شناسهٔ خبر: 69959219 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

گفت‌وگوی «جوان» با مسئول مرکز نشر و تدوین اطلس لشکر ۱۴ امام حسین (ع)

آقا گفتند چرا درباره لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و ۸ نجف کتابی جامع ندارید

شهید زاهدی به من توصیه می‌کرد و می‌گفت کار را برای خدا و شهدا انجام بده و از خدا غافل نشو. چون بحث خاطره و تاریخ شفاهی بود، ایشان می‌گفت شایسته شهدا و افرادی، چون حسین خرازی نیست تا هر چیزی را در قالب خاطره جمع‌آوری کنید

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: احمدرضا عشوریون که از فرماندهان و پیشکسوتان دفاع مقدس است، همواره به دنبال کار‌های فرهنگی بوده و چندین کتاب نیز نوشته است. وی سال‌های عمر خود را بعد از جنگ به تدوین، گردآوری عملکرد و معرفی لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و شهدای آن پرداخته است. موضوعی که البته با فرمان رهبری مبنی بر تولید اطلس این لشکر جدیت بیشتری پیدا کرد. اطلس لشکر ۱۴ از جمله آثاری است که عشوریون توانسته به همراه دوستان همرزمش منتشر کند، ولی به گفته خودش تازه اول راه است، چراکه کوهی از محتوای دست نخورده در این رابطه وجود دارد که علاوه بر همت، نیاز به حمایت مسئولان برای تنظیم، تدوین و انتشار این گنجینه با ارزش دارد. 
 
چطور شد که به فکر تألیف و تدوین اطلس لشکر امام حسین (ع) افتادید؟
در سال ۱۳۷۵ که گنگره شهدا برگزار شد، کار‌های خوبی انجام گرفته بود، ولی متأسفانه ادامه داده نشد و در سال‌های بعد گروهی تشکیل شد تا کار کند، اما ابتر ماند تا اینکه یک‌بار در جلسه سرداران و مسئولان سپاه با رهبر معظم انقلاب ایشان سؤال کردند چرا درباره لشکر ۱۴ امام حسین (ع) و لشکر ۸ نجف کتابی جامع ندارید و کار نکردید. همین جرقه‌ای برای شروع کاری بزرگ شد. سردار رحیم صفوی به اصفهان آمد و جلسه‌ای گذاشت تا درباره این موضوع کاری جدی صورت گیرد و سپس قرعه به نام من افتاد تا کار را انجام دهم. 

شما نظامی بودید تجربه‌ای برای نوشتن کتاب داشتید؟
چون اهل فن نبودم، سوابق گذشته را بیرون آوردم، اسناد و مدارک را جمع‌آوری کردم و با اهل فن صحبت کردم. به حوزه هنری تهران رفتم و با آقای گلعلی بابایی، نویسنده کتاب‌های لشکر ۲۷ صحبت کردم تا اطلاعاتی کسب کنم و در اصفهان هم با سیدعلی بنی‌لوحی و دکتر منتظرالقائم مشورت کردم. بعد از مطالعه و بررسی اولیه، نقشه راهی را ریختیم تا مشخص کنیم از کجا باید کار شروع و به کجا ختم شود. 

با چه مشکلاتی مواجه شدید؟
مشکلات زیادی بود، می‌گفتند امکان چنین کاری از منظر سیاسی وجود ندارد، ولی آمدیم و با کمک خود فرماندهان و پیشکسوتان دوران دفاع مقدس که بحق خوب ما را یاری کردند و جا دارد از همه آنها در اینجا تشکر کنم، کم‌کم شروع کردیم تا بتوانیم کار را در ادامه جمع کنیم و تحقیقات را از آنجا شروع کردیم که لشکر امام حسین (ع) از کجا شکل گرفت. در این رابطه ۱۴ جلد برای کار و ۳۰ جلد هم برای واحد‌ها و گردان‌ها پیشنهاد دادیم. سپس تاریخ شفاهی فرماندهان و ستارگان درخشان مثل شهدا را در نقشه راه تهیه و پیشنهاد کردیم. مشکل هزینه هم وجود داشت، برای تهیه کتاب آن هم مستدل و مستند مطالب باید بکر و متقن باشند تا هم در آینده تحریف نشوند و هم در زمان کنونی تحریف شده نباشند. 

کمک و همراهی هم داشتید؟
شهید زاهدی و ابوشهاب و سردار بنی‌لوحی به ما کمک کردند. هر سری هم گزارش کار به سردار صفوی می‌دادیم تا در جریان روند کار قرار بگیرد و نواقص برطرف شود. 

با گذشت سال‌ها از جنگ سوژه‌ها برای کتاب را چگونه دنبال می‌کردید؟
سخت بود، باید سراغ کسانی می‌رفتم که از اولین‌های لشکر بودند و حالا در صورت زنده بودن سن و سالشان بالا رفته بود و حافظه‌شان یاری نمی‌کرد و ما باید برایشان یادآوری می‌کردیم. جلسه هم‌روایی می‌گذاشتیم یا به منطقه سفر می‌کردیم تا در محیط و زمین اطلاعاتی به ذهن بیاید برای همین حدود ۱۲ سال مشغول کار بودم.
 
در این مسیر شهدا هم شما را یاری کردند؟ 
بله زیاد؛ یادم می‌آید در ابتدای کار، سر قبر شهید حاج حسین خرازی رفتم و با او درددل کردم و گفتم تو خودت فرمانده لشکر ۱۴ امام‌حسین (ع) هستی و امور را خوب می‌شناسی، کمکمان کن، این اولین کار بزرگی است که می‌خواهیم انجام بدهیم، چون بعد از چندین سال هنوز کتابی کامل تهیه نشده است. شهید خیلی دستگیری کرد. 

چند کتاب در این رابطه نوشتید؟
یک کتاب «خط شیر دارخوین»، نوشته محسن نصری، کتاب «اصفهان دارالشهدا» که دو جلد بود، کتاب «اطلس لشکر امام حسین (ع)»، کتاب «شناسنامه لشکر امام حسین (ع)»، کتاب «امام‌حسینی‌ها»، کتاب «عملیات بیت‌المقدس» توسط برادر رئیسی در حال تألیف است، کتاب «عملیات والفجر ۸» و گروهی هم داریم که روی این موضوعات کار می‌کنند. در ضمن باید با مرکز اسناد سپاه برابری و مطابقت شود تا صحت و سقم مطالب تأیید گردد. در این رابطه گردان‌ها را تشویق کردیم تا اطلاعات را گردآوری کنند، چون این کتاب‌ها می‌توانند منابع خوبی برای ساخت مستند یا فیلم سینمایی و سریال باشند. 

کنگره فعلی شهدا چطور به شما کمک می‌کرد؟
این ما بودیم که به کنگره کمک می‌کردیم، از ما کتاب‌هایی را گرفتند تا در کنگره از آنها استفاده کنند و در بعضی موارد نظراتی هم از ما گرفتند و رفتند، ولی ما خودمان کارمان را انجام دادیم، چون مدیون شهدا هستیم و با وجود مشکلات کار را پیش بردیم. 

از اینگونه کار‌ها نمونه خارجی هم داریم؟
آنها کتاب‌هایی درباره جنگ‌های خودشان نوشتند، ولی کاری به این وسعت و همه‌جانبه و کامل را اطلاع ندارم. 

گفته می‌شود زمان جنگ در کنار هر فرمانده یک راوی برای ثبت و ضبط اطلاعات و اخبار وجود داشته، درست است؟ 
بله، در ارتش را نمی‌دانم، ولی در سپاه بعد از عملیات فتح‌المبین توسط محسن رضایی این دستور داده شد تا در کنار هر فرمانده یک راوی امین و مورد وثوقی در همه جلسات محرمانه همراه فرمانده باشد و تمام مکالمات و جلسات آنها را ثبت و ضبط کند. حالا همه اینها اسنادی معتبر برای امروز شده‌اند، به‌گونه‌ای که در دفتر اسناد سپاه حدود ۳۰ هزار نوار کاست از جلسات فرماندهان وجود دارد. 

این راویان مسئول خبردهی هم بودند؟
 نه، آنها فقط تاریخ‌نگاران دفاع مقدس بودند، به‌دلیل کمبود امکانات وجود چنین افرادی لازم بود و در حال حاضر مرکز اسناد سپاه تمام این نوار‌ها را طبقه‌بندی و آرشیو کرده است. 

استقبال از این اطلس را چگونه دیدید؟
در نمایشگاه کتاب تهران با اقبال خوبی مواجه شد، اما این کار، چون تحقیقی و مستدل سنگین است، بیشتر برای افراد علاقه‌مند به دفاع مقدس یا متخصصان این حوزه قابل استفاده و کاراست. 
خاطره‌ای هم در طول کار دارید؟
۱۲ سال با خاطرات شهدا بسر بردیم، همه‌اش آموزنده و تأثیرگذار بود. شهید زاهدی آن زمان هر وقت به اصفهان می‌آمد خیلی به ما کمک می‌کرد. خود من با او مصاحبه داشتم که به من توصیه می‌کرد و می‌گفت کار را برای خدا و شهدا انجام بده و از خدا غافل نشو. چون بحث خاطره و تاریخ شفاهی بود، ایشان می‌گفت شایسته شهدا و افرادی، چون حسین خرازی نیست تا هر چیزی را در قالب خاطره جمع‌آوری کنید. آنها افرادی بودند که در محضر خدا نمره ۲۰ و قبولی گرفتند و پذیرفته شدند، برای همین باید بهترین‌ها را انتخاب کرد. 

 نکته‌ای بود که شما در این اطلس کشف کنید؟
 من خودم خاطرات زیادی از شهید خرازی شنیده بودم، ولی وقتی وارد کار تحقیقی برای نوشتن شدم خیلی بیشتر متوجه درایت و مدیریت خوب شهید شدم که مرا به وجد می‌آورد، مثلاً دریافتم که فاتح عملیات فتح‌المبین شهید خرازی بود. در جلسات با فرماندهان ارتش قرار شده بود ارتش زیرمجموعه لشکر امام حسین (ع) شود و این برای برخی از ارتشی‌ها قابل‌قبول نبود، ولی وقتی در جلسات فرماندهی تدابیر او را می‌دیدند که چقدر دقت و تیزبینی داشت این همراهی را می‌پذیرفتند و اطاعت می‌کردند. 

تمام عملیات‌های لشکر را تدوین و گردآوری کرده‌اید؟
خدا کمک کند تا بتوانیم همه را تدوین کنیم، چون لشگر ۱۴ امام حسین (ع) در ۲۳ عملیات بزرگ شرکت کرده است و ما تاکنون چهار عملیات را بررسی کرده‌ایم، یعنی عملیات‌های بیت‌المقدس، والفجر ۸، رمضان و محرم. ان‌شاءالله بقیه را هم باید دنبال کنیم تا این منابع ارزشمند نظامی‌مان ثبت و ضبط شود.