شناسهٔ خبر: 69980337 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

جشن در بیروت، جنگ در تل‌آویو

دیروز پس از توافق آتش‌بس در شرایطی که ساکنان جنوب لبنان پیروزمندانه و با سر دادن شعار‌هایی در حمایت از مقاومت، در مسیر خانه‌های خود بودند، گزارش‌ها حاکی از این بود که شهرک‌نشینان هیچ تمایلی به بازگشت ندارند. در میان سیل انتقادات از کابینه نتانیاهو، «شکست» فصل مشترک همه موضع‌گیری‌ها بود

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: هنری کیسینجر زمانی گفته بود: «ارتش متعارف اگر پیروز نشود، شکست خورده است. شبه‌نظامی اگر شکست نخورد، پیروز شده است.» این جمله به بهترین وجه، وضعیت این روز‌های صهیونیست‌ها را در لبنان توضیح می‌دهد. دیروز پس از توافق آتش‌بس، در شرایطی که ساکنان جنوب لبنان پیروزمندانه و با سر دادن شعار‌هایی در حمایت از مقاومت، در مسیر خانه‌های خود بودند، مشخص شد که شهرک‌نشینان هیچ تمایلی به بازگشت به خانه‌هایشان ندارند و در میان سیل انتقادات از کابینه نتانیاهو، «شکست» فصل مشترک همه موضع‌گیری‌ها بود. 

صبح روز چهارشنبه، خبر برقراری آرامش در آسمان لبنان و آغاز موج بازگشت آوارگان به سمت جنوب، داغ‌ترین خبری بود که رسانه‌های جهان به آن پرداختند. اگرچه اداره دفاع مدنی، یک‌سری دستورالعمل برای حفظ جان مردم صادر کرد و در بخشی از آن، درباره وجود بمب‌های منفجر نشده یا تجهیزات نظامی هشدار داد، اما این اقدام مانع از این نشد که ساکنان جنوب از بازگشت به منازل‌شان چشم‌پوشی کنند. تصاویر رسانه‌ها حاکی از ترافیک سنگین به سمت جنوب لبنان بود و مردم اقدام به پخش شیرینی و شکلات کردند. خبرنگار العربیه به‌ویژه از ترافیک سنگین در ورودی‌های ضاحیه جنوبی بیروت خبر داد. ساکنان این منطقه در حالی که پرچم‌های حزب‌الله و تصاویر شهدای مقاومت از جمله سیدحسن نصرالله و سیدهاشم صفی‌الدین را در دست داشتند، به شبکه المیادین گفتند: «ما این پیروزی را به نوه‌های خود ارث خواهیم داد.» شهروندان لبنانی این را هم گفتند: «ما به شهید سیدحسن نصرالله می‌گوییم که اگر شما نبودید ما پیروز نمی‌شدیم و به این راه ادامه می‌دهیم و پیروزی نهایی حتمی است.» نفیسه کوهنورد، خبرنگار شبکه بی‌بی‌سی در تشریح شرایط با بیان اینکه با شماری از لبنانی‌ها صحبت کرده است، گفت: «از روستا‌های جنوب لبنان بودند. وقتی می‌پرسیدم که می‌دانید خانه‌تان پابرجاست یا نه، می‌گفتند نمی‌دانیم، مهم نیست، به هر حال برمی‌گردیم.» کوهنورد افزود: «به نوعی طرفداران حزب‌الله و کسانی که ما با آنها صحبت می‌کردیم می‌خواستند نشان بدهند که این آتش‌بس برای آنها یک «پیروزی» است. حس و حالی که کلاً در بیروت و مسیر جنوب شاهد آن بودیم، دست‌کم در میان طرفداران حزب‌الله حس پیروزی است.» همزمان با شادی مردم از بازگشت به خانه‌های خود، وزارت حمل‌ونقل لبنان نیز اعلام کرد روند بازسازی پل‌ها و گذرگاه‌های مرزی آسیب‌دیده را آغاز کرده است. ارتش لبنان هم آمادگی خود را برای استقرار در جنوب این کشور مطابق با دستور دولت با هماهنگی نیرو‌های اضطراری سازمان ملل متحد (یونیفل) با آغاز اجرای توافق آتش‌بس مورد تأکید قرار داد. همچنین، نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان روز چهارشنبه درباره دستاورد اخیر سخنرانی کرد و با بیان اینکه کشورش توانست اثرات تجاوزات رژیم صهیونیستی را خنثی کند، تأکید کرد: «ما نیاز مبرمی به وحدت ملی در میان همه مردم لبنان داریم و آوارگان باید به کشور خود بازگردند. ما در حال سپری کردن یک لحظه تاریخی هستیم که خطرناک‌ترین لحظه برای لبنان بود و مردم و تاریخ آن را تهدید کرد. جنگ چهره واقعی لبنان را در انسجام و وحدت ملی نشان داد.» بری از همه طوایف و نیرو‌های سیاسی در لبنان خواست این کشور را قوی‌تر و متحدتر نگه دارند و اینکه هرچه سریع‌تر رئیس‌جمهور انتخاب شود. وی به شهید نصرالله، ادای احترام کرد و از تمامی کسانی که در برقراری آتش‌بس نقش داشتند، تشکر کرد. 


 تحمیل معادلات در میدان نبرد
در آن سوی میدان نبرد، واکنش صهیونیست‌ها شباهتی به لبنانی‌ها نداشت. یدیعوت آحارونوت در تشریح پیامد‌های حملات حزب‌الله به شمال اراضی اشغالی، به نابودی کامل ۹ هزار ساختمان و ۷ هزار خودرو اشاره کرد. کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش کرد جنگ با حزب‌الله لبنان از زمان تشدید درگیری‌ها در سپتامبر تاکنون منجر به کشته شدن ۱۲۴ اسرائیلی از جمله ۷۹ سرباز شده است. رادیو ارتش رژیم صهیونیستی نیز گزارش کرد در نتیجه حملات موشکی و پهپادی حزب‌الله، آژیر‌های هشدار ۲۲هزار و ۷۱۵ بار در اراضی اشغالی به صدا درآمد. در کنار همه این اخبار، کابینه رژیم صهیونیستی هم تاکنون ناچار شد تا ۱۴۰میلیون شِکِل (۴/۳۸ میلیون دلار) غرامت پرداخت کند که این رقم احتمالاً به دلیل تخلیه مستمر، بیشتر از این هم خواهد شد. اینها بخشی از پس‌لرزه‌های ناشی از تن دادن کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی به توافق آتش‌بس با حزب‌الله است که روند اجرایی آن از دیروز آغاز شد. به عبارتی، «تضمین شکست نظامی حزب‌الله و بازگشت امن ساکنان شمال فلسطین اشغالی»، خواسته صهیونیست‌ها بود و حالا که خواسته‌های آنها محقق نشده است، از آنچه رخ داده، ناراضی‌اند. نتایج یک نظرسنجی نشان می‌دهد که ۹۹درصد از ساکنان سرزمین‌های اشغالی معتقدند اسرائیل در جنگ علیه حزب‌الله پیروز نشده است. با اجرایی شدن آتش‌بس، برخلاف مردم لبنان، ساکنان شمال اراضی اشغالی از بازگشت به شهرک‌های‌شان می‌ترسند. آمیخای استرن، شهردار شهرک کریات‌شمونه گفت که شهرک‌نشینان شمال تمایلی به بازگشت به منطقه و کشته شدن مانند قربانی ندارند. وی ادامه داد: «صرف‌نظر از شهردار بودن، برای بزرگ کردن فرزندانم در کریات‌شمونه احساس امنیت نمی‌کنم.» آمیت سوفر، رئیس شورای منطقه‌ای «میروم هجلیل» نیز معتقد است که توافق آتش‌بس آرامش را برقرار می‌کند نه امنیت. وی گفت: «هیچ‌کس نمی‌خواهد در جایی زندگی کند که در آن امنیت وجود ندارد.» دیوید آزولای، رئیس شورای شهرک «المطله» (متولا) نیز توافق منعقد‌شده را شرم‌آور توصیف کرده است که بنابر آن، شهرک‌نشینان شمال به حال خودشان رها شده‌اند. تامر هایمن، رئیس سابق اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی (امان) در این باره گفت: «ارتش اسرائیل در لبنان به هیچ‌یک از اهداف خود دست نیافته است و این نشان می‌دهد که هدف بازگشت سریع و ایمن شهرک‌نشینان به شمال محقق نشده است.» وی اذعان کرد: «نیرو‌های حزب‌الله در جنگ جسورانه با ارتش اسرائیل این جمله را مجسم می‌کنند که تنها در میدان نبرد معادلات تحمیل می‌شود.» وی خاطرنشان کرد: «اسرائیل پس از یک سال جنگ، با نقص در انبار‌های مهمات، مشکل توانایی سربازان ذخیره و مشکل در دستیابی به اهداف مواجه است. اسرائیلی‌ها توافق با لبنان را توافقی برای تسلیم شدن در برابر حزب‌الله توصیف می‌کنند.»
 

تسلیم در برابر وحشت
سیاسیون صهیونیست هم کابینه را هدف انتقاد گرفته‌اند. یائیر لاپید، رهبر اپوزیسیون گفت: «کابینه اسرائیل مجبور به آتش‌بس شد و در تبدیل پیروزی‌های نظامی به دستاورد‌های سیاسی شکست خورد.» نفتالی بنت، نخست‎وزیر سابق این رژیم هم از توافق صورت گرفته رضایت ندارد و معتقد است که حزب‎الله قادر به تشکیلات‌سازی در نقاط مرزی و استفاده از آنها برای حمله به «شمال اسرائیل» خواهد بود. ایتمار بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی نیز با «خطای تاریخی» توصیف کردن توافق آتش‌بس با لبنان گفت که این توافق، اهداف جنگ را که بازگرداندن امن ساکنان به مناطق شمالی بوده، محقق نمی‌کند.» زهاوا گالئون، عضو کنست اسرائیل هم تأکید دارد: «نتانیاهو می‌گوید ما چهره خاورمیانه را تغییر می‌دهیم. واقعاً؟ آن‌وقت چطور است که ۱۰۱ اسیر را در تونل‌های غزه رها می‌کنید؟» آویگدور لیبرمن، وزیر جنگ سابق صهیونیست‌ها یکی از تند‌ترین انتقادات را متوجه دولت «بی‌بی» کرده است: «نتانیاهو گفت تا پیروزی کامل جنگ ادامه دارد، اما مشخص نکرد کدام طرف پیروز خواهد شد. این توافق به معنای تسلیم شدن در برابر وحشت است. نتانیاهو آرامش موقت را پذیرفته و امنیت داخلی اسرائیل را در بلندمدت به مخاطره انداخته است.» پرفسور دانیل فریدمن، کارشناس و تحلیلگر مسائل صهیونیستی در روزنامه معاریو نوشت که نتانیاهو مبتکر، متوهم و استاد وارونه جلوه دادن واقعیت‌ها و دادن وعده‌های غیرقابل‌تحقق است. واقعیت کنونی این است که اسرائیل توان نظامی و سیاسی برای از بین بردن حزب‌الله را ندارد و نتانیاهو بهتر است به جای دروغ‌پردازی و توهم‌پراکنی، واقعیت‌ها را به همه بگوید. روزنامه هاآرتص نیز تصریح کرد که توافق آتش‌بس اسرائیل، ناقض مبانی اصلی راست‌گرایان اسرائیلی است، اما هیچ‌کس در کابینه جرئت اعتراض به نتانیاهو را ندارد. 

نمای نزدیک
مقاومت فلسطینی آتش‌بس لبنان را تبریک گفت
جنبش حماس در بیانیه‌ای، نقش محوری حزب‌الله را در حمایت از نوار غزه و مقاومت فلسطین ستود و اعلام کرد: «پذیرش توافق با لبنان از سوی دشمن بدون انجام شروط آن، گام مهمی در از بین بردن توهمات بنیامین نتانیاهو در تغییر نقشه خاورمیانه است.» حماس افزود: «متعهد به همکاری با هرگونه تلاش برای آتش‌بس در غزه هستیم و تلاش ما، برای توقف تجاوز به ملت فلسطین است.» بر اساس این بیانیه، عوامل تعیین‌کننده هرگونه توافق در غزه، آتش‌بس، عقب‌نشینی اشغالگران، بازگشت آوارگان و تبادل اسرا است. زیاد النخاله، دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین هم در پیامی به شیخ نعیم قاسم، ایستادگی مجاهدان مقاومت و ملت لبنان و تحقق آتش‌بس را تبریک گفت و افزود: «مبارزه و ایستادگی کردید و به برادران خود در فلسطین یاری رساندید. شما خون پاک و گرانبهای خود را در این راه تقدیم کردید، درحالی که دیگران حتی یک جرعه آب به تشنگان و گرسنگان فلسطینی ندادند.» النخاله در این پیام تأکید کرد: «تا زمان تحقق پیروزی، در یک صف و در یک مقاومت در کنار شما خواهیم ماند.» «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله یمن هم ضمن تمجید از استواری حزب‌الله و مردم لبنان گفت: «ما به انتخاب‌های مقاومت لبنان اعتماد داریم و معتقدیم که رهبری خردمندانه آن توانست با وجود جراحات بزرگ، ابتکار عمل را در این برهه حساس به دست بگیرد و دشمن اسرائیلی اگر با مقاومت محکم و استوار مواجه نمی‌شد که با جنایات ترور خائنانه در هم نشکست، آتش‌بس را نمی‌پذیرفت.» وی تأکید کرد: «مقاومت می‌تواند جنگ فرسایشی بلندمدتی را به راه بیندازد، جنگی که یک رژیم ضعیف و شکننده نمی‌تواند آن را تحمل کند و همانطور که رهبر شهید سیدحسن نصرالله گفت، این دشمن اسرائیلی در ضعف و شکنندگی خود از تار عنکبوت ضعیف‌تر است.»