شناسهٔ خبر: 69955153 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

جهان زیر انبوه پلاستیک

سالانه 300 میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که تنها یک پنجم آن بازیافت شده و ما بقی از از دریاها و اقیانوس ها و حتی بدن انسان سر در می آورند .

صاحب‌خبر -

همشهری آنلاین _‌الهام مصدقی راد : « جهان تا 10 سال آینده نمی‌تواند با انبوه زباله های پلاستیکی کنار بیاید .»‌ این جمله که یکی دو روز قبل در جریان مذاکرات سازمان ملل درباره اولین معاهده جهانی پایان دادن پلاستیک برزبان آمد ، واقعیتی نگران کننده است . سالانه 300 میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که تنها یک پنجم آن بازیافت شده و ما بقی در محل دپوی زباله ها انباشته شده اند یا از دریاها و اقیانوس ها و حتی بدن انسان سر در می آورند . مذاکرات نهایی پایان دادن به پلاستیک تا 11 آذر در کره جنوبی در حال برگزاری است تا شاید با امضا معاهده ای جهانی ، زمین نجات یابد.

میکرو پلاستیک ها از قله اورست تا جفت جنین متولد نشده

میکروپلاستیک ها یا همان قطعات پلاستیکی با قطر کمتر از 5 میلی متر ، همه دنیا را احاطه کرده اند . از برف های نزدیک به قله اورست بلند ترین نقطه جهان ، تا خندق ماریانا به عنوان عمیق ترین نقطه زمین ، هیچ کدام از بلای پلاستیک در امان نمانده اند . دانشمندان حتی ذرات ریز و کوچک پلاستیک ها را در اعضای بدن انسان و حتی در جفت جنین های متولد نشده هم یافته اند . تجمع میکرو پلاستیک ناشی از ظروف یکبار مصرف و پلاستیکی در سلول ها موجب بروز اختلالات دستگاه تنفسی ، گوارشی ، بروز سرطان ها ، نقص سیستم ایمنی ، نابروری ،‌تغییر در کروموزم ها و .. می‌شود.آنها ظرف کمتر از دو ساعت از سد خونی مغزی عبور کرده ، وارد مغز شده و تاثیر سویی بر عملکرد مغز و سیستم عصبی می‌گذارند . براساس مطالعات انجام شده ، کیسه های پلاستیکی و پلاستیک های نرم و انعطاف پذیرهمچون دستکش های پزشکی ، کشنده ترین عامل در اقیانوس ها هستند ؛ پسماندهایی که موجودات به اشتباه آنها رابلعیده و موجب مرگشان می‌شود. دانشمندان پیش بینی کرده اند تا سال 2060 ، میزان پلاستیکهای تولید شده در جهان 3 برابر شود .

هم اکنون با روی کار آمدن دولت جدید در امریکا ، نگرانی هایی بابت موضع این کشور در خصوص این معاهده ایجاد شده است. امریکا ازبزرگترین تولید کنندگان پلاستیک است و چندی پیش اعلام کرد خواستار محدود کردن تولید آن است اما نگاه دونالد ترامپ که مدافع سوخت های فسیلی است ،‌تردیدهایی در مورد پیش رفتن این معاهده ایجاد کرده است .به جز امریکا ،‌کشورهایی نظیر چین ، هند ، برخی کشورهای عربی و.. که عمدتا تولید کننده نفت شمرده می‌شوند با این معاهده نیز موافق نیستند؛ نفت ماده اولیه تولید کننده پلاستیک در دنیاست.

نقش پلاستیک در تغییر اقلیم

تغییر اقلیم چند سالی است اثرات خود را بر دنیا نشان داده است . افزایش دمای زمین ، کاهش بارندگی و ایجاد خشک سالی یا وقوع باران های سیل آسا ، آب شدن یخ های بزرگ قطب و .. از جمله این تغییرات است که پیامدهای مختلف و هزینه بری در نقاط گوناگون دنیا اییجاد کرده است . به تازگی دانشمندان متوجه شده اند وجود میکروپلاستیک ها بر تغییر اقلیم هم اثر می‌گذارد . این بررسی ها نشان داده ذرات ریز پلاستیک باعث منجمد شدن آب در دمای 5 تا 10 درجه گرمتر از حد معمول می‌شود این موضوع بر ابرها ، شرایط بارش آنها و نقش آنها در خنک نگه داشتن زمین تاثیر می‌گذارد.

بازیافت پلاستیک تا عدم تولید کامل

طبق اعلام دانشمندان 500 تا 700 سال برای از بین رفتن پلاستیک زمان لازم است ؛ به همین دلیل آنها را غیر زیست تجزیه پذیر می‌نامند . بازیافت ،‌یکی از راه های کاهش تولید پلاستیک است اما سهم کمی را در دنیا به خود اختصاص داده است. تا سال 2017 تنها 8 درصد پلاستیک های ایالات متحده بازیافت شدند. ایران نیز در سال ‌های اخیر به همت شرکت های دانش بنیان و دانشمندان جوان توانسته وارد فاز بازیافت پلاستیک و بازگرداندن پلیمر به حالت اولیه شده و آن را طی فرایندی بدون آلودگی به سوختی پاک و سبز تبدیل کند .

11 میلیون تن پلاستیک در اقیانوس ها رها می‌شوند

۲۳ تا ۳۷ میلیون تن پلاستیک تا سال 2040 وارد سیستم‌های آبی و دریایی می‌شود

353 میلیون تن ، زباله های پلاستیکی دنیا از سال 2000 تا 2019 است

80 گونه جانوری و بخش اعظمی از موجودات دریایی به دلیل بلع پلاستیک از بین می‌روند

4 میلیون تن زباله پلاستیکی سالانه در ایران تولید می‌شود

نیم میلیون تن اززباله های تولیدی سالانه ایران ، کیسه پلاستیک است

بیشتربدانید :

پلاستیک را تبدیل به سوخت کردم

حل یکی از مهم‌ترین چالش‌های زیست محیطی زمین؛ این پلاستیک در آب دریا ناپدید می‌شود!

نبرد جهانی با کیسه‌های پلاستیکی