رزمایش مذکور با عنوان «رزمایش مشترک ارس» در منطقه عمومی شهرستان مرزی اصلاندوز استان اردبیل باهدف اقدامات مشترک برای مقابله با تهدیدات گروههای تروریستی و مسلح، تقویت امنیت مرزها و مقابله با تهدیدات مرزی و توسعه همکاریهای دفاعی انجام میشود.
سلسله رزمایشهایی بهتازگی میان ایران و همسایه شمالی، از یکسو انتقال پیام صلح و ثبات منطقهای در سایه همکاریهای نظامی و از سوی دیگر اقتدار و بازدارندگی کشور را در مقابل نیروهای ناامنکننده و گروههای تروریستی به نمایش میکشد. برگزاری رزمایشهای مشترک نظامی نهتنها مانع طمع دولتهای رقیب از ایجاد اختلاف و تحرکات پیرامون مرزهای کشورمان میشود، بلکه میتوان با دولت باکو اتحاد راهبردی در زمینه گسترش همکاریهای نظامی و دفاعی برقرار کرد و جایگاه جمهوری آذربایجان را در عرصه راهبردهای دفاعی و سیاست خارجی کشور ارتقا داد.
در همین راستا، امیر آشتیانی جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح نیز چند روز پیش در دیدار با سرتیپ فرید علیاف در کمیسیون مشترک همکاریهای نظامی و دفاعی ایران و جمهوری آذربایجان تصریح کرد: «ما برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه با همکاری یکدیگر باید تلاش بیشتری انجام دهیم که یکی از نمونههای آن برگزاری چهارمین کمیسیون و اجرای رزمایشهای مشترک است. مطمئن هستیم با تدابیر و همکاری یکدیگر مصوبات این کمیسیون را بتوانیم به بهترین شکل اجرایی کنیم که در این راستا امسال سه رزمایش میان دو نیروی مسلح انجامگرفته است».
برگزاری رزمایش، فضای سوءتفاهمات سیاسی را تلطیف میکند
در همین زمینه، مهدی خرسند کارشناس مسائل اوراسیا درباره اهداف و دستاوردهای برگزاری رزمایشهای مشترک میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار کرد: این رزمایش در راستای رفتارهای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران با همسایگان است تا بتواند دوباره پیام صلح و حسننیت و حسن همجواری کشورمان نسبت به همسایگان را صادر کند. چنین اتفاقاتی درگذشته هم وجود داشته است. اما نکته مهم این است که پس از تنشهایی که میان آذربایجان و ارمنستان در طول چند سال گذشته رخداده و بسیاری از رسانهها و مسئولان آذربایجانی مواضعی را نسبت به ایران اتخاذ کرده بودند، شاید برگزاری رزمایش بتواند فضای سوء تفاهمات سیاسی بین دو کشور را تلطیف کند.
این کارشناس بینالملل گفت: از سوی دیگر بسیاری از وقایع خبری و گزارههای رسانهای و مستند وجود دارد مبنی بر اینکه جمهوری آذربایجان همکاری تسلیحاتی گستردهای با رژیم صهیونیستی دارد. البته نهتنها همکاری نظامی و تسلیحاتی، بلکه در سایر حوزهها همچون کشاورزی، آب و انرژی ارتباطات نزدیکی میان آذربایجان و رژیم صهیونیستی برقرار است. بدین ترتیب برگزاری رزمایش میتواند بخشی از فاصله معنایی که بین طرفین در طول سالهای گذشته اتفاق افتاده را جبران کند. چنانکه بعد از استقلال جمهوری آذربایجان از اتحاد جماهیر شوروی، ایران نخستین کشوری بود که استقلال آن را به رسمیت شناخت و کشورمان یک دهه پس از استقلال روابط طلایی را از نظر اقتصادی با باکو شاهد بود. اما متأسفانه به دلیل یکسری گزارههای منفی سیاسی و دخالت کشورهای سوم فرامنطقهای در مناسبات دو کشور، این روابط سالبهسال رو به تیرگی نهاد.
خرسند بیان کرد: همچنین دولتهای ما هم برنامه اجرایی برای توسعه روابط و بهسازی مناسبات نداشتند. رهبر معظم انقلاب در دیداری که با الهام علیاف داشتند، تأکید کردند سطح روابط اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان باید به ۱۰ برابر فعلی برسد. این تأکید نشان میدهد روابط ما با همسایه شمالی باید از روابط فرهنگی به سمت توسعه روابط اقتصادی تغییر کند و شاید همین فضا بتواند دوباره ارتباط بهتری با آذربایجان را ترسیم کند. متأسفانه در طول سالهای گذشته همت و ارادهای از سوی دولتهای وقت برای توسعه روابط اقتصادی و حل سوء تفاهمات سیاسی وجود نداشته است. باتوجهبه دغدغههای امنیتی که دو طرف نسبت به همدیگر در طول سالهای گذشته داشتند، این رزمایش میتواند در ایجاد حسننیت و کاهش سطح دغدغهها مؤثر واقع شود. البته تجربه گذشته هم نشان داده گرچه سطح تنشهای لفظی افزایش پیدا کرده؛ اما هنوز کورسوی امیدی همچون برگزاری چنین رزمایشهایی برای توسعه روابط وجود دارد. امیدواریم این رزمایش بتواند زمینه به اوج رساندن و تجربه دوباره دوران طلایی روابط تهران و باکو را فراهم سازد.
انتهای پیام/