پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
∎
سرویس تاریخ «انتخاب»: اسدالله علم (۱ مرداد ۱۲۹۸ بیرجند – ۲۵ فروردین ۱۳۵۷ نیویورک)، یکی از مهمترین چهرههای سیاسی دوران محمدرضا شاه، وزیر دربار از ۱۳۴۵ تا ۱۳۵۶ و نخستوزیر ایران از سال ۱۳۴۱ تا ۱۳۴۲ بود.
«انتخاب» هر شب یادداشت های روزنوشت علم را منتشر می کند.
جمعه ۱ خرداد ۱۳۴۹: صبح... سواری رفتم. بعد منزل آمدم، اوامر دیشب شاهنشاه را به سفیر انگلیس ابلاغ کردم. شاهنشاه امر فرموده بودند، به او بگو، چه طور وقتی بین شخص ملک فیصل و ابوظبی اختلاف است، شما طرف ملک فیصل را می گیرید - در خصوص واحه بریمی - ولی وقتی بین ما و شیخ شارجه و رأس الخيمه اختلاف است، شما به حمایت از آنها بر می خیزید؟ فرموده بودند بگویم، اگر شارجه یا ام القوین در اطراف آبهای جزیره ابوموسی شروع به حفاری چاه نفت بکنند، قوای ماکار را متوقف خواهند کرد، زیرا این جزیره مال ماست و اگر شما هم بخواهید از آنها دفاع بکنید، ما درگیر میشویم. اتفاقاً میل هم داریم که این درگیری صورت بگیرد. زیرا خیلی مسائل را حل میکند. اولاً ما کسب آبرو میکنیم، ثانیاً شمای شکست خورده که دیگر نمی توانید حامی شیخ ها باشید، ما آن وقت مسائلمان را با آنها حل خواهیم کرد.
همه این مطالب را به [سفیر] گفتم التماس میکرد که در اطراف ابوموسی کاری نکنیم فقط اعتراض کتبی بکنیم. او سعی خواهد کرد کار را متوقف سازد - یعنی ما عملیات جنگی نکنیم، او هم حفاری چاه نفت را که به شرکت اکسیدنتال از طرف شارجه داده شده است، متوقف خواهد کرد. بلافاصله هم رادیوی لندن اطلاع داد، چون بر سر شعاع آبهای ساحلی بین شارجه و ام القوین اختلاف است - زیرا دوازده میل دریایی آبهای ساحلی این دو شیخ نشین مخلوط میشود_ با وساطت دولت انگلیس فعلاً کار حفاری نفت متوقف گردید.
سر ناهار نرفتم چون اطلاع نرسیده بود که حاضر شوم. پیشخدمتی بعد از ظهر از طرف علیا حضرت شهبانو تلفن کرد که چرا نیامدی؟ گفتم: چون خبر نرسیده بود. ولی باز هم برای شام نرفتم .
بعد از ظهر چهار ساعت تمام روی معامله موشک ریپیر با سمیعی، رئیس سازمان برنامه، و سپهبد طوفانیان، رئیس تسلیحات و خرید ارتش، فروشندگان و نماینده خزانه داری انگلیس کار کردیم. به جایی نرسید.
لینک کوتاه کپی لینک