شفاآنلاین: سلامت > فرسودگی تجهیزات پزشکی به یکی از چالشهای اساسی حوزه سلامت در ایران تبدیل شده است. در شرایطی که بیماران بهویژه مبتلایان به سرطان به درمان و تشخیص دقیق نیاز دارند نقصهای فنی و فرسودگی دستگاههای رادیوتراپی و تصویربرداری باعث شده علاوه بر رنج بیماری، چالشهایی چون خطای تشخیص، درمان ناکارآمد و هزینههای اضافی هم وجود داشته باشد.
به گزارش شفا آنلاین : دکتر احمد آریایینژاد، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با همشهری از ضرورت شکسته شدن انحصار در تجهیزات پزشکی خبر داد و گفت: «در کمیسیون گامهای مؤثری برای شکستن انحصار واردات و رانتهایی که در این حوزه وجود داشت برداشتیم.» نکتههای او را در ادامه بخوانید.
1در زمینه تجهیزات، مشکلاتی داریم که دامنگیر بیماران شده است. این مشکلات در بخش تشخیص و درمان وجود دارد.
2فرسودگی تجهیزات پزشکی به‌ویژه در حوزه تشخیص سرطان، منجر به خطاهای زیادی می‌شود. دستگاه‌های تصویربرداری ام‌‌آر‌‌آی و سی‌تی‌اسکن که از اصلی‌ترین ابزارهای تشخیص دقیق سرطان‌ها هستند، در بسیاری از مراکز درمانی کشور به ‌خاطر کمبود قطعات یدکی و تعمیرات ناکافی دچار مشکلات فنی می‌شوند.
3عدم‌ به‌روز‌رسانی تجهیزات پزشکی می‌تواند باعث خطا در دوز درمانی و آسیب‌های جانبی به بافت‌های سالم بدن بیمار شود. این مسئله نه‌تنها رنج بیمار را افزایش می‌دهد، بلکه باعث طولانی شدن فرایند درمان و کاهش شانس بهبود می‌شود.
4فرسودگی تجهیزات پزشکی هزینه‌های پنهان دیگری نیز به بیماران و خانواده‌های آنان تحمیل می‌کند. بیماران مجبورند برای استفاده از تجهیزات دقیق‌تر و به‌روز‌تر به مراکز درمانی خصوصی مراجعه کنند که این کار هزینه‌های بالایی دارد.
5نوسازی و به‌روزرسانی تجهیزات و ایجاد استانداردهای جدید می‌تواند به بهبود شرایط درمانی و کاهش خطاها کمک کند. واردات تجهیزات پیشرفته که به‌دلیل تحریم‌ها دشواری‌های متعددی دارد، یکی از کلیدهای بهبود شرایط است.
6 بخش خصوصی‌ای که انحصاری نباشد عالی است و می‌تواند به دولت برای بهبود شاخص‌های نظام سلامت ازجمله تأمین تجهیزات مورد نیاز، کمک شایانی کند. وظیفه ما در مجلس پیگیری این مشکلات و چالش‌های این حوزه است.
3راهکار
1. اعتماد به شرکت‌های دانش‌بنیان و جوانان داخلی برای تولید و تأمین تجهیزات
2. به کار بستن روش‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها
3. در نظر گرفتن بودجه مناسب برای نوسازی این تجهیزات ∎