به گزارش خبرگزاری ایمنا، محمدجواد ظریف درباره آغاز روند مذاکرات معاونان وزارت امور خارجه ایران با کشورهای اروپایی از روز جمعه، تصریح کرد: گفتوگو همیشه میتواند راهگشا باشد، البته طرف مقابل (اتحادیه اروپا) باید از موضع برتریطلبی و کانون هنجار جهانی بودن خارج شود. اروپاییها هنجارمحور نیستند، ببینید چگونه با جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین، غزه و لبنان برخورد میکنند، بنابراین آنها در جایگاهی نیستند که خود را کانون تعیین هنجار برای دنیا بدانند. باید از این به قول خودشان «اسب بلندی» که سوار شدهاند، پیاده شوند و با دنیا بهعنوان همتا برخورد کنند و بدانند اگر کسی قرار است پاسخگو باشد، آنها هستند.
ظریف با اشاره به صحبتهای اخیر علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب افزود: ایران از برجام خارج نشده، ایران همچنان اعلام کرده است که آمادگی دارد به برجام پایبند باشد، ایران در چارچوب برجام عمل کرده است، اما آمریکا از برجام خارج شده و تعهدات خود را نقض کرده است.
معاون راهبردی رئیسجمهور ادامه داد: شاهد وضعیت بیسابقهای در جامعه جهانی هستیم، دولتی که خود را عضو دائم شورای امنیت میداند، کشوری را که پایبند به قطعنامه همین شوراست، مجازات میکند.
وی با طرح این سوال که اروپاییها چه کردند؟، تصریح کرد: آنها هم با آمریکا همراه شدند. آنها نخست در اعلامیهها و بیانیهها با آمریکا مخالفت کردند، اما هیچ اقدامی نکردند. تعهدات اروپا نسبت به ایران، منوط به اجرای تعهدات از سوی آمریکا نبود، بلکه منوط به اجرای تعهدات توسط ایران بود. به مدت یکسال آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش داد و تأیید کرد که ایران در حال اجرای تمام تعهدات خود است بهرغم اینکه آمریکا از برجام خارج شد و تمام تعهدات خود را نقض کرد.
ظریف خاطرنشان کرد: اروپاییها نهتنها تعهدات خود در برجام را اجرا نکردند، حتی تعهداتی که بعد از خروج آمریکا از برجام دادند را نیز اجرا نکردند. اروپا پس از خروج آمریکا از برجام، دو بار تعهد داد و حتی یکی از آن ۱۱ تعهد را اجرا نکرد، بنابراین اروپاییها در موقعیتی نیستند که ادعایی در برابر ایران داشته باشند و به همین دلیل قطعنامهای که در شورای حکام تصویب کردند، هیچ جایگاه حقوقی ندارد و از نظر حقوقی بیپایه و اساس است.
معاون راهبردی رئیسجمهور ادامه داد: ایران اعلام کرده که آماده بازگشت به تعهدات خود است، اما یادمان نرفته در دوران شیوع کرونا بهدلیل تحریمها چه بلاهایی سر مردم ایران آوردند. آنها باید نشان دهند که آماده جبران خسارات هستند. اروپا و آمریکا بدانند که در موضع مدعی نیستند، باید پاسخگو باشند و تنها با ایجاد توازن و موضع برابر است که میتوانیم به توافق برسیم.
ظریف افزود: مبنای توافق جدید بهحتم برجام است، توافقی که ماهها و شاید دهها هزار نفر ساعت در ایران، آمریکا، اروپا، روسیه و چین روی آن کار شده است. توافقی که به تعبیر اروپاییها، یکی از مهمترین دستاوردهای دیپلماتیک جهان است.
وی تصریح کرد: لازم است دوباره درباره بعضی موضوعات و تاریخهایی که به دلیل نقض برجام توسط آمریکا از آنها عبور کردهایم، صحبت کنیم.
معاون راهبردی رئیسجمهور ادامه داد: نمایندگان ایران در گفتوگو با اروپا (مجید تختروانچی و کاظم غریبآبادی) با طرح نگاه و خواستههای ایران و مطرح کردن نقاطی که غرب باید نسبت به آن پاسخگو باشد، زمینه حرکت به جلو را فراهم میکنند.
ظریف با تاکید بر اینکه هیچیک از طرفها از نقض برجام سود نکرده است، خاطرنشان کرد: تمام دنیا به این امر واقف است. منفعت تمام طرفها این است که این روند خسارتبار یعنی در واقع روندی که حاصل جمع آن منفی است، نهتنها متوقف شود، حتی معکوس و برگشت داده شود، چرا که حاصل جمع صفر در کنشهای بینالمللی بیمعناست.
منبع: ایرنا