در گروه تفسیر و علوم قرآن و علوم حدیث، رساله «آسیبشناسی نظریه مفسر محوری در تفسیر قرآن» از فاطمه سلطان محمدی و مقاله «تحلیل انتقادی عوامل شکلگیری نظریه تفسیر ادبی امین خولی» از فریده پیشوایی به عنوان آثار برگزیده انتخاب شدند.
همچنین آثار شایسته تقدیر در این گروه شامل کتاب «نقد و بررسی آرا و روشهای مؤلفان در تبیین مبانی تفسیر اجتهادی منطقی قرآن» با نویسندگی بتول علوی، آقای جودوی و دیگران و مقاله «خوانش تبیینی از بینامتنیت زیارات مأثور با قرآن بر اساس نظریه ژرار ژنت» از مرضیه بابایی است.
در این گروه، کتاب «معناشناسی الم در نهجالبلاغه بر اساس مدل ایزوتسو» از زهرا خانجان خانی شایسته تحسین شناخته شد. در گروه منطق، فلسفه و کلام، اخلاق و عرفان، کتاب «بنیانهای نظری هنر اسلامی با تأکید بر حکمت متعالیه» از حامده راستایی و محمد مهدی حکمت مهر، کتاب «مکتبهای فلسفی و آرای تربیتی مدرن و معاصر» از طیبه ماهروزاده»، کتاب «فاعلیت نفس در جهان خارج» از خدیجه هاشمی، رساله «مبانی و آرای امام رضا(ع) در باب معاد و تأثیر آن بر باورهای کلامی عصر امام علیهالسلام» از طاهره محقق و مقاله: «راه حل ملاهادی سبزواری و حسنزاده آملی برای معضل فاعل بالعنایه در اندیشه ملاصدرا» از نعیمه نجمینژاد و سید احمد غفاری قرهباغ به عنوان آثار شایسته تحسین معرفی شدند.
همچنین مقاله «بررسی انتقادی اخلاق داروینیستی بر اساس معیارهای حکمت متعالیه و تأثیر آن در سبک زندگی» از فرانک بهمنی شایسته تحسین شناخته شد. در گروه تاریخ، سیره و تراجم، کتاب «مناسبات شیعه و اهل سنت در شامات» از شهناز کریمزاده سورشجانی به عنوان اثر برگزیده و رساله «بررسی تطبیقی سنتهای حاکم بر جوامع از منظر قرآن با حوادث تاریخی بعثت تا قبل از قیام عاشورا» از لیلا همایون فرد و رساله «تأثیر جریانهای فکری و سیاسی عصر حضور در پیدایش و گسترش احادیث مهدوی رسول خدا(ص) از فرزانه حکیمزاده به عنوان شایسته تقدیر معرفی شدند.
در گروه فقه و حقوق، اصول فقه و روششناسی سایر علوم، کتاب «مبانی فقهی اصل شفافیت در حکمرانی خوب شیعیان» از حسین سلطان محمدی و فاطمه سلطان محمدی اثر برگزیده شد.
همچنین در این گروه از کتاب «احکام وضعی تشریح بدن میت از منظر امامیه» از سعیدهسادات مدرسی، رساله «مقاصد شریعت و حجیت آن در استنباط احکام شرعی از نظر علم اصول امامیه» از فاطمه نظری و مقاله «قطعنامه ۵۹۸ از منظر فقه سیاسی منطبق بر رویکرد سیاسی امام خمینی» از مهدی نوریان، امیر حضرتی و زهرا سادات نجم آبادی به عنوان آثار شایسته تقدیر، قدردانی شد.
در گروه علوم تربیتی و روانشناسی، کتاب «نظریه رشد به مثابه فلسفه روانشناسی» از مهدی عاشوری و جمیله علمالهدی برگزیده شد. در این گروه، مقاله «جایگاه تغییر درونی مطلوب در اسناد بالادستی نظام آموزش و پرورش ایران» از سمیه پاپی به عنوان شایسته تقدیر و کتاب «آسیبشناسی روانی» از علی فتحی آشتیانی، طاهره الهی و شیما حیدری به عنوان شایسته تحسین معرفی شدند.
در گروه مطالعات عرصه زن و خانواده، کتاب مهدی سنجرانی با عنوان «شروط ضمن عقد نکاح» به عنوان اثر برگزیده انتخاب شد و کتاب «خانواده فناورانه» از سیده مرضیه شعاع هاشمی و مجید کافی و مقاله «چارچوبهای کلی تصمیمگیری نخبگان سیاسی زن برای ورود به عرصه نمایندگی در ۱۰ دوره مجلس» از زهرا حیدری و عباس کشاورز شکری به عنوان آثار شایسته تقدیر اعلام شدند.
در این گروه کتاب «هنر زنانه زیستن» از جمیله علمالهدی به عنوان اثر شایسته تحسین معرفی شد. در گروه ادبیات و هنر، کتاب «تب ناتمام» اثر زهرا حسینی مهرآبادی به عنوان اثر برگزیده و مقاله «اللغه الشعریه فی مسرحیات صلاح عبد الصبور الشعریه بعد ان یموت الملک انموذجا» از لیلا صادقی نقد علی به عنوان اثر شایسته تحسین انتخاب شدند.
در گروه جامعهشناسی و علوم اجتماعی، کتاب «نظریه تقریب در مکتب امام خمینی(ره)» از ملیحه نیکروش رستمی به عنوان اثر شایسته تقدیر شناخته شد.
بینالمللی شدن همایش از سال 1404
همچنین سیده زهره برقعی؛ مدیر جامعهالزهرا(س)، ششم آذرماه در اختتامیه چهارمین همایش کتابسال بانوان که در سالن بیداری این نهاد در قم برگزار شد در سخنانی با بیان اینکه تعلیم و قرائت و قلم در اولین سورههای نازله بر پیامبر(ص) به کار رفته است، گفت: امام صادق(ع) فرمودند که اولین چیزی را که خداوند آفرید قلم بود و به او فرمود بنگار و سپس هر چه را تا روز رستاخیز قرار است رخ دهد به قلم آورد. امام علی(ع) هم فرمودند: لا عمل کالتحقیق. همچنین پیامبر(ص) فرمودند که بحث علمی میان بندگانم مانند زندهشدن مرده است. حضرت علی(ع) هم در بیان دیگری فرمودند که هر تلاشی که در آن تحقیق نیست بهرهای ندارد.
انتهای پیام
وی با بیان اینکه این کلامها نور است و باعث برانگیختی ما در کتابت و تبلیغ میشود، تصریح کرد: کتابسال بانوان بر آن است تا زمینه را برای رشد بانوان اهل قلم در عرصههای مختلف علمی فراهم کند و قصد دارد مامنی علمی با کیفیت و متناسب با استانداردهای ملی و بینالمللی در عرصه تحقیق و قلم باشد.
برقعی با بیان اینکه آثار این دوره به اعتراف داوران و مسئولان برپایی همایش از کیفیت بیشتری نسبت به دورههای قبل برخوردار بوده است، افزود: آثار این دوره تقریبا سه برابر شده و از جهت کیفی رشدی بسیار بیشتر داشته است. انقلاب اسلامی تا حد زیادی در عرصه زمینهسازی برای حضور زنان موفق بوده است ولی در عرصه علمی پژوهشی برای تبیین نگرش اسلامی به زن و خانواده و سبک زندگی اسلامی ایرانی جای کار فراونی وجود دارد.
برقعی بیان کرد: جامعه الزهرا(س) پرداختن به موضوعات زن و خانواده را از موضوعات جدی پژوهشی لحاظ کرده است و به خصوص با فرمایشات اخیر مقام معظم رهبری مسائلی چون حکمرانی بانوان و نسبت حکمرانی با الگوی زن مسلمان طبق منویات بزرگان دینی مخصوصا مقام معظم رهبری و فقه نوپدید در مقوله زن و خانواده با جدیت بیشتری در دستور کار قرار دارد.
مدیر جامعه الزهرا(س)، افزود: نقش کتاب و تحقیق در حرکت به سمت تمدن اسلامی از دیگر موضوعات مهم است؛ رهبری فرمودند کتاب مادر تمدن و عصاره آنان است بنابراین حرکت به سمت تمدن اسلامی نیازمند کتب متناسب برای نیل به این تمدنه است؛ تمدن اسلامی با تهاجمات و نابسامانی درونی و بیرونی روبرو است که یکی از آنها کنشگری زنان در زندگی و آموزههای مرتبط با آزادی و آزادگی او هست؛ لازمه حرکت به سمت تمدن اسلامی ارائه پاسخ روشن و دقیق نسبت به این موضوعات است لذا همایش کتابسال بانوان میتواند به این رویکردها کمک کند.
برقعی با بیان اینکه همایش در سال آینده بینالمللی خواهد شد، تصریح کرد: هرچند الزهرا و حوزه خواهران بعد از انقلاب در عرصه آموزش طلاب گام مهمی برداشتهاند ولی در تربیت پژوهشگر با تاخیر روبرو هستیم و جای کار زیادی وجود دارد.
مدیر جامعه الزهرا با بیان اینکه دغدغه بنده ایجاد شرایط عادلانه و تخصیص امکانات برای رشد طلاب مستعد در پژوهش و آموزش است، گفت: توجه ویژه به تحقیقات مرتبط با زن و خانواده و پژوهشگران این عرصه امری ضروری است لذا بعد از حمایتهای خوب برای ایجاد پژوهشگاههای اختصاصی بانوان در حوزه خواهران باید اعتباربخشی و رسمیتدادن به پژوهشگاههای حوزه خواهران و جامعه الزهرا مورد اهتمام جدی قرار گیرد. همچنین تخصیص بودجه برای این نهادها باید مورد عنایت بیشتری قرار گیرد.
وی افزود: این همایش پنجرهای برای ترسیم نگاه انقلاب اسلامی به زن و خانواده و آزادی همراه با آزادگی است؛ این همایش زمینه را برای معرفی بانوان اهل قلم ایجاد کرده است تا به صورت روشمند وارد این عرصه شده و مورد ارزیابی قرار گیرند. همچنین همایش گامی در راستای جهاد است.