی آنها اتفاقات خوبی را رقم زده است. از جذب حداکثری بانوان در رده‌های سنی مختلف گرفته تا راه اندازی کارگروه‌هایی که هر کدام کمک شایانی در رفع نیاز‌های جامعه داشته‌اند. به همین بهانه و برای آگاهی از برنامه‌ها و طرح‌هایی که در دستور کار قرار داشته یا به اجرا درآمده‌اند با خانم رؤیا حیدرزاده، مسئول بسیج جامعه زنان خراسان رضوی گفتگو کرده‌ایم. 
 
مهم‌ترین اقدام بسیج جامعه زنان خراسان رضوی در سال‌های اخیر در چه حوزه‌ای بوده است؟
با توجه به اینکه مخاطبان و جامعه مورد نظر ما تمام بانوان و دختران این سرزمین هستند، همیشه سعی کرده‌ایم برنامه‌های زیادی برای آنها داشته باشیم و اجرا کنیم. با این اوصاف در بسیج جامعه زنان خراسان‌رضوی و با هدف انسجام‌بخشی به برنامه‌های حوزه زنان و خانواده، قرارگاه تعالی زن و خانواده را در سال ۱۴۰۲ تشکیل دادیم که این قرارگاه با پرداختن به مسائل اولویت‌دار حوزه زنان و خانواده در قالب کارگروه‌های تخصصی، برنامه‌ها و موضوعات خود را دنبال می‌کند. 

قرارگاه چه فعالیت‌هایی دارد؟ 
پنج‌کارگروه تخصصی در این قرارگاه در حال فعالیت است که شامل کارگروه‌های، هویت زن مسلمان ایرانی، جمعیت و فرزند آوری، عفاف و حجاب، اشتغال و اقتصاد مقاومتی و مادر و کودک است. 
در کارگروه تخصصی هویت زن مسلمان ایرانی_اسلامی با راه‌اندازی اولین سایت تخصصی آموزشی «بانوی پیشران» و تربیت کارشناسان و متخصصان حوزه زن و خانواده، با آگاه‌سازی و شبکه‌سازی توانسته‌ایم، ۱۸۰هزار نفر از بانوان و دختران جوان را در این حوزه ساماندهی کنیم. 

آیا کارگروه تخصصی اشتغال و اقتصاد مقاومتی توانسته شما را به اهدافتان در جهت راه‌اندازی کارگاه‌های کوچک با بهره‌مندی از ظرفیت‌های محلی و استانی برساند؟
اقتصاد مقاومتی تعریف بسیار خوبی در مورد کارآفرینی دارد. به همین خاطر هرکس وارد این عرصه می‌شود، قبل از هر چیز توانمندی‌های خودش و ظرفیت‌های موجود در اطرافش را می‌بیند. از اقدامات شاخص کارگروه تخصصی اشتغال و اقتصاد مقاومتی می‌توانیم به اولین رویداد پوشاک اجتماعی بانوان با عنوان «شمسا» اشاره کنیم که با هدف جریان‌سازی در حوزه مد و پوشاک بانوان با حضور طراحان، ایده‌پردازان و تولید‌کنندگان پوشاک در سراسر استان خراسان رضوی برگزار شد. در همین راستا، با رویکرد توسعه مشاغل خانگی و خانواده محور با تکیه بر تقویت بنیه اقتصادی خانواده‌ها، ۱۳۸مرکز کار آفرینی فدک، ویژه بانوان در محلات استان خراسان رضوی ایجاد شد. 

مشاغل خانگی و حمایت از زنان سرپرست خانواده هم در برنامه‌ها جایی دارند؟
بله. توجه اصلی این سازمان توانمند کردن بانوان در هر جایگاهی به خصوص در خانواده است. در راستای حمایت از تولید داخلی و مشاغل خانگی برنامه توانمند‌سازی و اشتغالزایی برای بیش از ۳هزار و ۹۵۷ نفر از بانوان کارآفرین استان با اولویت زنان سرپرست خانوار، اجرا شد. 

اقدامات شاخص صورت گرفته در حوزه جمعیت و فرزند آوری چه بوده است؟
 این بخش از اهمیت بسیار والایی برخوردار است. چون مقام معظم رهبری هم روی جمعیت ایران و فرزندآوری تأکید بسیاری دارند. ما بر خود وظیفه و تکلیف دیدیم تا برنامه‌های ویژه‌ای را در این بخش در دستور کار داشته باشیم. 
بر همین اساس رویداد ملی ایده‌پردازی «حیات نسل» با موضوع گره گشایی از مسئله جمعیت با محوریت بسیج جامعه زنان خراسان رضوی در هفت عرصه، حکمرانی و سیاستگذاری، فرهنگ و هنر، گفتمان سازی، رسانه علمی و پژوهشی، تعلیم و تربیت، ورزش و سلامت، کارآفرینی و اشتغال با مشارکت ۱۱ استان کشور و داوری بیش از ۱۰۰طرح و ایده در حوزه جمعیت اجرا شد که فرایند نهایی رویداد نیز در حال اجراست، همچنین اقناع‌سازی چهره به چهره بیش از ۱۱هزارو ۵۰۰ نفر از مادران جوان استان با هدف افزایش جمعیت و فرزندآوری نیز از دیگر برنامه‌های این کارگروه تخصصی است. 

 کارگروه تخصصی مادر و کودک، برنامه‌های بعد از فرزندآوری را دنبال می‌کند؟
ما سعی کرده‌ایم هر کارگروه را به صورت مجزا ببینیم و در نهایت همه آنها را با نخ اتحاد و تعالی کشور به هم وصل کنیم. کارگروه حوزه جمعیت و فرزند‌آوری و مادر و کودک به هم تنیده‌اند و باید بتوانند همپوشانی داشته باشند. اجرای طرح «ترنم بهشتی» با هدف توانمند‌سازی بیش از ۱۵هزار نفر از مادران سطح استان با رویکرد فرزندآوری و همچنین ایجاد و راه اندازی بیش از ۴۹۰مرکز قرآنی کودک با هدف کمک به جریان تربیتی کودکان و نونهالان در سطح استان از اقدامات شاخص انجام شده در این کارگروه تخصصی است. 

کارگروه حجاب و عفاف معمولاً باید یکی از فعال‌ترین کارگروه‌ها باشد. این کارگروه چه فعالیت‌هایی داشت؟
این یک افتخار است که دختران این سرزمین هرگز از مبانی دینی و اعتقادی خود دور نمی‌شوند. رویداد «نیلوفرانه» با هدف آگاه‌سازی عمومی در حوزه آسیب‌ها و پیامد‌های فردی اجتماعی پوششی با استفاده از ابزار هنر نمایشی با تولید و اجرای میدانی نمایش‌های پاتوقی در اماکن عمومی از سوی بیش از ۱۰۰ گروه نمایشی در سطح استان اجرا شد. 
برنامه‌های حوزه زیست عفیفانه و عفاف و حجاب هم به نوبه خود مخاطبان زیادی دارند. اجرای طرح مشاوره «محله یار» در محلات آسیب دیده حاشیه شهر مشهد با هدف کاهش آسیب‌های اجتماعی در حوزه بانوان از دیگر اقدامات انجام شده بسیج جامعه زنان خراسان‌رضوی در کارگروه تخصصی عفاف و حجاب است. 

برنامه‌های شاخص اجرا شده در هفته بسیج از سوی بسیج جامعه زنان خراسان‌رضوی چه بود؟
رویداد «رهاورد الگوی سوم» در حیطه معرفی الگو‌های برتر در بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ پایگاه مقاومت بسیج خواهران استان در عرصه‌های خدمت‌رسانی گروه‌های جهادی اجرا شد، مراسم تجلیل و تقدیر از ۱۳۰نفر مادران دارای چهار فرزند به بالا از دیگر برنامه‌ها و اقدامات بسیج جامعه زنان خراسان رضوی است. 
از دیگر برنامه‌های شاخص بسیج جامعه زنان استان، در هفته بسیج، آزادسازی ۳۸مورد از زندانیان معسر است که این برنامه در هفته بسیج آغاز شده و به صورت مستمر در مراحل مختلف نسبت به آزادسازی ۳۸‌زندانی معسر با اولویت مادران و زنان زندانی جرائم غیر عمد انجام خواهد شد. 
جمع آوری کمک برای جبهه مقاومت و مردم جنگ زده غزه و لبنان هم در دستور کار قرار دارد که در همین راستا و در جهت حمایت و کمک به جبهه مقاومت از سوی مادران و کودکان در بیش از ۱۳۰حوزه مقاومت بسیج خواهران استان خراسان رضوی، برنامه‌های ویژه‌ای انجام شده است. 

برای جلب مشارکت بانوان چه برنامه‌ای دارید؟
برای تحقق جذب حداکثری به‌دنبال ایجاد برنامه‌های مبتنی بر علاقه‌مندی‌ها و نقش‌آفرینی‌هایی هستیم که هر بانو و دختری می‌تواند در هر حوزه‌ای داشته باشد و به‌عنوان یک بانوی اثرگذار در سطح محله، شهر و جامعه در بدنه بسیج فعال شود. طبق برآورد، تعداد این بانوان کم نیست و در سطح استان حدود ۵۰۰ هزار نفر از بانوان را جذب کردیم و در گام‌های بعدی جذب بیشتری هم انجام خواهد شد. 
در واقع، چتر بسیج به اندازه طول و عرض خراسان‌رضوی گسترده شده و برای همه فرصتی جهت فعالیت و همراهی و همکاری با هر تخصص و علاقه‌ای وجود دارد. سطح آگاهی و سواد در لایه‌های سه‌گانه بسیج جامعه زنان متفاوت است به‌عنوان مثال، در لایه تخصصی، اعضا تحصیلات بالا، در حد دکتری و کارشناس ارشد دارند و حداقل تحصیلات آنها کارشناسی است. 

آیا برنامه‌ای برای فعالیت‌های تخصصی بسیج در رده‌های سنی مختلف دارید؟
امروز دامنه فعالیت سنی بسیج بسیار گسترده شده و ما از بسیج نونهالان تا بسیج پیش‌کسوتان داریم، بسیاری از فعالیت‌های مساجد و پایگاه‌های ما در نتیجه جذب ظرفیت بسیج نونهال و نقش‌آفرینی آنهاست. همچنین مهد‌های قرآنی بسیج یا خانه کودک بسیج که به خانه کودک در مسجد، خانه بازی در مسجد یا خانه مادر و کودک در مسجد معروف شده است نیز فعالیت خوبی دارند. شیوه‌های جذب به‌طور متنوع و گسترده برای سنین بالاتر تدارک دیده شده و هم اکنون بسیاری از برنامه‌های اجرایی در سطح بسیج پیشکسوتان اجرا می‌شود. در واقع پیشکسوتان بسیج جامعه زنان بازنشسته نیستند و هنوز هم به‌عنوان یک فعال اثرگذار در محله شناخته می‌شوند. برنامه‌های این نقش آفرینی از تسهیل ازدواج دو جوان یا تهیه جهیزیه گرفته تا فعال نگه‌داشتن خیریه‌ها در محلات متنوع است. نتیجه فعالیت همین گروه به واسطه شخصیت، وجاهت محلی و اعتمادی که اعضای محله به او دارند درخشان است.