به گزارش «راهبرد معاصر»؛ روزها و ساعتهای سرنوشت سازی در لبنان و فلسطین اشغالی در جریان است. با گذشت 416 روز از عملیات «طوفان الاقصی»، رژیم صهیونیستی و حزب الله لبنان دو جنگ کبری (گسترده) و صغری (محدود) در میدان نبرد تجربه کردند. از هشتم اکتبر 2023 میلادی سید حسن نصرالله، دبیرکل فقید حزب الله لبنان تصمیم گرفت مقاومت لبنان پابهپای رزمندگان حماس گام در مسیر جهاد با رژیم صهیونیستی بگذارد و عرصه میدان را بر آنها تنگ و محدود کند. این سیاست سبب شد نیمی از استعدادهای نظامی رژیم اشغالگر قدس در جبهه شمالی متمرکز شود، اقتصاد شمال فلسطین اشغالی عملاً به حالت تعلیق درآید و بیش از 80 هزار نفر آواره شوند.
در 48 ساعت اخیر فضای سیاسی- رسانهای حاکم بر منطقه امیدهای زیادی برای برقراری آتشبس در جبهه لبنان دارد
اوایل پاییز سال جاری، ارتش صهیونیستی پس از سلسله عملیاتهای ترور و خرابکاری علیه کادر رهبری و فرماندهی حزب الله، حمله زمینی به جنوب لبنان و حمله هوایی به ضاحیه را آغاز کرد. در دو ماه اخیر بازسازی سریع واحدهای فرماندهی و وارد شدن ضربات شدید نظامی در میدان نبرد سبب شد بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و کابینه امنیتی اش به این نتیجه دست یابند، بهترین راه برای فرار از شکست پذیرش طرح آتشبس هوخشتاین است.
در 48 ساعت اخیر فضای سیاسی- رسانهای حاکم بر منطقه امیدهای زیادی برای برقراری آتشبس در جبهه لبنان دارد. روزنامه یدیعوت آحارونت نخستین رسانهای بود که به نقل از مقام های آگاه صهیونیست مدعی شد نتانیاهو موافقت کلی خود را با طرح آتشبس هوخشتاین اعلام کرده است و احتمالاً روزهای آینده طرح آتشبس به وسیله کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی تصویب خواهد شد. ظاهراً در این طرح علاوه بر موضوع اجرایی شدن قطعنامه 1701 شورای امنیت، به انتخاب رئیس جمهور لبنان نیز پرداخته شده است. آنچه در این توافق هنوز در هالهای از ابهام قرار دارد، بقا یا حذف بند موسوم به «دفاع مشروع» است که دست رژیم صهیونیستی را برای تجاوز مجدد به لبنان باز میگذارد. رویترز در خبری اعلام کرد، در 36 ساعت آینده احتمال اعلام رسمی آتشبس از سوی جو بایدن و امانوئل مکرون، رؤسای جمهور آمریکا و فرانسه وجود دارد. این در حالی است که پیش تر تلآویو مخالفت رسمی خود را با نقش آفرینی پاریس در روند مذاکرات اعلام کرده بود.
مخالفان و موافقان آتشبس با بیان استدلالهای متفاوت سعی دارند نتانیاهو را بازنده یا برنده این کارزار نظامی معرفی کنند. پایگاه اینترنتی تایمز رژیم صهیونیستی با انتشار گزارش ویژه ای نوشت، «بی بی» از ترس مجازات در شورای امنیت به وسیله بایدن (تکرار تجربه دولت اوباما) تن به آتشبس (احتمالا 60 روزه) داده است تا فضای برای بازگشت مجدد دونالد ترامپ فراهم شود.
در عین حال جمعی از شهرداران شمال فلسطین اشغالی و برخی چهرههای برجسته جریان راست مانند آویگدور لیبرمن و ایتامار بن گویر لب به انتقاد از پذیرش طرح هوخشتاین گشوده و اعلام کرده اند، رژیم صهیونیستی در حال از دست دادن فرصت طلایی نابودی یا خلع سلاح کامل حزب الله است. در نگاه این گروه، اگر اکنون رژیم صهیونیستی آتشبس را بپذیرد، باید خود را آماده تجدید قوای مجدد حزب الله و تقویت بیش از پیش این گروه در جبهه شمالی کند.
برخی چهرههای برجسته جریان راست مانند آویگدور لیبرمن و ایتامار بن گویر لب به انتقاد از پذیرش طرح هوخشتاین گشوده و اعلام کرده اند، رژیم صهیونیستی در حال از دست دادن فرصت طلایی نابودی یا خلع سلاح کامل حزب الله است
با وجود فضای حاکی از احتمال برقراری آتشبس، همچنان بیمهای زیادی در زمینه تحولات روزهای آینده وجود دارد. نخستین نقطه ابهام آنکه پس از اعلام آتشبس، رژیم صهیونیستی تاکجا به توافق پایبند خواهد بود؟ آیا رژیم صهیونیستی به بهانه جلوگیری از تجدید قوا و بازسازی کادرهای مقاومت بار دیگر گزینه حمله به جنوب لبنان را انتخاب خواهد کرد؟ در صورت بازگشت آوارگان جنوب، رژیم صهیونیستی تا عمق چند کیلومتری حضور مردم عادی را در نزدیکی مرزهای فلسطین اشغالی تحمل خواهد کرد؟ در صورت تکرار سناریوی پس از جنگ 33 روزه و استقرار مجدد حزب الله در پایین دست رودخانه لیتانی، آیا رژیم صهیونیستی سیاست «صبر و سکوت» در پیش خواهد گرفت یا بار دیگر جبهه لبنان را تبدیل به عرصه اصطکاک و جنگ خواهد کرد؟
پاسخ به سوالات مطرح شده میتواند دورنمای روشن تری از توافق احتمالی میان تلآویو- بیروت در اختیار تحلیلگران قرار دهد. مهمترین و چالش برانگیزترین موضوع در روند آتشبس میان حزب الله و رژیم صهیونیستی را میتوان تداوم جنگ فرسایشی در غزه دانست. با گذشت بیش از یک سال از نبرد «طوفان الاقصی» همچنان محور مقاومت بر مبنای راهبرد «وحدت میدانها» در حال هدف قرار دادن مراکز راهبردی سرزمینهای اشغالی هستند، اما به نظر میآید منطقه غرب آسیا (در کوتاه مدت) نوعی وضعیت «صبر و انتظار» را تا استقرار کامل ترامپ نجربه میکند.
رئیس جمهور منتخب آمریکا با آنکه در شعارهای تبلیغاتی خود بارها از پایان یافتن جنگ افروزی های این کشور در نقاط مختلف جهان سخن گفته است، اما مهمترین پرسش آنکه آیا این سیاست در قبال غرب آسیا و رژیم صهیونیستی نیز صدق میکند؟ پاسخ به این پرسش میتواند چشم انداز روشن تری در زمینه 6 ماه الی دو سال آینده برای کارشناسان منطقه غرب آسیا ایجاد کند.
بهره سخن
حضور علی لاریجانی به عنوان مشاور و نماینده ویژه رهبر انقلاب در بیروت و مشخص کردن خطوط حمایت سیاسی- نظامی ایران از حزب الله لبنان، زمینه لازم برای برقراری توافق آتشبس میان لبنان و رژیم صهیونیستی را بر مبنای طرح پیشنهادی هوخشتاین فراهم کرد.
در حالی که رژیم صهیونیستی قصد داشت به بهانه بازگشت آوارگان شمال یک بار برای همیشه به حیات طیبه حزب الله پایان دهد، اما مقاومت قهرمانانه لبنانیها در برابر دشمن صهیونستی یادآور این جمله «سید مقاومت» بود که دوران شکستها پایان یافته و زمان پیروزی فرا رسیده است.