شناسهٔ خبر: 69967072 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

برای یادگیری هیچ‌وقت دیر نیست

تلویزیون تلاش دارد به‌صورت ویژه به نوجوان و جوان توجه داشته باشد و برای این گروه سنی برنامه‌ریزی کند. قشر نوجوان همواره به‌واسطه سرگردانی‌ها و تحولاتی که مختص همین سن است، کمتر جدی گرفته شده‌اند. اما تلویزیون با به‌رسمیت‌شناختن دغدغه‌های آنان، آثاری را تولید می‌کند که گاهی از حضور نوجوانان نیز بهره‌مند است.

صاحب‌خبر -
 
برنامه «هیچ‌وقت دیر نیست» به تهیه‌کنندگی علی‌اکبر کریمی و با اجرای شعله قهرمانی، از جمله برنامه‌هایی است که برای مخاطب نوجوان و جوان کشورمان تولید شده و از سوم آذرماه روی آنتن زنده شبکه آموزش سیما رفته است. البته مخاطب آن تنها قشر نوجوان نیست؛ خانواده‌هایی که برای مهارت‌‌آموزی فرزندانشان دغدغه‌مند هستند نیز می‌توانند در دایره مخاطبان این برنامه قرار گیرند.«هیچ‌وقت دیر نیست» دو حوزه خانواده و آموزش را با هم گره زده و به‌جای تمرکز بر چند جنبه آموزشی، به همه جنبه‌های زندگی، از محیط زیست گرفته تا ادبیات، خوراک، پوشاک و حتی یادگیری ریاضیات، از زاویه‌ای دیگر می‌پردازد. این برنامه در صد قسمت، شنبه تا چهارشنبه هر هفته ساعت ۱۰:۳۰ پخش می‌شود.
   
پاتوقی برای والدین و فرزندان
علی‌اکبر کریمی تهیه‌کننده این برنامه در گفت‌وگو با جام‌جم با اشاره به جامعه هدف این برنامه بیان کرد: موضوع اصلی «هیچ‌وقت دیر نیست» آموزش است؛ اما این برنامه در حوزه خانواده است. بیشتر مخاطبین ما خانم‌های خانه‌داری هستند که فرزند دانش‌آموز یا دانشجو دارند. معمولا مابین خانواده‌ها و فرزندان در این رده سنی اختلاف‌نظراتی وجود دارد و ما به‌دنبال این هستیم که راهکارهایی را توسط کارشناسان و حتی حضور خود نوجوانان و جوانان ارائه دهیم تا بتوانیم ما‌ بین فرزندان و خانواده‌هایشان یک زبان مشترک ایجاد کنیم.این برنامه محل قرار و پاتوقی است که نوجوانان و جوانان هر‌روز تجربیات و مهارت‌های خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند. کریمی در این‌زمینه گفت: از نظر ساختاری، ما یک فضای کارگاهی داریم که ترکیبی است از خانه و مدرسه؛ در این‌فضا، دغدغه‌های والدین و یا مسائلی که در یک خانه به‌وجود می‌آید را ترسیم می‌کنیم تا در‌نهایت به یک راهکار درست برای آن مسأله برسیم.«هیچ وقت دیر نیست» با حضور خود نوجوانان و جوانان در کنار مجری همراه است و خود دانش‌آموزان بخش‌های مختلف را باتوجه به موضوع آماده می‌کنند. این مشارکت موجب پویایی این برنامه شده است. تهیه‌کننده این برنامه در این زمینه بیان کرد: ما برنامه بسیار موفقی به نام«با‌‌ کربلا» را در شبکه آموزش داشتیم که ساختار و فرم اجرایی برنامه ما شبیه به آن است. حضور خود بچه‌ها کمک می‌کند که برنامه ریتم مناسب و محتوای بسیار خوبی داشته باشد و هم این‌که مخاطب با آن بهتر ارتباط برقرار می‌کند.
   
مجری «سیمای خانواده» در قاب آموزش
نکته قابل‌توجه در برنامه «هیچ‌وقت دیر نیست» حضور شعله قهرمانی، مجری قدیمی تلویزیون به عنوان مجری در برنامه است. قهرمانی سال‌ها در برنامه‌هایی با محوریت خانواده همچون «سیمای خانواده» اجرا کرده و بی‌شک در این حوزه صاحب نظر است. کریمی در رابطه با این انتخاب گفت: پیش از این در برنامه‌هایی چون «سیمای خانواده» و «عصر خانواده» با خانم قهرمانی همکاری داشتیم. مخاطبان نوع اجرای ایشان و آرامشی که در اجرا دارند را دوست دارند. ضمن این‌که مخاطب دیروز ایشان در «عصر خانواده»، امروز مادرانی هستند که دغدغه‌های فرزندان‌شان را دارند و این والدین با خانم قهرمانی بزرگ شدند. ضمن این‌که مخاطب هم خوب می‌داند که خانم قهرمانی در هر برنامه‌ای حضور پیدا نمی‌کند. این نکته در ارتباط‌‌گیری با مخاطب برای ما کمک‌کننده است.
   
هنوز هم خانواده!
حضور قهرمانی در برنامه‌ای که سر و کارش با نوجوانان و جوانان است، شاید در نگاه اول برای مخاطبانی که با او و برنامه‌هایش آشنا هستند و با آنها خاطره دارند، یک تغییر رویکرد باشد اما او همواره دغدغه خانواده را داشت و همین دغدغه است که این بار پای او را به یک برنامه با تم نوجوانانه باز کرده است.شعله قهرمانی در گفت‌وگو با جام‌جم در این‌باره بیان کرد: محوریت «هیچ‌وقت دیر نیست» خانواده است؛ حوزه‌ای که من در آن سال‌ها کار کرده‌ام و در شبکه‌های مختلف برنامه داشتم. چیزی که در این برنامه برای من جذاب است، این است که از یک منظر جدید و نو به این حوزه نگاه می‌کند. جذابیت دیگر برنامه این است که فقط از نگاه پدر و مادرها نگاه نکرده و از زاویه فرزندان نیز به مسائل نگاه می‌کند؛ چراکه این فرزندان نیز نیازها و توقعاتی دارند.
   
فرزندان دیروز، والدین امروز
او اشاره کرد که بخشی ازمخاطبان برنامه تازه‌اش، همان کودکان ونوجوانانی هستندکه سال‌ها پیش والدینشان مخاطب برنامه‌های او بودند. قهرمانی گفت: اکنون شکافی بین نسل‌ها وجود دارد که به نظر من باید درموردش صحبت کرد و به یک تعامل و تفاهم رسید. جای چنین برنامه‌ای در تلویزیون خالی بود. وی ادامه داد: بسیاری از مخاطبان من فرزندانی بودند که پدر و مادرهاشان برنامه ما را می‌دیدند. اکنون خودشان بزرگ شده و پدر و مادر شدند.برخی ازمسائل با تغییر نسل، تغییر نمی‌کنند؛ مثلا موضوع انسجام خانواده و سلامت فرزندان که مسائل اساسی هر خانواده است در طول زمان تغییر نمی‌کند. اما در هر دوره و هر نسلی گفتمان و نیازها متفاوت می‌شود. بنابراین ما به عنوان پدر و مادر اگر می‌خواهیم محبت و عشق‌مان ثمربخش باشد، نیازمند هستیم که دائما اطلاعات خود را به روز کنیم تا بچه‌ها به صرف این که ما را دوست دارند، کنارمان نباشند؛ بلکه احساس کنند که حرف مشترکی دارند.در کنار قهرمانی، نوجوان و جوانانی در برنامه حضور دارند تا از دغدغه‌هایشان بگویند. ارتباط مجری باسابقه با این جوانان نکته مهمی است که می‌تواند تاثیراتی در کیفیت برنامه داشته باشد. این مجری ارتباطش با این جوانان را به ارتباطش با فرزندانش تشبیه کرد. او گفت: ارتباط من با نوجوانان و جوانان برنامه نیازمند زمان است. همان‌قدر که در یک خانواده مدت‌ها طول می‌کشد تا ارتباط شکل بگیرد وعمق پیدا کند، با این جوانان نیز چنین است. این ارتباط به مرور با شناخت، عمیق‌تر می‌شود و تلاش می‌کنیم که به نقطه مشترک برسیم. طبیعتا من هم به عنوان یک مادر با توجه به تجربیاتم، از دغدغه‌ها و مسائلی که با آن روبرو بودم سخن می‌گویم تا والدین امروز استفاده کنند.

یک گروه منسجم و قوی
قهرمانی ازتجربه کاربا آقای‌کریمی هم سخن گفت.اوبیان کردکه تجربه‌کاری باایشان دربرنامه‌های مختلفی چون «سیمای‌خانواده» موجب شده است تا به شناختی از شیوه کاری و دغدغه‌های یکدیگر داشته باشند. وی اشاره کرد: آقای کریمی انسان بسیار شریف، مودب و پیگیر هستند. ایشان به تیم‌شان بسیار اعتماد دارند و به تیم بها می‌دهند. مزیت کار کردن با ایشان این است که دست ما را باز می‌گذارند و پذیرای ایده‌های ما هستند. بنابراین از جذابیت‌های دیگر این برنامه، تیمی بود که ایشان چیده بودند که به نظر من یک تیم منسجم و قوی است. این مجری پیشکسوت در پایان گفت: مهم‌ترین موضوع «هیچ وقت دیر نیست» رسیدن به یک زبان مشترک بین اعضای خانواده است. امیدوارم برنامه برای خانواده‌ها جذابیت داشته باشد. البته مستلزم این است که خانواده‌ها هم پیگیر باشند و نظرات‌شان را بگویند تا در نهایت به مسیری برسیم که به رشد خانواده‌ها بینجامد.