شناسهٔ خبر: 69942414 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: مشرق | لینک خبر

خط مهندسی رسانه‌های بیگانه برای داشتن مخاطبی فعال

رسانه های بیگانه تلاش دارند تا با یکسری شبهه روایت های متعدد مخاطب را به نقطه ای برساند که احساس کند در محیطی قرار گرفته که تمام مسائل منفی او را احاطه کرده و خود را ناتوان، مایوس و ویران ببیند.

صاحب‌خبر -

به گزارش مشرق، برنامه امواج شبهه در گفت و گو با دکتر علیرضا داودی(کارشناس و تحلیل گر ارشد حوزه رسانه) و حازم کَلاس (مدیر دفتر شبکه العربی) به بررسی موضوع «رسانه های بیگانه چگونه می خواهند مخاطب را فعال و ویرانگر نگه دارند» پرداخت.

در میدان هر چه شکست بر دشمن صهیونی و غربِ حامی دشمن صهیونیست سنگین می‌شود، شکست برجسته تر می شود، و هر چه دامنه شکست رسانه بیشتر می شود، تلاش دشمن صهیونی و غرب برای حفظ تصویر برساخت شده از رژیم صهیونی، تقویت آن تصویر و ایجاد پیش زمینه هایی برای حفظ این تصویر در بلند مدت نیز بیشتر می شود.

تکنیک های و تاکتیک های تکراری و راهبردهای منسوخ شده، باز هم در دستور کار آنها قرار می گیرد. به این دلیل که اگر مقاومت و آنچکه از مکتب اسلام برآمده برای انسانیت و شرف بشریت می جنگد، آنها برای حفظ آن تصویر می جنگند.

مخاطب ویران اما فعال!

داودی کارشناس و تحلیل گر ارشد حوزه رسانه در این رابطه گفت: رسانه های بیگانه به دنبال توقف آنی ذهن مخاطب و رساندن آن به تفسیر ناگهانی اشتباهی است که خود مدنظر دارند.

وی افزود: فراموش نکنیم، ترامپ طی یک یا دو ماه آینده خواهد نشست و با هر روشی سعی دارد تا مخاطب را ویران اما فعال نگه دارد. بنابراین؛ اصطلاحا می گوییم که رسانه مخاطبِ فعال ویران را به سمت تاکسی درمی پیش می برد. علی الظاهر پیکره درست است و اُبهت خود را دارد اما در باطن هیچ درونیتی ندارد و از اینجا به بعد یک مخاطب رها شده و بداندیشه‌ی بدون هر نوع فاز تقلید خواهد بود.

مخاطب مطلوب رسانه های بیگانه یک مخاطب عاصی است

وی عنوان کرد: وقتی صحبت از رسانه های بیگانه می کنیم، یعنی رسانه های مهاجمی مانند بی‌بی سی فارسی، صدای آمریکا که زیست بوم خود را جدا کرده اند. این رسانه ها سه نوع تمایل دارند که براساس دمایی که در موضوع، مکان و زمان کنار هم اتفاق می افتد، مطلوبیت پیدا می‌کند. گزاره‌ی اول؛ موضوعاتی هستند که صفر تا صد آن در میدان در اختیار آنهاست. به طور مثال (مسخ اطلاعات، تسخیر ذهن مخاطب درباره فعل و انفعالات در درون رژیم صهیونیستی و یا تعداد کشته های نظامی) آنها می توانند از این طریق مخاطب را بازی دهند. گزاره دوم؛ مدل جالبی است که در آن ۵۰درصد اتمسفر سوژه در اختیار رسانه است و ۵۰درصد دیگر آن در اختیار رسانه نیست. اما در اختیار فرد دیگری هم نیست و این در اختیار کسی نبودن، باعث می‌شود که رسانه مهاجم موج سواری خود را انجام دهد و به اندازه۵۰واحد ذهن مخاطب را درگیر خود بکند. گزاره سوم؛ خبرهایی هستند که در اختیار رسانه ها نیستند و کاملا در اختیار هدف است.

اما این رسانه های مهاجم نسبت به آن موضع گیری زودهنگام می کنند که رسانه ها می‌توانند با یکسری فعل و انفعالات آن را تحت شعاع قرار دهند. مانند گم شدن خاخام یهودی در امارات. علی الظاهر هیچ چیز آن در اختیار اینترنشنال و یا VOA نیست اما می تواند بر آن تاثیر خود را بگذارد. به این شکل که در این موارد گزاره ایی کم نمی کنند بلکه به آن اضافه می‌کنند. حتی اگر اصل سوژه نیز فاش شود، اما در ذهن بخشی از مخاطبان کاشت اولیه همچنان وجود دارد. بنابراین؛ می توان گفت که نعم المطلوب رسانه های بیگانه این است که در کدام یک از این اتمسفر قرار بگیرند و نکته مهم اینجاست که مخاطب را بر تردمیل قرار می دهند به این معنا که مخاطب فکر می کند که بیش از اندازه آگاهی دارد و اکنون به تحلیل درست نزدیک شده است. این در حالی است که شاید تنها یک متر جابه جا شده است و همه‌ی آن اطلاعات یک ریال هم ارزش ندارد. به این دلیل که مخاطب در یک اتمسفر ذهنی غلط توسط آن رسانه ها براساس روایت اول و رسوب کرده قرار گرفته است. در حقیقت ماجرا این است آنها سعی می کنند تا واقعیت مسئله را گم، تسطیح و سپس از آن عبور کنند. در نتیجه تعداد موضوعات مشخص نشده یا تعیین تکلیف نشده در ذهن مخاطب افزایش می یابد و از اینجا به بعد با مخاطب عاصی طرف خواهیم بود.

تغییر الویت ها در روزمره های مردم توسط رسانه های بیگانه

رسانه های بیگانه با جابه جایی اصالت خبر سعی می کنند تا مخاطب را با دنیایی از گردش باطل وارد محیطی کنند که در آن ناتوان است. بعد از آن مخاطب وارد مرحله‌ی دلهره می شود و با خود می گوید که ادامه‌ی جنگ طوفان الاقصی است که ما را وارد این مرحله کرده است و آرام آرام گارد ذهنی او آغاز می شود.

داودی گفت: سه وظیفه‌ی اصلی را می توان برای رسانه متشرع میدان دار برشمرد. یک؛ باور کند این جنگ یکساله با تمام جنگ های قبل از آن متفاوت است و اگر بخواهیم مانند مدل های قبل با آن برخورد کنیم، قاعدتا از پس ادامه ماجرا برنخواهیم آمد. دو؛ بدانیم که فقط با رسانه های مقابل طرف نیستیم. قبلا شاید در جنگ ۶روزه با شبکه ۱۲، کانت، هاآرتس و یا سی ان ان روبه رو بودیم ولی اینبار ما با تمام ذخایر استراتژیک سیاسی، امنیتی و رسانه ای آنها طرف هستیم.

بنابراین؛ ما نمی توانیم با یک سوم توان خود با آنها روبه رو شویم. بلکه باید با صددرصد توان خود حرفه ای و دقیق پیش رویم. سوم؛ قبلا همیشه می گفتیم میدان و رسانه اما اکنون متفاوت شده است بلکه اکنون باید بگوییم رسانه و میدان. قبلا میدان محدود بود و حجم کمی داشت و اطلاعاتی را در اختیار ما می گذاشت و رسانه نیز براساس آن جلو می رفت. اما اکنون در یکسال اخیر موضوع متفاوت شده است و در حال حاضر رسانه و میدان است. بدین معنا مخاطبی که در تهران است از وضعیت بیروت بی خبر است. مگر اینکه رسانه ها به مخاطب آگاهی بدهند. اینکه در بیروت یا غزه چه خبر است مهم نیست بلکه کیفیت آن خبر، اطلاعات و رساندن آن مهم است و این دو در کنار هم رسالت رسانه‌ی میدان دار متشرع و از همه مهم تر مخاطب فهم به اقتضاء زمان و مکان می‌شود.

وی افزود: این جنگ، جنگ سرعت نیست بلکه جنگ ماراتن است. مراقب باشیم که این جنگ هنوز تمام نشده بلکه تازه شروع شده است.

رسانه در عصرپسا و مخاطبی که در مرز حقیقت و توهم است

کَلاس مدیر دفتر شبکه العربی گفت: ما در عصر پسا حقیقت به سر می‌بریم، در این عصر رسانه های بیگانه کاملا بر این مفاهیم واقف هستند و بدون برنامه فعالیت نمی کنند. در این عصر، چرخه‌ی تولید خبر تغییر یافته و به گونه‌ی دیگر به مخاطبان ارائه می شود. آنها سعی دارند مخاطب را در مکانی قرار دهند که نسبت به موضوع اصلی ویران و بی خیال باشد و در کنار آن به برجسته کردن برخی موضوعاتی می پردازند که علی الظاهر برای مخاطب مهم است.

وی افزود: آنها به موضوع اصلی می پردازند اما به شکلی که مخاطب توانایی جمع بندی مناسبی نداشته باشد. در واقع از خصوصیات رسانه در عصرپسا حقیقت این است که مخاطب را در مرز حقیقت و توهم نگه می دارد.

کَلاس همچنین گفت: علیرغم اینکه شاید این عصر دارای این ویژگی ها است و بسیاری از رسانه‌های سنتی و غیرسنتی از این ماجرا تبعیت می کنند اما به واسطه‌ی سوشیال مدیا و شهروند خبرنگاری به خصوص در یکسال گذشته‌ی عملیات طوفان الاقصی و جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه و لبنان و فلسطین و حتی در منطقه، توانستند پیام خود را به گوش جهانیان برسانند.

اتاق های خبر رژیم صهیونیستی عملا اتاق جنگ هستند

مدیر دفتر شبکه العربی بیان کرد: یکی از مهمترین مسئله اشاره به موضوعات گوناگون و متنوع است که شاید به نظر مخاطب روزمره و مفید است. به طور مثال در خصوص ایران، موضوعات مهم و کلانی داریم که شاید همگان بر آن واقف هستند ولی مخاطب عادی درگیر یکسری اخبار روزمره می شود. در اینکه این مسائل مهم هستند، شکی نیست ولی آیا این اولویت اول است؟ از نظر راهبردی قطعا برای کشور جزو مسائل دسته اول به شمار نمی آیند و توسط رسانه های بیگانه برجسته و تاکید می شود. رسانه های بیگانه تلاش دارند تا با یکسری شبهه روایت های متعدد مخاطب را به نقطه ای برساند که احساس کند در محیطی قرار گرفته که تمام مسائل منفی او را احاطه کرده و خود را ناتوان، مایوس و ویران ببیند تا با این روش دیگر به مسئله اصلی توجه ای نداشته باشد.

وی با بیان اینکه اتاق های خبر رژیم صهیونیستی عملا اتاق جنگ هستند، گفت: جنگ غزه، اولین جنگ بدون خبرنگار است. رژیم صهیونیستی به هیچ خبرنگاری اجازه نداد تا وارد غزه شود. تمام اطلاعات ما از خبرنگاران محلی و شهروند خبرنگارها است.

وظیفه‌ی رسانه های فعال جبهه مقاومت صداقت و تبیین روایت است

کَلاس خاطرنشان شد: رسانه های جبهه مقاومت برای حرفه ای بودن باید روایت کامل را مطرح کنند و با مخاطبان صادق باشند. صداقت یک اصل مشخص در رسانه است و این صداقت باعث می شود تا مخاطبان دلیل ادامه دادن آنها را به خوبی درک کنند. جبهه مقاومت باید از تمام امکانات برای تبیین روایت کامل در سرزمین های اشغالی استفاده کند. تا بتواند با تحلیل این مسائل یک پیام قانع کننده برای مخاطب داشته باشد. همچنین با توجه به محدودیت های رسانه‌ای باید از امکانات سوشیال مدیا و فضای مجازی و شهروند خبرنگاران به نحو احسن استفاده کند. قطعا در یکسال گذشته کارهای بسیار خوبی انجام شده است ولی باید ادامه پیدا کند.

انسان رسانه‌ی سمت حق باشیم

وی در پایان تاکید کرد: در عصر پساحقیقت باورها درگیر است و ما باید از تلفنی همراهی که در دست داریم هر کدام یک شهروند خبرنگار باشیم و حقیقت عینی منطقه را برای درگیرکردن احساسات و باورهای طرف مقابل نشان می دهیم.