شناسهٔ خبر: 69961683 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

زمزمه آتش‌بس ۶۰ روزه موشک‌های حزب‌الله کار خود را کرد

نفتالی بنت با بیان اینکه این توافق نمی‌تواند از توان حزب‌الله برای حمله به اسرائیل جلوگیری کند آن را «شکست کامل دیپلماتیک-امنیتی» توصیف کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، «زمزمه» آتش‌بس ۶۰ روزه‌ای بین حزب‌الله لبنان و رژیم آپارتاید اسرائیل به گوش می‌رسد؛ آن هم درست دو روز پس از یکی از سنگین‌ترین و پر خسارت‌ترین حملات حزب‌الله لبنان به سرزمین‌های اشغالی! این «زمزمه» آن‌قدر جدی هست که ممکن است، وقتی مشغول مطالعه این گزارش هستید، آتش‌بس آغاز شده باشد.

یکشنبه‌ای که گذشت (۴ آذر ماه برابر با ۲۴ نوامبر) حملات حزب‌الله به اراضی اشغالی حقیقتا بی‌نظیر بود. این حملات از جهت وسعت از شمال اراضی اشغالی تا تل‌آویو و اشدود را زیر آتش بُرد و از جهت شدت نیز باید گفت که، بیش از ۳۰۰ موشک و پهپاد نقاط اشغالی را در هم کوبید. روزنامه عبری «یدیعوت آحارونوت» وقتی اجازه یافت به بخشی از خسارت‌های این حمله اشاره کند نوشت، میزان خسارت‌های وارد شده «ده‌ها میلیون شِکِل» تخمین زده شده است. این روزنامه عبری همچنین نوشت، در روزی که شاهد شدیدترین تبادل آتش در مناطق وسیعی در سراسر اراضی از زمان آغاز جنگ بودیم، ده‌ها تیم مالیاتی به محل‌های خسارت‌دیده آمدند، اما به دلیل گسترده بودن دامنه حوادث، هنوز امکان ارزیابی خسارت‌ها وجود ندارد؛ اما با این وجود، خسارت‌های وارد شده، ده‌ها میلیون شِکِل برآورد شده است. روزنامه یدیعوت آحارونوت همچنین نوشت، بیش از ۸ هزار ساختمان در شمال سرزمین‌های اشغالی تخریب و ویران شده‌اند. در پی این حملات به یکباره عزم صهیونیست‌ها برای برقراری آتش‌بس جزم شد! البته خالی از لطف نیست که بدانیم، این روزنامه عبری همچنین نوشت، میزان خرابی‌ها در کریات شمونه باور نکردنی است و تنها بازسازی ساختمان‌های آموزشی آسیب‌دیده ۴ ماه طول خواهد کشید. تقریباً هیچ ساختمان سالمی در شهرک‌های صهیونیست‌نشین در مرزهای با لبنان وجود ندارد و بیشتر خانه‌ها نیاز به بازسازی یا تخریب دارند.

آتش‌بس نتیجه حملات حزب‌الله یا مذاکرات هوکشتاین؟!

در همین رابطه «عبدالباری عطوان»، تحلیلگر مسائل منطقه، در مقاله جدید خود در روزنامه الکترونیکی «رأی الیوم» نوشت که آتش‌بس بعد از یکشنبه سیاه صهیونیست‌ها مطرح شد که در آن بیش از ۳۴۰ موشک و پهپاد انفجاری به سمت پایگاه‌های نظامی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در تل‌آویو و حیفا و صفد شلیک و باعث شد بیش از ۴ میلیون صهیونیست به پناهگاه‌ها فرار کنند. در نتیجه این حملات، فرودگاه «بن گوریون» تعطیل و آتش‌سوزی‌های زیادی در سرزمین‌های اشغالی ایجاد شد و چندین نفر زخمی شدند. روند زندگی در شمال سرزمین‌های اشغالی و شهرهای الجلیل غربی (شامل عکا، نهاریا و حیفا) و الجلیل شرقی (صفد) نیز کاملاً مختل شده تا جایی که رکورد عملیات حزب‌الله در یک شبانه‌روز به عدد ۵۱ عملیات رسیده و تمامی مدارس را در این مناطق به تعطیلی کشانده است.

«عطوان» در پایان تصریح کرد که این تحولات میدانی و موشک‌ها و پهپادها است که پایان جنگ را در لبنان و غزه رقم می‌زند و اقدامات «عاموس هوکشتاین» فرستاده آمریکا که به تازگی به تل‌آویو سفر کرده، هیچ تأثیری در این میان ندارد. شیخ «نعیم قاسم» در اظهارات خود کاملاً صادق بود، وی تصریح کرد که «موشک‌باران بیروت با موشک‌باران تل‌آویو همراه خواهد بود و حزب‌الله تسلیم نخواهد شد.» الان می‌بینیم که فریاد دشمن در نتیجه حملات یکشنبه گذشته حزب‌الله به آسمان بلند شده است.

جزئیاتی از توافق آتش‌بس

«الیاس بوصعب»، معاون رئیس پارلمان لبنان، دوشنبه، به جزئیات توافق آتش‌بس احتمالی میان لبنان و رژیم صهیونیستی اشاره کرد. وی در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت که هیچ مانع جدی برای آغاز اجرای آتش‌بس ۶۰ روزه پیشنهادی آمریکا برای پایان درگیری میان اسرائیل و حزب‌الله لبنان وجود ندارد. بوصعب اضافه کرد: «در مدت‌زمان ۶۰ روز، نیروهای ارتش اسرائیل از جنوب لبنان عقب‌نشینی کرده تا به ارتش لبنان زمان داده شود در این مناطق مستقر شود.» برخی خبرها حاکی از آن است که قرار است افزون بر نیروهای لبنانی، نیروهای حافظ آمریکایی و فرانسوی هم در جنوب لبنان مستقر شوند و رژیم اسرائیل منطقه را ترک کند و حزب‌الله هم به بالای رود لیتانی رود. وزیر خارجه لبنان نیز ابراز امیدواری کرد که توافق آتش‌بس منجر به مذاکره با تل‌آویو برای تعیین مرزهای زمینی شود. رئیس فراکسیون حزب‌الله نیز با هشدار درباره تکرار کارشکنی‌های صهیونیست‌ها در مسیر آتش‌بس، تأکید کرد ما درباره هر پیشنهادی که به حاکمیت لبنان احترام بگذارد و آن را از شر تهدیدات دشمن حفظ‌ کند، بحث می‌کنیم و تضمین ما، معادله ارتش، ملت و مقاومت است. او افزود که اسرائیل ۳۰ هزار بار مقابل چشم ناظران قطعنامه ۱۷۰۱ آن را نقض کرده است. به هر حال، رئیس فراکسیون حزب‌الله در پارلمان لبنان تأکید کرد این حزب منتظر نتایج مذاکرات غیرمستقیم است.

گفتنی است، تصمیم حزب‌الله مورد احترام تمام جبهه مقاومت خواهد بود. در این باره «اسامه حمدان»، یکی از رهبران جنبش حماس، در گفت‌وگو با المیادین تأکید کرد که اشغالگران تلاش می‌کنند در مذاکرات به آنچه در میدان نرسیده‌اند، دست یابند اما به تأکید وی این اتفاق نمی‌افتد. حمدان درباره جبهه لبنان، آنچه روز یکشنبه در جریان انجام ۵۱ عملیات از سوی مقاومت اتفاق افتاد را «یکی از روزهای باشکوه خداوند» توصیف و تأکید کرد که این پیام روشنی از سوی مقاومت لبنان به اشغالگران اسرائیلی است. وی همچنین خاطرنشان کرد: «هرگونه اعلام آتش‌بس در لبنان ما را خوشحال می‌کند، زیرا حزب‌الله در کنار مردم ما ایستاد و فداکاری‌های بزرگی کرد.» البته از بیرون منطقه نیز توجهات به آتش‌بس جلب شده است. «جوزپ بورل»، مسئول سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا، طی اظهاراتی در نشست گروه هفت با درخواست از کابینه رژیم صهیونیستی برای موافقت با طرح توافق آتش‌بس با حزب‌الله لبنان، بدون بهانه و درخواست‌های اضافی، از «استانداردهای دوگانه» غرب درباره حکم بازداشت دیوان کیفری بین‌المللی علیه نخست‌وزیر رژیم اشغالگر انتقاد کرد.

خشم و فریاد صهیونیست‌ها

از طرف دیگر، در حالی که یک مقام ارشد صهیونیستی گفته است که احتمالاً تل‌آویو طرح آمریکا برای آتش‌بس با حزب‌الله لبنان را تأیید کند، مسئولان و شهرک‌نشینان در شمال فلسطین اشغالی با خشم شدید از نتانیاهو و کابینه او به خاطر طولانی کردن جنگ، گفتند که خون اسرائیلی‌ها در شمال بر گردن نتانیاهو بوده و او درحالی که نتوانست هیچ امنیتی برای این منطقه تامین کند، اکنون تسلیم حزب‌الله شده است. برای نمونه، «آویخای استرن»، شهردار کریات شمونه، گفته است که «من نمی‌فهمم که ما چطور از پیروزی کامل به تسلیم کامل رسیدیم و اصلاً چرا کاری را شروع کردیم که نمی‌توانستیم آن را به پایان برسانیم؟ ما به جای اینکه حزب‌الله را در هم بشکنیم و نابود کنیم، به آن اکسیژن تزریق کردیم.» البته برخی هم نظرات متفاوتی داشتند؛ مثلاً، «یایر لاپید»، رهبر مخالفان رژیم صهیونیستی، گفته است: «درستش این بود که ۱۰ ماه پیش با لبنان به توافق می‌رسیدیم.» البته باید توجه کرد این سخنان در حالی مطرح می‌شود که شهرک‌نشینان می‌گویند: «هر روز موشک‌ها در چپ و راست ما برخورد می‌کنند، ما دیگر تاب‌آوری نداریم، کمرمان شکسته و طاقتمان از دست رفته است.»

«نفتالی بنت»، نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی، به شدت از توافق آتش‌بس با حزب‌الله که انتظار می‌رود مورد موافقت کابینه امنیتی نتانیاهو قرار بگیرد انتقاد کرد. نفتالی بنت با بیان اینکه این توافق نمی‌تواند از توان حزب‌الله برای حمله به اسرائیل جلوگیری کند آن را «شکست کامل دیپلماتیک-امنیتی» توصیف کرد. بنت در بیانیه خود عدم ایجاد منطقه حائل در لبنان را مورد انتقاد قرار داد و گفت که حزب‌الله قادر به تشکیلات‌سازی در نقاط مرزی و استفاده از آنها برای حمله به «شمال اسرائیل» (فلسطین اشغالی) خواهد بود.

حملات حزب‌الله همچنان ادامه دارد

حزب‌الله، علی‌رغم تمام سخنان در مورد آتش‌بس، عملیات خود را متوقف نکرده است. اوایل روز سه‌شنبه پلیس رژیم صهیونیستی اعلام کرد که بر اثر اصابت موشک‌های حزب‌الله لبنان در نهاریا، سه نفر مجروح و یک ساختمان آسیب دیده است، این در حالی است که رسانه‌های عبری از وضعیت آماده‌باش در جبهه‌های جنگ خبر دادند. ارتش اشغالگر نیز اعلام کرد که حدود ۱۰ موشک پرتاب شده از لبنان به سمت الجلیل غربی را رصد کرده و موفق به رهگیری برخی از آن‌ها شده است. همچنین خبرها حاکی از حمله حزب‌الله به شهرک «کریات شمونه» و انهدام یک‌تانک مرکاوا در شهرِ «الخیام» است.

از طرف دیگر هم حملات رژیم آپارتاید هم به ضاحیه ادامه دارد. وزارت بهداشت لبنان بیان کرد که در پی حملات ارتش رژیم صهیونیستی به لبنان از هشتم اکتبر سال ۲۰۲۳ تا روز گذشته ۳۷۶۸ نفر به شهادت رسیده‌اند. همچنین بر اساس بیانیه وزارت بهداشت لبنان این حملات تا روز گذشته در مجموع به زخمی‌شدن

۱۵ هزار و ۶۹۹ نفر نیز انجامیده است. همچنین جنگنده‌های اسرائیلی دوشنبه شب پل‌های «الجوبانیه»، «الدف»، «عرجون»، «بوابه النزاریه» در منطقه القصیر واقع در حومه حمص (مرز سوریه و لبنان) را بمباران کردند.

بر باد رفتن پروژه چندین میلیارد دلاری رژیم

رسانه‌های عبری زبان گزارش دادند که حمله پهپادی حزب‌الله باعث هدف قرار گرفتن یک پروژه به ارزش میلیاردها دلار در منطقه طل شمایم شده است. آن‌طور که المیادین نوشته، در ادامه این گزارش آمده است: «مناطق مرزی نزدیک لبنان از ترس وجود تله‌های زیرزمینی تخلیه شده‌اند.» ساعاتی قبل رسانه‌های صهیونیستی اعلام کردند که برق برخی از مناطق در نهاریا پس از شلیک موشک از لبنان قطع شده است.

خسارات جنگ به صنعت کشاورزی

روزنامه عبری‌هاآرتص در گزارشی نوشت که ارتش اسرائیل در اواخر ۲۰۲۳ به افزایش قابل توجه ذخایر غذایی نیاز داشت اما مشکلاتی در زمینه یافتن نیروی کارگر وجود داشت، این عوامل به بحرانی در صنعت میوه و سبزیجات و افزایش قیمت‌ها منجر شد. رسانه عبری درباره بحران به وجود آمده در صنعت کشاورزی در اراضی اشغالی در نتیجه استمرار جنگ، از افزایش قیمت میوه‌ها و سبزیجات و مشکلات کشاورزان در یافتن کارگر برای کار روی زمین‌هایشان نوشت.

خبر دیگر نیز آنکه کانال۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داد در پی حملات نیروهای مسلح یمن کارخانه لاستیک «آلیانس» در الخضیره در سرزمین‌های اشغالی طی این هفته بسته شده و ۴۵۰ کارمند آن برکنار شده‌اند. شرکت «یوکوهاما رابر» ژاپن از سال ۲۰۱۶ مالک این کارخانه است. روزنامه گلوبس پیش از این اشاره کرده بود مالک کارخانه به دنبال جایگزین‌های تولید ارزان‌تر و هزینه‌های حمل‌ونقل کمتر است، زیرا بیشتر تولیدات صادر می‌شود، در حالی که هزینه‌ها از آغاز جنگ به دلیل حملات نیروهای مسلح یمن افزایش یافته است.