به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مقوله تبلیغات تجاری توسط بسیاری از سلبریتی های هنری موضوع جدیدی نیست، اما هر چه بیشتر پیش می رود می تواند فاجعه بار باشد. تبلیغات از آگهی های تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی ، به تبلیغات پوشاک و خوراک و هزار و یک موضوع دیگر در اینستاگرام راه یافته و حتی چهره های بسیار آشنایی را روی بیلبورد های شهر برای تبلیغ یک محصول می بینیم؛ چهره هایی که از سینما ، تلویزیون و عکس های پوستر فیلم و سریال های مختلف به عکس روی واگن های مترو ، اوتوبوس یا کامیون های باربری رسیدند.
بسیاری از آگهی هایی که برای شبکه نمایش خانگی و اینستاگرام تولید می شود از معیار های استاندار هم برخوردار نیست ، استفاده از موسیقی های مبتذل یا پرداختن به موضوعاتی که در عرف جامعه عموعا از آن صحبتی نمی شود و یا بسیاری از بازیگران زن که در اینستاگرام و شبکه های مجازی حضوری عجیب و با پوششی بحث برانگیز دارند، تبلیغات را به سمت و سوی حاشیه سازی می کشاند.
اینکه موسیقی ای برای تبلیغ استفاده شود که شبیه به نسخه معروف و بدون مجوز است و یا سناریو هایی مثل تبلیغ نوار بهداشتی که عیان کردن آن عادی سازی مسائل جنسی و حرمت شکنی در این راستا است و پایشان به شبکه نمایش خانگی برسد و یا دیدن برخی از تبلیغات که حتی در مفهوم به عنوان شوخی به موضوعات جنسی اشاره دارد نه تنها در جهت فرهنگ سازی گام مثبتی و قابل اثری بر نمی دارد بلکه با پیروی این راه فاجعه نیز در موضعات فرهنگی آن هم در عرف ایرانی به جای خواهد گذاشت.
تبلیغ نوار بهداشتی ، فرهنگسازی با بی فرهنگی؟
به طور مثال الناز حبیبی در تبلیغ برند نوار بهداشتی فعالیت داشته است، در ابتدای بحث با شعار این که ما در خصوص موضوع عادت ماهانه بانوان در حال فرهنگ سازی هستیم این تبلیغات در فضای مجازی و در پلتفرم های شبکه نمایش خانگی دست به دست شد. عملی که میتوان آن راعادی سازی علیه فرهنگ عفیف بانوان ایران زمین و در جریان تبلیغات به بهانههای واهی مثل روزمرگی جامعه زنان نامید.
موضوع بعدی عدم توجه به رده سنی در تولیدات محتوای فراگیر است. کودکان و نوجوانان یکی از مشتری های پر و پا قرص شبکه های مجازی ، تلوزیون و پلتفرم ها هستند ، بسیاری از سریال ها را نیزدر کنار خانواده هایشان تماشا می کنند، چه دلیلی دارد وقتی هنوز برای دانستن این موضوعات آماده نیستنند در این پلتفرم ها با آن آشنا شوند؟! فرهنگ سازی و آموزش باید ازسوی خانواده ها ، مدارس و دانشگاه ها ، کتاب ها و ویدئوهای آموزشی و روانشناسی در سنین مناسب برای آن ها صورت بگیرد، اما همچین تبلیغی که به طور خودکار برروی همه فیلم های پلتفرم های شبکه نمایش خانگی پخش می شود گامی به سوی فرهنگ سازی نیست ، بلکه استفاده از تابو شکنی برای مطرح شدن و بر سر زبان ها افتادن است.
حضور روز افزون بازیگران
علاوه بر موضوعات محتوایی بسیاری از سلبریتی هایی اکنون در حال تبلیغات هستند که عموما چهره های گرانی در حوزه سینما و تلویزیون به شمار می آیند ، علاوه بر چهره های سینمایی بسیاری از ورزشکاران و فوتبالیست ها هم این روز برای تبلیغ محصولات مختلف جلوی دوربین می روند.
بازیگران و سلبریتی ها اخیرا چهره هایی از خود در دنیای تبلیغات ساخته اند که مردم با دیدن آن ها در ابتدا هنر و بازی شان را به یاد نمی آورند ، بلکه برندی را به یاد می آورند که این چهره در تمام تیزر های تبلیغاتی ، بیلبورد های سطح شهر و عکس های تبلیغاتی متعدد در فضای مجازی یا حتی فضای عمومی شهری سعی در تبلیغ آن داشت. به عنوان مثال پژمان جمشیدی از جمله پرکارترین بازیگران تیزرهای تجاری است که تیزرهای متنوع و پرشماری را برای یک مجموعه فروشگاه لوازم خانگی بازی کرده است.
میلاد کی مرام که در تبلیغات برند واحدی از ابزارالات صنعتی فعالیت دارد، سینا مهراد که نوعی نوشینی انرژی زا را تبلیغ می کرد ، الناز حبیبی که برای اولین بار در تبلیغ یک برند نوار بهداشتی دیده شد و جنجال های بسیاری هم به پا کرد، پوریا پورسرخ که به عنوان سفیر یک شرکت ارائهدهنده خدمات پستی فعالیت میکند، مرجانه گلچین که از حدود یک سال پیش با شدت گرفتن فعالیتهای تبلیغاتیاش، سفیر یک برند محصولات شوینده شد؛ بهرام رادان که در تبلیغات محصولات برقی خانگی است ، امین حیایی تبلیغ برند سس شده ، الیکا عبدالرزاقی و امین زندگانی هر دو در تبلیغ برند قابلمه و لوازم آشپرخانه فعالیت کردند و بازیگرانی مانند مریم کاویانی ، نیوشا ضیغمی ، ستاره معصومی ، آرام جعفری و دیگر خانم بازیگرانی که در فضای مجازی و ایسنتاگرام به عنوان مدل در مزون ها و آرایشگاه های مختلف با پوشش ها و آرایش های عجیب و قابل بحث در حال تبلیغ هستند.
چرا فاجعه بار؟
اسامی بازیگرانی که از شهرت خود برای درآمدزایی شخصی و در نهایت تبلیغ و درآمدزادیی یک برند تجاری استفاده کردند کم نیست و هر روز به این آمار اضافه می شود. برند ها برای دیده شدن نیاز به چهره هایی دارند که برای مردم محبوب و مشهور باشد علاوه بر آن بازیگران و هنرمندان نیز به خاطر شرایط کاری و مالی خود با رضایت در تبلیغات مختلف حاضر می شوند ؛ برندی که بیشتر خرج کند ، چهره مشهور تری را نیز برای برند خود بر می گزیند و در این میان تنها چیزی که متضرر می شود فرهنگ و سینما است!
بازیگران، به عنوان الگوهای اجتماعی، تأثیر بسزایی بر ذهنیت و رفتار عمومی دارند. هنگامی که آنها به تبلیغ کالاها و برندهای تجاری میپردازند هنر و فرهنگ به ابزاری برای سودآوری تبدیل میشوند و این مسئله میتواند به تضعیف ارزشهای بنیادین سینما منجر شود.
علاوه بر این، این نوع تبلیغات میتواند بر انتخابهای هنری بازیگران تأثیر بگذارد. آنها ممکن است به جای انتخاب نقشهای چالشبرانگیز و هنری، به سمت پروژههایی بروند که با منافع تجاری همخوانی دارد. این تغییر در اولویتها، میتواند به کاهش کیفیت آثار سینمایی و تضعیف خلاقیت در صنعت فیلمسازی منجر شود.
از سوی دیگر، تبلیغات گسترده میتواند باعث ایجاد فاصله میان هنرمند و مخاطب شود. وقتی بازیگران بیشتر به عنوان سفیران برندها معرفی میشوند تا هنرمندان، ارتباط عاطفی و فرهنگی که بین آنها و تماشاگران وجود دارد، کمرنگتر میشود. این فاصله میتواند به کاهش علاقه عمومی به سینما و هنر منجر شود و در نهایت، فرهنگ غنی سینمایی را تحت تأثیر قرار دهد.