شناسهٔ خبر: 69939997 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

غرب سکولار علیه جهان اسلام/۱

رسانه‌های غربی جبهه‌ای عظیم علیه تمامیت اسلام

ترسیم تصویر خصمانه از اسلام توسط غرب، پیشینه‌ای طولانی دارد. اسلام و مسیحیت در جنگ‌های صلیبی در مقابل یکدیگر قرار گرفتند، از طرفی با گسترش اسلام در غرب جایگاه کلیسا و رهبران آن در خطر بودند. از اینرو، رهبران جوامع غرب تلاش کردند تصویری منفی از اسلام ترسیم کنند.

صاحب‌خبر -

گروه سیاسی دفاع‌پرس ـ رسول حسنی ولاشجردی؛ در سه دهه گذشته به ویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، رسانه‌های ارتباط جمعی غرب در تلاشی گسترده کوشیدند اسلام را تحریف کنند و با القای مفاهیمی نادرست در مورد اسلام، این دین آسمانی را دینی خشن، حامی تروریسم، پایمال کننده حقوق زنان و اقلیت‌ها و مکتبی ارتجاعی نشان دهند.

امروزه اسلام به عنوان دینی شناخته می‌شود که سریع‌ترین میزان گسترش را در غرب پیدا کرده است. با وجود این، در غرب، تصویر‌های کلیشه‌ای و کج فهمی‌هایی در مورد اسلام وجود دارد که از تبلیغات رسانه‌ها، پیش داوری و نادیده انگاری برخی واقعیت‌ها برمی‌خیزد.  

در بیشتر موارد، به اسلام به عنوان نماد‌های «افراطی‌گری»، «تروریسم» و «بنیادگرایی» نگریسته می‌شود. بدین ترتیب، افراد زیادی از اسلام، روی گردانند و نمی‌خواهند آموزه‌های واقعی آن را بیاموزند. در بسیاری موارد، گزارش‌هایی که رسانه‌ها در مورد اسلام منتشر می‌کنند، به دلیل نادیده‌انگاری واقعیت‌ها، نادرست هستند و به همین دلیل، در غرب، درک صحیحی از اسلام وجود ندارد. باید دانست برخلاف آنچه شهروندان غربی در مورد اسلام می‌اندیشند، اسلام، دینی صلح جوست که هیچ یک از فعالیت‌های جنگ جویانه و تروریستی نسبت داده شده به این مذهب را تشویق نمی‌کند.  

در ابتدا باید بیان کرد که در فرهنگ غرب، ترسیم تصویر‌های کلیشه‌ای از اسلام، پیشینه‌ای طولانی و تاریخچه‌ای چند صدساله دارد. در آن زمان، اسلام و مسیحیت در جنگ‌های صلیبی در مقابل یکدیگر قرار گرفتند و جنگ بر سر تصاحب مراکش و سرزمین‌های عثمانی، به چالش بزرگی تبدیل شده بود. اسلام با سرعتی زیاد در غرب گسترش می‌یافت و جایگاه کلیسای مسیحی و رهبران آن در خطر بود. از این رو، رهبران جامعه غرب به ویژه دولت‌مردان و مردان کلیسا تلاش کردند تصویری منفی از اسلام ترسیم کنند. در نتیجه، علاوه بر جنگ نظامی با اسلام، جنگ کلمات را نیز آغاز کردند تا اطمینان یابند هیچ تازه مسلمان یا طرفدار اسلامی در غرب به وجود نمی‌آید.

امروزه غرب بدون فهمی صحیح از تاریخ اسلام یا با درکی اندک، دشمن جدیدی را در برابر خود احساس کرده است که جایگزین تهدید‌های پرچم سرخ در دوران جنگ سرد به شمار می‌رود. این دشمن جدید، اسلام رادیکال است. در این تصویر کلیشه‌ای اندیشه‌های غربی، مسلمانان، «بنیادگرایان» یا «تروریست‌های بالقوه» معرفی می‌شوند. بخشی از این نظر‌های غربیان در مورد اسلام، به دلیل رویکرد رسانه‌های جمعی غرب شکل گرفته است. این رسانه‌ها به ندرت از کلماتی نظیر» انسان‌های پیشرو» یا «احیاگر» برای توصیف مسلمانان بهره می‌گیرند.

توصیف مسلمانان به «بنیادگرایان»، همواره با تفسیر رسانه‌های غربی از بنیادگرایی و نه اطاعت از موازین شرعی دین اسلام، یکی از نگاه‌های کلیشه‌ای به اسلام است. همین انحراف در مورد واژه «جهاد» نیز وجود دارد. این کلمه در اسلام به معنای» جنگ مقدس» نیست، ولی رسانه‌ها، جنگ‌طلبی و خشونت را به اسلام پیوند می‌زنند و با «جنگ مقدس» نامیدن آن، نشان می‌دهند که مسلمانان به فکر قتل غیرمسلمانان هستند.

این در حالی است که در اندیشه اسلامی، کار‌هایی نظیر تلاش دانش‌آموزان برای کسب نمره بهتر، تلاش برای عدالت و تساوی بین افراد جامعه، احترام به والدین، به دنیا آوردن فرزند و حتی غذا خوردن و خوابیدن برای خدمت بهتر، نوعی جهاد به شمار می‌آید. نکته مهم دیگر این است که رسانه‌های غربی از یک سو، اطلاعات مربوط به حوادث گذشته مسلمانان را چندان بازتاب نمی‌دهند و از سوی دیگر، بین دین اسلام و حوادث سیاسی کشور‌های مسلمان تمایز قائل نمی‌شوند. به همین دلیل، باید دانست اقدامات صدام حسین در جنگ [خلیج فارس]، اسلامی نبوده و کاملا اشتباه بوده است.  

همچنان که می‌توان گفت هیتلر به مسیحیت اعتقاد داشت، ولی اقدامات جنگ‌افروزانه وی هرگز با دستور‌های دین مسیحیت سازگار نبود. البته باید به خاطر داشت که عرب‌ها تنها ۱۸ درصد کل مسلمانان جهان را تشکیل می‌دهند. عامل مهم دیگر در این زمینه، به ماهیت منفعت طلب رسانه‌ها بازمی‌گردد که بیشتر در پی ترسیم چهره‌ای نادرست از واقعیت هستند. بدین ترتیب، اسلام در بسیاری از موارد، به صورت تهدیدی علیه غرب معرفی شده است.  

افزون بر آن، رسانه‌های غربی، بسیاری از تحولات و پیشرفت‌های جهان اسلام را نادیده می‌گیرند و اصولا انتشار نمی‌دهند، ولی در مورد موضوع‌هایی نظیر جهاد و حقوق زنان، با پخش تفسیر‌ها و تحلیل‌های نادرست، به دنبال دست‌یابی به اهداف پشت پرده خود هستند. غرب از طریق رسانه‌هایی نظیر تلویزیون، مجله‌ها، رادیو‌ها و داستان‌های مصور منتشر شده در روزنامه‌ها، با وارونه جلوه دادن حقایق، همه مسلمانان را تروریست نشان می‌دهد.  

نباید فراموش کرد که در کنار این اقدامات، رسانه‌های غربی همواره اسلام را در خلال جنگ‌ها و زدوخورد‌های مسلمانان معرفی می‌کنند. در این میان، نکته مهم این است که در مورد دیگر زد و خورد‌های صورت گرفته در نقاط مختلف دنیا، به ویژگی‌های مذهبی آن ادیان توجهی نمی‌کنند. مثلا در اخبار رسانه‌های غربی می‌شنویم: «پنج اسراییلی بهوسیله مسلمانان هدف قرار گرفتند.» در مقابل، در مورد رویداد‌هایی که علیه مسلمانان روی داده است، چنین می‌خوانیم: «پنج بوسنیایی به دست افراد صرب هدف گلوله قرار گرفتند.» و هرگز نمی‌شنویم که «پنج مسلمان به دست یهودیان کشته شده‌اند.»

رسانه‌های غربی با ترسیم تصویری مردسالارانه از اسلام، به مخاطبان خویش چنین القا می‌کنند که حقوق زنان در دین اسلام پایمال شده است. این در حالی است که در واقع، پیامبر اسلام (ص) یکی از بزرگ‌ترین حامیان حقوق زنان و دین اسلام نیز یکی از به‌ترین مثال‌ها در مورد برابری اجتماعی جنسیت‌های مختلف است.  به یاد داشته باشید که از آغاز پیدایش اسلام، زنان حق رأی داشته‌اند؛ حقی که در سال ۱۹۱۹ به زنان ایالات متحده آمریکا داده شد. افزون بر آن، بسیاری از حقوق زنان ساکن کشور‌های مسلمان به دلیل آداب و رسوم محلی آنان نادیده گرفته شده است که نباید سبب بدبینی جهانیان نسبت به دین اسلام شود.

در سایه رشد روزافزون اسلام در غرب، بدون تردید، شهروندان غربی دیدگاه صحیح‌تری نسبت به اسلام پیدا خواهند کرد. در واقع، اسلام، دینی صلح طلب است که در آینده‌ای نزدیک، به یکی از مهم‌ترین ادیان ایالات متحده آمریکا تبدیل خواهد شد و مردم غرب نیز احتمالاً در سایه این شناخت و آشنایی، ممکن است به این دین آسمانی بگروند.

منبع: غرب از رویا تا واقعیت/ مریم رضایی

انتهای پیام/ ۱۶۱

برچسب‌ها: