به گزارش ایرنا، با باز شدن در خانه نفس ها بند می آید و دست ها به سمت پنجره های واحد می رود، همسایه ها با صحنه ای دلخراش مواجه می شوند و حزن و اندوهی سنگین فضای ساختمان را فرا می گیرد.
اجساد بی جان پدر، مادر و فرزندان خانواده که در خواب ابدی فرو رفته اند ابر سیاهی از غم و اندوه بر دلها می نشاند و هر کس در خلوت خویش به گریه ای جانسوز پناه می برد.جستجوی علت سر از لوله بخاری بیرون می آورد که مونوکسید کربن به درون خانه می تابند و نفس ها را بند می آورد.
این گوشه های از حکایت سرگذشت پایان زندگی چندین خانوار البرزی است که قربانی خاموش بی رحم گشته و تنها بی احتیاطی سر رشته مرگ آنان است که ادله ای برای محاکمه آن نیست.
توصیه هایی که نادیده گرفته می شود
مسمومیت با گاز مونواکسید کربن به عنوان یکی از مسمومیتهای خطرناک شناخته شده که افراد بدون این که خود متوجه باشند بر اثر بی احتیاطی به کام مرگ فرو می روند.
سال های طولانی است که بسیاری از شهروندان به رغم توصیه ها و هشدارهای سازمان آتش نشانی ، مرکز فوریتهای پزشکی و سایر دستگاهها قاتل خاموش را دست کم گرفته و بی توجه در نصب وسایل گرمازا به ویژه بخاری و آبگرمکن به ادامه این سریال غم انگیز و مرگ آور دامن می زنند.
نقص در عملکرد دودکش، نبود دودکش، بسته بودن راه دودکش و نداشتن کلاهک از مواردی است که خطر گاز گرفتگی را دوچندان و بهانه دست قاتل خاموش می دهد؛ مونواکسید کربن گازی سمی بدون رنگ وبوی خاص است است که از احتراق ناقص کربن به وجود می آید و به همین دلیل آن را قاتل خاموش می نامند.
زمانی که مونو اکسید کربن وارد سیستم تنفسی شخصی می شود بلافاصله با گلبول های قرمز تحت تاثیر قرار می دهد تا اکسیژن کمتری به اعضای بدن برسد که اولین عوارض آن در ابتدا سوزش چشم ها و پس از سپری شدن بین یک الی ۲ ساعت آثار دیگری مانند احساس خواب آلودگی،
خستگی مفرط در فرد به وجود می آید و در نتیجه مرگ پایان ماموریت است.
با افزایش آمار قربانیان مرگ خاموش در استان البرز این روزها دغدغه کارشناسان و مسوولان حوزه ایمنی تاکید بر توصیه ها و هشدارها در زمینه در استفاده درست و فنی از وسایل گرمازا است که سازمان آتش نشانی کرج و اداره کل پزشکی قانونی استان البرز حسب وظیفه قانونی و انسانی هشدارها را ارایه می دهند تا مردم قربانی این قاتل بی سرو صدا نشوند.
افزایش ۲۲ درصدی قربانیان خاموش بی رحم درالبرز
آمار منتشره اداره کل پزشکی قانونی استان البرز حکایت از افزایش ۲۲ درصدی مرگ ومیرهای ناشی از انتشار گازمونواکسید کربن در هشت ماه گذشته از سال ۱۴۰۳ دارد.
مدیرکل پزشکی قانونی البرز با هشدار در خصوص افزایش حوادث گاز گرفتگی در این استان اعلام کرد: امسال تعداد فوتی های ناشی از گاز مونواکسید کربن در البرز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۲ درصد افزایش نشان می دهد.
دکتر " ارتین کمالی" درگفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: ۱۱ نفر شامل ۱۰ مرد و یک زن طی ۶ ماهه نخست امسال براثر مسمومیت با گاز مونواکسید کربن در البرز جان باخته اند که در فصل سرما به دلیل عدم رعایت الزامات ایمنی تعداد حوادث گازگرفتگی استان بیشتر می شود.
وی با تأکید بر استفاده از بخاری و وسایل گرمایشی استاندارد افزود: مردم از قرار دادن لوله بخاری در تشت آب باید خودداری کنند زیرا چنین اقداماتی از بین برنده ترکیبات سمی منوکسیدکربن نیست و متاسفانه در مورد مسمومیت با گاز منوکسیدکربن که یک مسمومیت اتفاقی است گاهی اوقات شاهد هستیم که مرگ جمعی اعضای یک خانواده رقم می خورد.
کمالی افزود : با توجه به شروع فصل سرما ، ضروری است که بااطلاع رسانی مناسب ، ارتقای سطح آگاهی مردم ازتبعات عدم رعایت مسائل ایمنی در استفاده از وسایل گازسوز و گرمازا گام های موثرتری درراستای پیشگیری وکاهش این قبییل مرگ های ناخواسته برداشته شود.
وی یادآور شد: گاز مونواکسیدکربن در دسته مواد شیمیایی خفه کننده قرار دارد؛ گازی بی رنگ و بیبو که بر اثر احتراق ناقص تولید و محصول کارکرد نامناسب و عدم تهویه مناسب بخاری، آبگرمکن، شومینه، موتورخانه، اجاق گازها و امثال آن به وجود می آید.
مدیرکل پزشکی قانونی البرز گفت: کمبود اکسیژن در بافتهای بدن از آثار مخرب این گاز برای بدن انسان است، بدان معنا که مونواکسید از راه تنفس وارد جریان خون شده و از طریق خون وارد بافت و اندامها میشود ؛ نکته حائز اهمیت این است که میل ترکیبی مونواکسیدکربن با هموگلوبین خون حدود ۳۰۰ برابر بیشتر از اکسیژن است.
افزایش ۱۵ درصدی مسمومیت گاز مونواکسید کربن درالبرز
رییس مرکز مدیریت فوریت های پزشکی البرز نیز از افزایش ۱۵ درصدی مسمومیت های گاز مونواکسید کربن در این استان در سال جاری خبرداد.
دکتر" احمد مهدوی " افزود: به طور معمول نیمه دوم سال آمار مسمومیت مونواکسید کربن افزایش یافته که یکی از موارد مهم آن سهل انگاری در استفاده از وسایل گاز سوزاست .
وی مهمترین علائم و نشانههای مسمومیت با مونواکسید کربن سردرد،سرگیجه، تنفس دشوار،حالت تهوع و استفراغ، تغییر در وضعیت ذهنی فرد ذکر کرد و گفت: این علائم و نشانهها در صورت ادامه و عدم درمان، منجر به بیهوشی و در نهایت مرگ میشوند.
رییس مرکز مدیریت فوریت های پزشکی البرز از آسیب دیدگان خواست در اولین اقدام ، جریان گاز را قطع و پنجرهها و درب ها را بازکرده و تهویه هوا را روشن نمایند ضمن آنکه با شماره۱۱۵ تماس حاصل نمایند.
مهدوی بیان کرد: درچنین شرایطی با یک ماسک یا پارچه خیس مرطوب، دهان را بپوشانید و سطح هوشیاری فرد مسموم را بررسی کرده و با سرانگشتان هر ۲دست خود بر روی سرشانههای فرد ضربه وارد کنید.
رییس مرکز مدیریت فوریت های پزشکی البرز گفت: در صورت عدم پاسخگویی فرد مسموم و عدم وجود تنفس طبیعی و یا تنفس غیرمؤثر، احیای قلبی ـ ریوی با اولویت فشردن قفسه سینه را شروع کنید.
وی یادآورشد: اگر دراین شرایط فرد مسموم شده هوشیار است و نفس میکشد تنفس باید به آرامی و بدون کنشهای استرسی و هیجانی صورت بگیرد.
مهدوی افزود: فرد قربانی را سریع به مراکز درمانی مناسب انتقال داده زیرا حیات وی به اکسیژن درمانی وابسته است.
تایید تغییر درسیستم لوله کشی گاز توسط شرکت های مجاز
رییس سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج نیز دراین زمینه گفت: با توجه به فرارسیدن فصل سرما و استفاده شهروندان از وسایل گرمایشی، هرگونه تغییر در سیستم لوله کشی گاز ساختمان باید توسط شرکت های مجاز و مورد تایید سازمان نظام مهندسی و شرکت گاز انجام شود.
"محمد یساولی" گفت: برای جلوگیری از نشت گاز، شیلنگ ها باید به بست فلزی مناسب مجهز باشد و پس از استفاده از بست های فلزی، برای اطمینان از نشت گاز از محلول کف و صابون استفاده کنید.
وی افزود: قبل از نصب وسایل گازسوز از باز بودن مسیر دودکش مطمئن شوید و انتهای لوله دودکش باید به کلاهک مناسب استاندارد و از نوع(H) شکل مجهز و کلاهک دودکش باید از کولرهای آبی حداقل سه متر فاصله داشته باشد.
رییس سازمان آتش نشانی کرج گفت: استفاده از بخاری های بدون دودکش برای منازل و فضاهای بسته ممنوع است و از نصب بخاری کنار پرده ها و وسایل قابل اشتعال منزل، خودداری کرده و از قرار دادن لوله دودکش وسایل گازسوز درون سطل آب پرهیز شود؛ درصورت استفاده از بخاری گازی در منزل، درزهای در و پنجره را بهوسیله درزگیر مسدود نکنید.
یساولی بیان کرد: رنگ شعله وسایل گازسوز باید آبی باشد، در غیراینصورت دودکش و سیستم سوخت رسانی آن باید سریع بررسی و عیب برطرف شود.
رییس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کرج با اشاره به این که نصب و تعمیرهرگونه وسایل گازسوز باید توسط افراد متخصص و دارای صلاحیت انجام شود، گفت: هریک از وسایل گازسوز باید به یک شیر مجزا مجهز باشند؛ طول شیلنگ گاز وسایل گازسوز نباید از ۱۲۰ سانتی متر بیشتر باشد و شیرهای گاز که مورد استفاده قرار نمی گیرند باید با درپوش فلزی مناسب مسدود شوند.