شناسهٔ خبر: 69978097 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: گویانیوز | لینک خبر

» مقامات جمهوری اسلامی: خزانه خالی است، گاز و برق و آب هم نداریم

صاحب‌خبر -

عملی شدن وعده رهبر جمهوری اسلامی درباره حمله به اسرائیل می‌تواند وضعیت معیشتی شهروندان را به مراتب از شرایط فعلی هم بدتر کند

ایندیپندنت فارسی - روز چهارشنبه هفتم آذر مسعود پزشکیان، رئيس‌جمهوری ایران گفت دولت او توان اقتصادی خاصی برای بهبود وضعیت اقتصادی یا توقف روند تشدید فقر میان جامعه ایران ندارد و ئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران نیز اعلام کرد که امکان تامین مالی پروژه‌ها و طرح‌های توسعه‌ای برای دولت «تقریبا به صفر رسیده است.»

در روزهای اخیر شمار زیادی از مقامات ارشد نظام جمهوری اسلامی، یکی پس از دیگری به بیان هشدار درباره ابربحران‌های اقتصادی و کمبود بسیار زیاد در حوزه تامین برق، بنزین، گاز و آب اشاره کرده‌اند. این درحالی است که وعده تداوم سیاست‌های تنش‌زای منطقه‌ای و درگیری با غرب همچنان در بیان عالی‌ترین مقام‌های جمهوری اسلامی همچنان تکرار می‌شود.

در تازه‌ترین نمونه، مسعود پزشکیان امروز در جلسه با مقامات سازمان بسیج و سپاه پاسداران گفت: «ما الان در یک جنگ تمام‌عیار اقتصادی هستیم که بدتر از جنگ تحمیلی (با عراق) است. این جنگ مردم ما را اذیت می‌کند و به اقشار متوسط و ضعیف فشار سنگینی وارد کرده است. برای حل مشکل همه باید دست به دست هم بدهیم، چون اگر فکر می‌کنید دولتی پولی دارد که وضعیت مردم را بهتر کند، اشتباه می‌کنید. روز به روز هم نارسایی‌ها و مشکلات ما بیشتر خواهد شد.»

مطالب بیشتر در سایت ایندیپندنت فارسی

همزمان محمدرضا عارف، معاون پزشکیان نیز در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی اکس، با بیان اینکه «ما نمی‌خواهیم بگوییم در چه شرایطی دولت را تحویل گرفته‌ایم»، خواستار توقف انتقادهای جناح سیاسی مقابل از دولت شد و سپس افزود: «اگر بی‌انصافی‌ها در قبال دولت ادامه پیدا کند، در گام اول تذکر می‌دهیم و اگر باز هم ادامه یافت، آن‌وقت مجبور می‌شویم برای مردم بازگو کنیم که شرایط‌ وزارتخانه‌هایی که تحویل گرفتیم چگونه بوده است. ما نمی‌خواهیم کاری کنیم که مردم نگران شوند.»

از طرف دیگر محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی روز سه‌شنبه ۶ آذر و برای اولین‌بار، نسبت به نادرست بودن ادعاهای پیشن مقامات نظامی و امنیتی درباره توان ایران برای بستن تنگه هرمز و ایجاد اخلال در تجارت جهانی نفت اعتراف کرد و نسبت به تشدید ناترازی‌ها و کسری بودجه هشدار داد.

قالیباف با اشاره اینکه در زمستان سال گذشته نیز حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی انرژی وجود داشت و به همین دلیل مجبور به تعطیلی گسترده صنایع شدند، گفت: «روزی بود که وقتی دشمنانمان ما را تهدید می‌کردند، می‌گفتیم نفت خود را به روی شما می‌بندیم و این اهرم تهدید ما بود. اما امروز کدام نفت را می‌بندیم و چه اهرمی داریم؟ حتی اگر تحریم هم نباشیم، تکلیف ما در این حوزه روشن است. لذا این خسارتی برای ما است که باید به آن توجه کنیم.»

همچنین فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم منتقدان دولت پزشکیان در درون نظام را تهدید کرد و مدعی شد که؛ «اگر ما چیزی نمی‌گوییم، نه به دلیل این است که چیزی نداریم بگوییم، بلکه به این سبب است که اصلا مایل نیستیم تا آرامش روانی مردم به‌هم بخورد.»

در همین حال حجت‌الله میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران که در نشستی برای بررسی بودجه ۱۴۰۴ سخن می‌گفت، توضیح داد که دولت پزشکیان امسال اوراق قرضه دولتی را چهار برابر کرد و از ۲۵۵ هزار میلیارد تومان به ۱۳۸۰ هزار میلیارد تومان رساند تا ۵۵۰ همت از بدهی قبلی خود را پرداخت کند.

او گفت: «اما نکته مهم این است که این اقدام تقریبا تمام بازار سرمایه را تسخیر می‌کند و حالا یک برون‌رانی کامل در بازار سرمایه در حال رخ دادن است. در بازار پولی هم این اتفاق افتاده و در ۳ سال گذشته امکان تامین مالی بخش خصوصی یا هر پروژه و طرح سرمایه‌پذیر توسعه‌ای و ایجادی، تقریبا به صفر رسیده است. یعنی در این دو بازار دولت نمی‌تواند هیچ پروژه توسعه‌ای و ایجادی را تامین مالی کند.»

میرزایی در ادامه با بیان این پیش‌بینی که معتقد است نرخ تورم در سال آینده از رقم ۴۰ درصد پیش‌بینی شده در لایحه بودجه عبور خواهد کرد، افزود دولت پزشکیان در شرایط فعلی ناگزیر است تا قیمت حامل‌های انرژی، ازجمله نرخ بنزین را افزایش دهد «که این اتفاق هم آثار و پیامدهای تورمی به همراه خواهد داشت.»

با این وجود و آمارهای دولتی که نشان می‌دهند دست‌کم ۷۰ درصد از جمعیت زیر خط اقتصادی فقر قرار گرفته‌اند، رهبر جمهوری اسلامی و مشاوران او همچنان با قطعیت درباره پاسخ نظامی به اسرائیل و عدم هراس از آغاز جنگی گسترده و مستقیم با ارتش اسرائیل سخن می‌گویند. وعده‌ای که در صورت عملی شدن، می‌تواند شرایط معیشتی ایرانیان را نسبت به وضعیت فعلی نیز به مرابت بدتر و بحرانی‌تر کند.