به گزارش خبرنگار افتخاری ایکنا، امیرحسین بانکیپور، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، کارشناس خانواده صبح امروز سهشنبه، ۶ آذرماه در سلسله جلسات عوامل تحکیم خانواده که در مسجد الزهرا (س) منطقه ۱۲ تهران برگزار شد، گفت: خداوند در آیه ۱۹ سوره نساء فرموده است: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» این عبارت پر از مطلب است چرا که قرآن ظاهری زیبا و باطنی عمیق دارد.
وی ادامه داد: تفسیر فردی این قسمت از آیه، از حیث حقوقی این است که علامه طباطبایی از این عبارت استفاده میکند و میگوید تمام حقوق شهروندی که مردها دارند همه آن را زنها هم دارند مگر اینکه ما به دلایلی یقین کنیم حقی را زنان ندارند.
این کارشناس خانواده، معروف را رفتار پسندیده و مورد پسند شرع و عقل و فرهنگ دانست و اظهار کرد: این آیه که فرمود: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» یک تفسیر اخلاقی خانوادگی دارد که در بحث اخلاقی، معروف یعنی رفتار پسندیده. پس تمام توصیههای اخلاقی که در رابطه با زنان و رفتار خانوادگی است از همین عبارت است که معروف، رفتار پسندیده و پسند شرع و عقل است و در آن فرهنگ و عرف هم جاافتاده باشد. معروف از نظر فرهنگ خیلی مهم است، چون ممکن است یک رفتار در یک فرهنگ پسندیده باشد اما در فرهنگی دیگر ناپسند باشد.
وی تأکید کرد: یکی از اصولی که در بحث ازدواج و خانواده تأکید میکنیم، این است که حتماً فرهنگ طرف مقابل خودتان را در ازدواج بشناسید و مواظب تفاوت فرهنگی باشید که بعضی وقتها تفاوتهای فرهنگی دو خانواده این قدر زیاد است که در یک خانواده یک کار و رفتار عادی، خوب است اما برای خانواده دیگر همین رفتار، رفتاری غیر عادی و بد محسوب میشود.
وی افزود: پس یک پایه «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» به این برمیگردد که ما ذائقه اجتماعی داشته باشیم که فرهنگ این خانواده چه چیزی را میپسندد و ما آن را رعایت کنیم یا اینکه شخصیت فرد چه چیزی را میپسندد تا ما آن را مدنظر بگیریم؛ بنابراین از این نکات ظریف گرفته تا وقتی که میخواهید همدیگر را صدا بزنید باید ببینید همسرتان دوست دارد چگونه او را صدا بزنید. باید همانگونه که او دوست دارد و شیرینتر برای او هست، او را صدا بزنید. پس چه در صدازدن، چه در رفتار و گفتار باید بگردید آن رفتاری که بیشتر او را خوشحال میکند انجام دهید که چنین رفتاری، همان رفتار پسندیده است.
بانکیپور با بیان اینکه برخی رفتارهای اخلاقی بین زن و مرد مشترک است، گفت: یکسری از رفتارهای اخلاقی مثل همان بحث حقوق است که مثلاً تو چه چیزی را میپسندی که بخش زیادی در این زمینه مشترک هستند، به عنوان نمونه، وقتی شما یک اشتباهی میکنید، دوست دارید همسرتان با شما چه برخوردی کند؟ حالا در نقطه مقابل شما هم در مقابل اشتباه همسرتان همان برخورد را داشته باشید.
وی تصریح کرد: یکی از طرازهای اخلاقی این است که همانطور که دوست دارید همسرتان چگونه با رفتار بد شما برخورد کند، شما هم با اشتباه همسرتان برخورد کنید؛ مثلاً من دلم نمیخواهد کسی اشتباهات مرا به رخ من بکشد و یا اینکه دلم میخواهد همه به من احترام کنند، پس شما هم همینگونه نسبت به دیگران و در اینجا نسبت به همسرتان باشید.
کلید طلایی اخلاق در برخورد با اشتباه همسر
این کارشناس خانواده گفت: نیاز نیست بروید یک کتاب فضائل اخلاقی را بخوانید هر چند آن هم خوب است؛ اما همین مطلب که خودتان دوست دارید همسرتان با شما چگونه برخورد کند، کلید طلایی اخلاق خانوادگی است که تقریباً روایاتش هم از اهلبیت (ع) است. حتی در مکاتب دیگر اخلاقی هم همین موضوع یاد شده که هر چه خوبی را برای خود میپسندید برای دیگران هم بپسندید حالا این دیگری در اینجا همسرتان است و باید با او اینگونه باشید.
وی ادامه داد: مثلاً شما میپسندید که همسرتان شما را درک کند در مقابل شما هم او را درک کنید، یا اینکه شما میپسندید که وقتی خسته هستید و به منزل میآیید او متوجه خستگی شما باشد، پس شما هم متوجه خستگی صبح تا شب همسرتان در منزل باشید؛ بنابراین اگر انسان بتواند همین یک مورد را رعایت کند همین کار او رعایت این بخش از آیه است که میفرماید: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ» هر چند مصادیق زیاد دیگری هم دارد.
محسن سلطاناحمدی
انتهای پیام